Mese de toate formele și mărimile, canapele, scaune și alte asemenea, în valoare de un milion de lei, urmează să intre în posesia instituției. Iar aceasta este numai una dintre achizițiile antamate de Președinție. Senatul, în schimb, pregătește un buget de peste 10 milioane de lei pentru achiziția de platforme hardware și software. În acest timp, Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, are în derulare trei proceduri de achiziții, în valoare de un milion de euro, care vizează servicii de supervizare, audit și achiziția de calculatoare.
Ordonanța de urgență prin care Guvernul vrea să mai taie din cheltuielile din sistemul bugetar se amână pentru săptămâna viitoare. Pe lista de măsuri de austeritate anunțate rămân înghețarea salariilor și a angajărilor la stat, precum și reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii făcute de către autoritățile publice.
Președinția vrea să „spargă” peste 3,1 milioane de euro
În acest context, este interesant de remarcat cum unele dintre cele mai importante instituții ale statului se întrec în cumpărături care de care mai „stringente”, înainte ca noua legislație să intre în vigoare. Una dintre aceste instituții care se pregătește să facă investiții de bunuri și servicii este chiar Administrația Prezidențială. Cel puțin patru astfel de afaceri sunt pe „țeavă” și ar urma să scoată din buget nu mai puțin de 15.285.882,3 lei, adică 3.119.567,8 euro.
Astfel, la 27 aprilie, Administrația Prezidențială a publicat pe SEAP un anunț prin care face cunoscut faptul că vrea să contracteze servicii de evaluare complexă a riscului seismic la clădirile Complexului palat Cotroceni, pentru determinarea riscului avarierii acestor clădiri la acțiuni seismice severe. Durata contractului ar urma să fie de 400 de zile, iar suma maximă pe care Președinția este dispusă să o cheltuiască pe aceste servicii se ridică la 1.495.000 de lei, cu TVA. Licitația va avea loc pe data de 31 mai 2023.
În aceeași zi, Administrația Prezidențială a mai anunțat că vrea să încheie, prin procedură simplificată, un acord-cadru privind lucrări de reparații la fațadele corpurilor de clădire C4 și C11 din cadrul Complexului palat Cotroceni. Suma pusă la bătaie pentru acest contract este 7.493.513,3 lei, cu TVA, iar deschiderea ofertelor va avea loc la data de 6 iunie.
Mobilier de un milion de lei
Cea mai interesantă achiziție pusă la cale de Președinție a fost anunțată la data de 20 aprilie. Este vorba despre o nouă achiziție de mobilier pentru săli de primire și de recepție. Suma totală a acestui contract este estimată la 999.711,9 lei, cu TVA și va fi organizată o licitație deschisă, cu termen 24 mai 2023.
Potrivit caietului de sarcini, Administrația Prezidențială vrea să cumpere 7 birouri directoriale. 7 rollbox-uri cu 3 sertare, 7 mese de conversații, 7 mese de discuții pentru 6 persoane, 7 biblioteci cu 3 corpuri, 7 comode TV cu două uși, 3 mese de convorbiri de 12 persoane, 5 canapele extensibile cu 3 locuri, 10 măsuțe rotunde, 10 măsuțe dreptunghiulare, 10 măsuțe pătrate, 66 de scaune fără brațe, o masă ovală pentru 10 persoane și 3 măsuțe dreptunghiulare pentru evenimente.
Nu în ultimul rând, Administrația prezidențială anunță că, chiar astăzi, are loc deschiderea ofertelor pentru contractarea de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea sistemului exterior de alimentare cu apă și inel incendiu aflat în exploatare în cadrul Complexului palat Cotroceni”. Procedura de achiziție este una simplificată, iar prețul estimat se ridică la 5.297.657,1 lei, cu TVA.
Platforme hardware și software, pentru Senatul României
Camera Superioară a Parlamentului României se pregătește, la rândul ei, să facă achiziții de 10.091.750 de lei, cu TVA, adică de 2.059.540,8 euro. Această sumă este valoarea estimată a patru contracte ce urmează să fie atribuite de Senat, conform SEAP.
Astfel, la 29 mai 2023 urmează să fie deschise ofertele pentru licitația aferentă achiziției unei platforme software integrată pentru servicii electronice, în vederea implementării proiectului „Servicii digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”. Valoarea contractului este de 7.140.000 de lei, cu TVA. Chiar mai devreme decât acest termen, la 10 mai 2023, Senatul urmează să deschidă ofertele pentru licitația care are ca obiect achiziția unei platforme hardware, formată din trei echipamente de procesare și un echipament de stocare, în valoare estimată de 862.750 de lei, cu TVA.
Pe 8 mai, Senatul va deschide ofertele pentru contractarea unor servicii de întreținere a stațiilor de lucru, pentru care este pus la bătaie un buget de 770.000 de lei, cu TVA. Iar pe 9 mai are loc licitația aferentă cumpărării a 140 de calculatoare tip desktop, a 15 calculatoare portabile și a 5 calculatoare de tip stație grafică, în valoare estimată de 1.319.000 de lei, cu TVA.
Capitala se axează pe audit și supervizarea unor lucrări
Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, are în derulare mai multe proceduri de achiziții, din care trei atrag în mod deosebit atenția. Valoarea totală a bugetului alocat acestor cumpărături este de 4.925.335 de lei, cu TVA, adică 1.005.170,4 euro.
Pe 28 aprilie, Primăria Capitalei a publicat pe SEAP un anunț privind organizarea unei licitații în vederea contractării unor servicii de supervizare a lucrărilor rămase de executat pentru infrastructura de apă și apă uzată, dintr-un contract încheiat în anul 2013, în zonele Ghidigeni, Oltenița și Cheile Turzii. Valoarea estimată a acestui contract de supervizare lucrări este de 2.975.000 de lei, cu TVA, iar ofertele vor fi deschise în data de 6 iunie 2023.
De asemenea, instituția condusă de Nicușor Dan a anunțat, în aceeași zi, că dorește să contracteze servicii de audit energetic la Arena Națională. De data aceasta se organizează o procedură simplificată de selecție de oferte, cu o valoare estimată a afacerii de 760.539,7 lei, cu TVA. Ofertele vor fi deschise în data de 22 mai.
O altă cumpărătură avută în vedere de Primăria Capitalei este aceea care vizează achiziția a 200 de stații de lucru cu licențe și accesorii. Este vorba despre computere dotate cu procesoare de 3 Ghz, cu 16 GB RAM, cu SSD de 512 GB și HDD de 1 TB, cu plăci video dedicate DirectX, având instalate pachete Windows 11 Pro, la care se adaugă monitoare de 23,9 inchi, webcam-uri, tastaturi USB și mouse-uri cu fir. Valoarea estimată a acestor calculatoare este de 1.189.795,3 lei, cu TVA.