x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Încă un secretar de stat din Guvernul Cioloș, „uns” șef de către Cabinetul Cîțu. De data aceasta, de CV atârnă și un dosărel penal

Încă un secretar de stat din Guvernul Cioloș, „uns” șef de către Cabinetul Cîțu. De data aceasta, de CV atârnă și un dosărel penal

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2021   •   07:11
Încă un secretar de stat din Guvernul Cioloș, „uns” șef de către Cabinetul Cîțu. De data aceasta, de CV atârnă și un dosărel penal

Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS), instituție guvernamentală, are, de la începutul acestei săptămâni, un nou președinte, numit de premierul Florin Cîțu. Cristian Bușu este fost secretar de stat la Ministerul Energiei, în timpul Guvernului Cioloș, a ocupat, până de curând, funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație al SIF Oltenia, iar, în trecut, a fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrica SA. Funcție care i-a generat, anul trecut, un dosar penal pentru fals, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, finalizat cu un rechizitoriu judecat, astăzi, de instanța judecătorească.

 

Numirea lui Cristian Bușu la conducerea Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS) a avut loc, la data de 17 mai 2021, în baza unei solicitări înaintate Secretariatului General al Guvernului de către ministrul Finanțelor Publice în data de 14 mai 2021, iar premierul Florin Cîțu a emis, luni, Decizia nr. 306/2021 în acest sens. 

ASPAAS este o instituție aflată în subordonarea Ministerului Finanțelor care se ocupă, printre altele, cu autorizarea și retragerea autorizării auditorilor financiari și a firmelor de audit, cu înregistrarea auditorilor financiari și a firmelor de audit în Registrul Public Electronic, cu efectuarea inspecțiilor referitoare la asigurarea calității auditului statutar și la acreditarea auditorilor financiari sau a firmelor de audit implicate în exercitarea atribuțiilor de audit financiar. Aceeași entitate adoptă măsuri și aplică sancțiuni.

Nu este clar din ce zonă politică vine propunerea de numire a lui Cristian Bușu la conducerea acestei autorități, însă acesta a mai deținut funcții guvernamentale. Mai exact, în timpul guvernării tehnocrate, Bușu a fost secretar de stat în Ministerul Energiei, numit în funcție, în data de 25 noiembrie 2015, prin semnătura actualului lider PLUS, Dacian Cioloș. El a fost eliberat din această funcție, în data de 25 ianuarie 2017, prin decizie a premierului PSD Sorin Grindeanu.

 

Dosarul

La sfârșitul anului trecut, presa economică a dezvăluit o informație furnizată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, referitoare la faptul că Cristian Bușu a fost trimis în judecată într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. Citând din actul de acuzare al procurorilor, presa specializată arăta că, „în data de 18 august 2014, inculpatul a declarat în fața notarului public, în mod necorespunzător adevărului, faptul că respectă criteriile de eligibilitate și de independență acceptate pentru acționarii societății, menționate în Actul Constitutiv al Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica SA București, deși acesta nu îndeplinea criteriul prevăzut la art. 17, alineat 2 punctul j), referitor la faptul că, în ultimii cinci ani, nu a ocupat o poziție în cadrul unei autorități de stat centrale sau locale sau în societăți concurente, în vederea producerii unei consecințe juridice pentru sine”.

Dosarul se află, în prezent, în faza judecării, la Secția Penală a Judecătoriei Sectorului 1, unde este înregistrat din data de 17 noiembrie 2020. Primul termen de judecată, care a avut loc în data de 7 mai, s-a soldat cu o amânare pentru pregătirea apărării, iar dosarul va fi luat din nou în discuție în data de 4 iunie. 

 

Legături de familie

Cristian Bușu este conferențiar universitar la ASE, doctor în economie, iar, la data de 22 decembrie 2009, a fost numit de către Consiliul de Supraveghere în funcția de membru al Directoratului Fondului Proprietatea. Apoi, în 14 decembrie 2015, el a fost ales în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al Electrica SA.

În 4 aprilie 2018, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a SIF Oltenia a ales noul Consiliu de Administrație, în care îl regăsim pe același Cristian Bușu. Presa constănțeană scrie că Bușu este fiul fostului director al Direcției Județene de Statistică Constanța, Enache Bușu.

 

PLUS și-a impus un notar la conducerea Autorității Naționale pentru Cetățenie

Tot la începutul acestei săptămâni, premierul Florin Cîțu  a emis o altă decizie, cu numărul 307/2021, prin care a desemnat un nou vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat al Autorității Naționale pentru Cetățenie. Este vorba despre Lavinia Aioanei, care a primit un mandat de patru ani.

Lavinia Aioanei este membru PLUS – partid condus de Dacian Cioloș, absolventă a Facultății de Drept din București, fost avocat și care este, în prezent, notar public. Conform site-ului oficial al partidului, Lavinia Aioanei s-a înscris în anul 2018 în Mișcarea România Împreună, iar, ulterior, în PLUS. A coordonat campania electorală pentru alegerile europarlamentare în județul Hunedoara, a coordonat alegerile pentru Coordonatorii Regionali și s-a implicat în organizarea Convenției Naționale din decembrie 2019, în cadrul căreia a fost votată președinte al Comisiei Naționale de Integritate și Arbitraj. 

O a treia numire făcută de Florin Cîțu la începutul acestei săptămâni este cea a lui Vlad Teodor Berbecar, care a fost „uns” președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

×