x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Senatul cheltuiește dezlănțuit, în așteptarea stăpânului

Senatul cheltuiește dezlănțuit, în așteptarea stăpânului

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2024   •   09:00
Senatul cheltuiește dezlănțuit, în așteptarea stăpânului

În timp ce se prefigurează un scandal politic cât casa, legat de o eventuală candidatură a președintelui Klaus Iohannis la funcția de senator, pe listele PNL, și o prezumtivă preluare de către acesta, după 21 decembrie 2024, a funcției de președinte al Senatului, Camera Superioară a Parlamentului, sub actuala conducere asigurată de Nicolae Ciucă, face investiții care de care mai interesante. A fost achiziționată o soluție de virtualizare digitală a grădinilor Senatului, s-au contractat lucrări de refacere a scării de acces în corpul principal al instituției, s-au cumpărat sisteme de videoconferință și de cabine de traducere simultană nou-nouțe. 7,3 milioane de lei este suma pe care Senatul a cheltuit-o în această vară și în prima parte din luna septembrie. Interesant este că suma este aproape identică cu cea pe care Administrația Prezidențială a primit-o, săptămâna aceasta, de la Guvernul Ciolacu, odată cu rectificarea bugetară.

O eventuală preluare de către Klaus Iohannis a funcției de președinte al Senatului, după alegerile parlamentare, va regăsi Camera Superioară a Parlamentului României într-un amplu proces de înnoire și de reabilitare. Asta, după ce, spre exemplu, în data de 26 iunie 2024, la două săptămâni după alegerile europarlamentare și locale, instituția a încheiat cu SC Collider SRL, un contract de 504.200 de lei fără TVA, pentru furnizarea unei soluții de virtualizare digitală a grădinilor Senatului. 

Mai exact, este vorba despre două aplicații care vor fi utilizate de vizitatorii Senatului pentru a putea „trăi un narativ istoric virtual al cartierului Uranus”, demolat pe vremea comuniștilor. Softurile vor reda arhitectura clădirilor, sunetul și atmosfera vizuală a acestei zone, „într-un format de joc narativ”. Cele două aplicații „vor permite vizitatorilor să exploreze o copie virtuală (digital twin) a cartierului Uranus în realitate virtuală/digitalizată, pentru a trăi o parte a istoriei Bucureștiului care a fost demolată și îngropată de regimul comunist”. 

Grădina Camerei superioare a înghițit 2,6 milioane de lei

Conform documentației de atribuire, „aplicația AR va reproduce în realitate augmentată aria reconstruită a cartierului, ce corespunde cu suprafața actuală a Grădinilor Senatului, și cuprinde străzile Cazărmii, Seneca, Fenix, Miracolelor, Bagdad și integral strada Vitănești. (…) Experiențele vor reda aspecte diferite ale realității istorice. Aplicația va evidenția arhitectura caselor dispărute, atmosfera generală vizuală și sonoră și va oferi elemente interactive structural după un fir narativ”, se mai arată în document. Durata parcurgerii aspectului narativ va fi de zece minute.

Tot în 26 iunie, Senatul a parafat cu SC Garden Center Grup SRL și cu Ro-Verde Landscaping SRL, companii care au lucrat și pentru Administrația Prezidențială, un contract în valoare de 1.691.480,3 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de întreținere a grădinii Senatului României, respectiv a spațiilor verzi, aleilor, parcărilor, trotuarelor și carosabilului aflate în administrarea instituției. Este vorba despre un contract cu o durată de trei ani.

Costurile, cât rectificarea bugetară pentru Administrația Prezidențială

La data de 20 septembrie, aceeași instituție a atribuit companiei EPSER LTD SRL un contract de 520.273,232 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de mentenanță la sistemul integrat de conferință, vot electronic, sonorizare, traducere simultană, comunicații dedicate, video și date la Sala de Plen a Senatului, până în luna decembrie a acestui an. 

Asta, după ce, în data de 2 iulie, aceeași firmă a primit de la Senat un contract de 237.750 de lei fără TVA pentru furnizarea a cinci sisteme de videoconferință, cu instalare și punere în funcțiune. De altfel, firma în cauză a mai încheiat cu Camera superioară a Parlamentului, la data de 7 iunie 2024, un contract de 307.180 de lei fără TVA pentru furnizarea a două sisteme de preluare și control video, cu instalare și punere în funcțiune.

De asemenea, în data de 12 iunie 2024, instituția condusă de Nicolae Ciucă a parafat cu SC Radliv Solutions SRL un contract de 338.450 de lei fără TVA pentru furnizarea a opt cabine de traducere simultană, cu instalare, punere în funcțiune și suport tehnic.

Aceste cumpărături, împreună cu refacerea scării de acces în clădire, la care ne vom referi în continuare, au scos din bugetul Senatului suma de 6.143.358,64 de lei fără TVA, respectiv 7.310.596,8 lei cu TVA inclusă. De remarcat este că tot șapte milioane de lei este suma obținută de Administrația Prezidențială pentru ultimele trei luni ale anului în curs, prin rectificarea bugetară aprobată de Guvern, la data de 23 septembrie 2024. Banii sunt destinați plății salariilor, a bunurilor și serviciilor. 

Scara monumentală de marmură de la intrarea în instituție, refăcută integral, pentru 3 milioane de lei

Așa cum am precizat mai sus, în 10 iunie 2024, a doua zi după alegerile europarlamentare și locale, Senatul României a încheiat cu SC Milconstruct Total SRL un contract de 3 milioane de lei cu TVA pentru refacerea capitală a scării de acces în Corpul A1 de la Senat. Afacerea a fost adjudecată de o firmă care are numeroase afaceri cu statul, și vizează reconstrucția scării monumentale din marmură. Motivul - scara este degradată, deplasată, ciobită, fisurată, crăpată și lovită de radiațiile ultraviolete. În 2014, această scară a mai suferit unele lucrări de intervenții, care însă, așa cum arată Senatul în documentația de atribuire, nu au rezolvat problema. 

În anunțul de atribuire se face precizarea că respectivul contract de lucrări trebuie să fie finalizat în termen de șase luni, dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2024.

„Din cauza degradărilor de diverse naturi ale elementelor de marmură ale scării (denivelări, ciobituri sau crăpături), s-a executat în anul 2014 o reparație care a constat în demontarea treptelor și podestelor, curățarea pieselor acestora, șlefuirea și montarea lor, iar, ulterior, au apărut fisuri și crăpături în unele zone la socluri și balustrade. Ulterior, au apărut noi deficiențe, avarii și degradări. Spre exemplu, există deplasări ale structurii de rezistență a scării. S-au produs fisuri și crăpături semnificative ale unor piese de marmură. S-a deteriorat chitul de rost dintre piesele de marmură pe zone extinse, ceea ce permite agenților atmosferici degradarea continuă a scării. Se constată pete cauzate de factorii de mediu, cum ar fi ploi acide, radiații ultraviolete ori cicluri climatice. De asemenea, s-au constatat zgârieturi și ciobituri cauzate de factorii antropici, de acțiunile fizice”, se menționează în caietul de sarcini.

×