Scandalurile în care este implicată familia fostului președinte, Traian Băsescu, creează imaginea unui grup organizat, constituit în timp și prin intermediul unor personaje interconectate. Unul dintre aceste personaje se numește Cristian Geamănu, un om de afaceri din București.
Implicat în scandalul privind firma de armament DESINTCO, alături de Mircea Băsescu și de alţi câţiva oameni-cheie din industria de apărare, Cristian Geamănu apare inclusiv în discuţiile purtate, din pușcărie, de Bercea Mondial cu familia sa.
„Jurnalul Naţional” prezintă, în premieră, faptul că același Cristian Geamănu a deţinut inclusiv celebra firmă Eco Strade, care a derulat o relaţie de afaceri cu Primăria Capitalei, dar și cu Compania Naţională de Investiţii, pe vremea când Ministerul Dezvoltării Regionale se afla sub conducerea actualului co-președinte al Partidului Naţional Liberal, fostul șef de campanie al lui Traian Băsescu, Vasile Blaga. Cu puţine zile înaintea alegerilor prezidenţiale din anul 2009, Eco Strade a încasat de la CNI suma de 12,8 milioane de lei.
Firma Eco Strade SRL a fost deţinută, începând cu anul 2005, în suveică, de mai multe grupuri de interese. Potrivit istoricului firmei, furnizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la înfiinţare, acţionariatul companiei era deţinut de soţii Speranţa și Gheorghe Schmitzer, Marius Vasile și Gheorghe Andrei Cristian Geamănu. Acesta din urmă nu este nimeni altul decât asociatul lui Mircea Băsescu în firma Defense Security And Intelligence Co – DESINTCO SRL, implicată în operaţiuni cu armament.
Relaţie privilegiată cu Primăria Capitalei
Potrivit unor surse, Eco Strade SRL a beneficiat, în perioada în care Traian Băsescu a preluat primul mandat de președinte al României, de o relaţie de afaceri privilegiată cu Primăria Capitalei, atât în perioada administraţiei Adriean Videanu, dar și ulterior, societatea beneficiind de contracte atribuite de Administraţia Lacuri Parcuri București (ALPAB). Unele dintre aceste afaceri au făcut obiectul unui raport al Curţii de Conturi a României.
În ianuarie 2007, acţionarii Grigore Andrei Cristian Geamănu, Gheorghe Schmitzer și Marius Vasile plasează părţile sociale ale companiei Eco Strade SRL către Ștefana Corina Cucu (devenită, ulterior, Cobzacu) și către o anume Maria Cristina Sîrbu. Doi ani mai târziu, însă, acţionariatul firmei era deţinut, în proporţie de 100%, de către Ștefana Corina Cobzacu și soţul acesteia, omul de afaceri Iulian Cobzacu.
Compania de Investiții alege Eco Strade
În lunile octombrie și noiembrie 2009, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale în urma cărora Traian Băsescu a fost ales pentru un al doilea mandat, Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea ministerului condus de șeful campaniei electorale a lui Băsescu, a atribuit firmei Eco Strade SRL trei contracte privind servicii aferente construcţiei unor bazine și săli de sport, în valoare totală de 12,8 milioane de lei cu TVA inclus.
Astfel, la data de 14 octombrie 2009, Compania Naţională de Investiţii atribuie Eco S t r a d e SRL un contract în valoare de 4.075.872 lei fără TVA, pentru servicii privind „adaptarea proiectului-pilot la condiţiile specifice amplasamentului și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Bazin de înot didactic», în localitatea Oravița, judeţul Caraș-Severin”. Două săptămâni mai târziu, aceeași firmă mai adjudecă o lucrare scoasă la licitaţie de Compania Naţională de Investiţii. Este vorba despre „adaptarea proiectului-pilot la condiţiile specifice amplasamentului și execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Bazin de înot didactic în localitatea Botoșani»”. Preţul a fost, pare-se,
standard: 4.075.872 lei fără TVA.
Metoda folosită: schimbarea acționarilor
Cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Compania Naţională de Investiţii atribuie Eco Strade SRL un al treilea contract, în valoare de 2.594.664,3 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii privind, de asemenea, adaptarea proiectului-pilot referitor la construcţia unei săli de sport școlare cu nivel de practică sportivă competiţională, cu teren de handbal și 150 de locuri pentru spectatori, în satul Brezoaia, comuna Brezoaiele, judeţul Dâmboviţa.
Toate cele trei investiţii au avut loc în zona de inf luenţă de la vremea respectivă a fostului Partid
Democrat Liberal.
