x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Iartă-ne, Yurika Masuno, căci nu ştim cum se face!"

"Iartă-ne, Yurika Masuno, căci nu ştim cum se face!"

22 Aug 2012   •   19:18
"Iartă-ne, Yurika Masuno, căci nu ştim cum se face!"

Alina Radulescu traieste in Okinawa si are un blog, www.wafu.ro, unde publica articole despre Japonia. Ea poate intelege cum de Yurika a avut incredere intr-un strain, crescand intr-o tara in care oamenii se respecta si se ajuta intre ei. Studenta de 20 ani venise in Romania intr-un proiect al AIESEC Craiova. Pe blogul ei, Alina comenteaza ce s-a intamplat cu Yurika Masuno.

"Daca nu ai avut nenorocul sa fi pierdut prea devreme o ruda sau un prieten, daca nu ai asistat la o tragedie mult prea timpuriu in viata, cand esti tanar nu stii ce inseamna cand ti se spune ca un om a murit. Nu-ti poti inchipui ca cineva a fost si acum nu mai este. Imaginea unui cosciug iti este cunoscuta doar din filme, iar acolo totul este, oricum, stilizat. Desigur, auzi numeroase povesti si moartea nu-ti este cu totul si cu totul straina. Totusi nu stii cum sa reactionezi cand cineva iti spune ca cineva nu mai este. Daca nu ai privit un cadavru rece in fata, realizand ca este ultima data cand vezi pe cineva care avea planuri pentru ziua de maine, nu stii nici ce sa spui, nici ce sa faci. Rostul lucrurilor iti scapa si e normal si sa te pierzi si sa nu intelegi si sa spui cuvinte anapoda si sa plangi si sa taci si sa urli. Cultura umana a inventat ritualuri pentru astfel de situatii, pentru ca individul nu este niciodata pregatit, asa ca grija intreaga trebuie sa pice in bratele comunitatii, cea din care s-a desprins cel decedat.

AIESEC este o organizatie internationala care uneste tineri din intreaga lume. Multe dintre programele lor sunt initiative laudabile si probabil ca si despre Language sCool, initiativa AIESEC Craiova, as fi crezut la fel. Cu astfel de initiative vin insa si responsabilitati uriase, care depasesc, se pare, imaginatia tinerilor intreprinzatori din cadrul organizatiei. Nu pot sa-mi explic altfel ceea ce i s-a intamplat tinerei Yurika Masuno. Evident, nimeni nu-si putea inchipui. Evident, tinerii din organizatie nu sunt probabil indiferenti la ceea ce s-a intamplat. Nu ma indoiesc de remuscarile lor, dar reactia lor mi se pare blamabila. Da, cand esti tanar este ingrozitor de greu sa intelegi ce inseamna ca cineva a murit. De fapt, probabil ca, oricat am trai, moartea este un fapt imposibil de patruns de catre mintea umana. Dar, pe langa datoria lor umana, morala, tinerii din AIESEC au o datorie ca organizatie, ca o comunitate de oameni care-si impart destinele. Macar decenta unor regrete oficiale...

Nu vorbesc doar despre filiala romana, care, cel putin din ceea ce am obsevat eu pana acum, nu a avut nicio reactie, ci despre indiferenta generalizata a unei organizatii internationale care a pierdut un voluntar si se face ca nu stie. Site-ul AIESEC Japonia este picat, desi twitteristii japonezi au umplut reteaua sociala cu plangeri la adresa lor. Multi tineri s-au aratat reticenti fata de calatoritul in strainatate cu totul, au spus ca e doar o moda tembela care ar trebui abandonata. Este periculos sa-i lasi pe tinerii japonezi sa creada asta, sa se inchida in conservatorismul mostenit de generatii, iar tu, ca organizatie care promoveaza colaborarea internationala intre tineri, ar trebui sa ai o reactie. Lipsa de reactie mi se pare un dispret cras de tipul «lasa ca noi suntem ditai organizatie, voluntari sunt cu carul, ne descurcam si cu unul lipsa!». E rusinos si trist... sa nu intelegi ce inseamna moartea unui om. E scuzabil cand esti un tanar netrecut prin viata, dar cand esti un ONG gigant, o comunitate, este rusinos si trist. Foarte, foarte trist.

***

Mi-ar fi placut sa o cunosc pe Yurika. Ii placeau ceremonia ceaiului Urasenke, limba franceza si rochitele. Canta la vioara intr-o orchestra si studia literatura engleza la University of Sacred Heart, in Tokyo. Venea in Bucuresti din Viena, unde plecase cu fluturi in stomac si atat de stresata, incat spunea pe Twitter ca simte ca-i vine sa vomite. Ii spusese cuiva pe Twitter ca drumul cu trenul, noaptea, pana la Craiova, este grija ei cea mai mare si ca, daca ajunge cu bine, va fi un miracol. Miracolul nu s-a intamplat. A sfarsit tragic si cei ce ar fi trebuit sa aiba in grija miracolul fiintei ei se prefac ca nici nu a existat... Condoleante!'

(N.red. - printr-un comunicat de presa remis azi, 22 august a.c., AIESEC Romania declara ca isi exprima regretul ca, "la solicitarea expresa a familiei si a autoritatilor, nu are dreptul sa dea niciun fel de declaratii publice de presa pe acest subiect la momentul actual').

Dosarul a fost preluat de Parchetul General
Procurorul General a dispus preluarea acestei cauzei penale de la Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov, la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Considerentele care au stat la baza preluarii dosarului au vizat complexitatea cauzei, faptul ca victima este o persoana cu cetatenie straina, ceea ce necesita corespondenta cu ambasada, precum si imprejurarea ca din datele cauzei au rezultat indicii ca inculpatul Vlad Nicolae ar fi suspect de mai multe fapte de violenta comise pe raza mai multor judete. La aceste imprejurari se adauga necesitatea solutionarii cu celeritate a cauzei', se precizeaza intr-un comunicat de presa. Parchetul General mentioneaza si ca "a fost dispusa o expertiza ADN, care urmeaza a fi efectuata in zilele urmatoare'.

×