La sfârșitul lunii iunie 2010, firma Eco Strade, înfiinţată de partenerul de afaceri al lui Mircea Băsescu, își schimbă, din nou, acţionariatul. Soţii Ștefana și Iulian Cobzacu cesionează, la data de 23 iunie 2010, acţiunile către Senia Corina Enache și Lucian Precupeţu.
Citeste si Blaga, denunţat de Vâlcov la DNA pentru trafic de influenţă
Afacerea DESINTCO, primele bătăi de cap pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu
Tot în anul campaniei electorale prezidenţiale, Cristian Geamănu apare din nou în anturajul familiei lui Traian Băsescu. Este vorba despre scandalul privind firma de armament SC Defence Security and Intelligence Co – Desintco SRL. Până în 26 iunie 2009, firma era deţinută în totalitate de Alina Diana Oiţa, fiica fostului ofiţer SPP Romeo Oiţa. La data menţionată, acţionarul unic cesionează părţile sociale către tatăl său, Romeo Oiţa, către Ion Eftimie Sandu (fost general, fost șef al Departamentului Armamente din MApN), către Maria Cristina Cazacu (fiica fostului șef al Romarm), către Mircea Băsescu și Grigore Andrei Cristian Geamănu.
Scandalul implicării fratelui său în această firmă l-a făcut pe Traian Băsescu să reacţioneze public, fapt ce a dus la ieșirea din companie a lui Mircea Băsescu, dar și la demisia lui Aurel Cazacu de la Romarm.
Cristian Geamănu, afaceri cu Bercea Mondial aflat în pușcărie
Cristian Geamănu apare în anturajul familiei lui Băsescu o dată la doi ani. În 2011, când Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, se afla în arest pentru tentativă de omor, acesta purta discuţii telefonice din spatele gratiilor prin care încerca să facă tot posibilul să fie eliberat. Atunci au apărut și primele indicii referitoare la „mormanele” de bani pe care Bercea era dispus să le plătească în acest sens și tot atunci a fost vehiculat, pentru prima oară, numele lui Mircea Băsescu în această afacere. Dar nu doar acest nume, ci inclusiv cel al lui Cristian Geamănu, care este pronunţat în cel puţin trei convorbiri telefonice interceptate la cererea procurorului Iacobescu.
1 martie 2011 Discuţie Sandu Anghel cu un anume Birea
Bercea: - Eu sunt, Bercea. Ce ai făcut?
Birea: - Sunt la București!
Bercea: - Cu cine ai vorbit pentru terenul ăla? Cu
Cristi Geamănu? Acolo vrei să o duci pe Stela?
Birea: - S-a vorbit cu ăla de la apă.
3 martie 2011 Discuţie Sandu Anghel cu fiul său, Băsică
Bercea: - Ce aţi discutat cu Cristi Geamănu?
Băsică: - Am vorbit cu omul ăla la care ne-ai trimis tu la el. Care i-ai spus mamei să îi treacă numele pe foaie. Am fost la el și a spus că el în două zile te pune în libertate. A cerut banii de la noi și a spus să nu îi dăm direct lui și să îi lăsăm la un hotel. Nouă ne-a fost frică. Mama s-a dus la omul de la apă și a discutat cu el și i-a spus să nu îi dea niciun ban, că este informator la securitate și poliţie.
3 martie 2011 Discuţie Sandu Anghel cu soţia sa, Stela
Stela: - Spune-mi repede dacă ai afaceri cu Cristi Geamănu.
Bercea: - Care Cristi?
Stela: - Geamănu, de la București.
Bercea: - Da!
Stela: - Ai încredere în el?
Bercea: - Să nu îi dai banii înainte decât în faţa omului nostru de la apa mare.
Stela: - El nu vrea așa. El vrea să îi dau banii în mână și să mă ducă undeva, că îi e frică.
7 martie 2011 Discuţie Sandu Anghel cu un avocat
Bercea: - Ia spuneţi-i lui fiu-meu să se ducă la Cristi Geamănu, ăla de la București, cu terenul… Că trebuia să se ducă să vorbească cu el, dacă e prost, ce… Să se ducă la Cristi Geamănu, ăla la care vreau să vând eu terenurile alea, ăla la ruși. Să-i spuneţi să nu facă niciun contract fără mine! Să-i spună lui Cristi Geamănu să umble după mine cu niște avocaţi buni, ca să le dau terenul.
Citeste si Ginerele liderului PNL Vasile Blaga a fost reţinut de procurori