x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ioana Băsescu, înfrântă pe câmpia de la Nana: Cereri formulate de fiica lui Traian Băsescu, respinse ca inadmisibile de judecători

Ioana Băsescu, înfrântă pe câmpia de la Nana: Cereri formulate de fiica lui Traian Băsescu, respinse ca inadmisibile de judecători

de Ion Alexandru    |    14 Noi 2023   •   09:00
Ioana Băsescu, înfrântă pe câmpia de la Nana: Cereri formulate de fiica lui Traian Băsescu, respinse ca inadmisibile de judecători

Ioana Băsescu, fata cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, a pierdut, la Judecătoria Oltenița, două din cele patru procese civile intentate Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași - Biroul teritorial Oltenița.

 

Urmașa lui „Petrov” s-a plâns instanței împotriva încheierilor de carte funciară aferente moșiei sale de la Nana, județul Călărași, asupra căreia, încă din anul 2014, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a instituit un sechestru penal în dosarul de constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu deschis pe numele mai multor funcționari din cadrul Primăriei Nana, inclusiv al fostului primar al localității.

La data de 19 septembrie 2023, Ioana Băsescu a înregistrat pe rolul Judecătoriei Oltenița patru acțiuni. Este vorba despre dosarul 6924/269/2023, despre dosarul 6925/269/2023, despre dosarul 6926/269/2023 și despre dosarul 6927/269/2023, în care fiica fostului președinte Traian Băsescu a formulat plângeri împotriva încheierilor de carte funciară nr. 24475, 24474, 24745 și 24769, toate efectuate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași - Biroul teritorial Oltenița, la data de 14 iulie 2023.

Judecătoria Oltenița a soluționat două dintre aceste dosare în cadrul ședinței publice din data de 3 noiembrie 2023, respingând plângerile Ioanei Băsescu ca inadmisibile. Este vorba despre dosarele care vizează încheierile de carte funciară nr. 24775 și 24774 din 14 iulie 2023. Ambele hotărâri ale instanței de fond sunt atacabile cu apel, în 30 de zile de la comunicare, potrivit minutelor sentințelor.

În ceea ce privește celelalte două dosare, acestea încă nu au fost soluționate, ele neavând, de fapt, alocat, până în prezent, vreun prim termen de judecată. Conform încheierilor, Ioana Băsescu și-a formulat plângerile în legătură cu articolul 52, alineatele 1 și 2 din Legea 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară, conform cărora „până la data de 31 decembrie 2020, titularii sarcinilor înscrise în registrele de transcripțiuni - inscripțiuni vor solicita deschiderea cărților funciare pentru imobilul în cauză, în condițiile prezentei legi, și transcrierea sarcinilor valabile, cu scutire de la plata taxelor”.

 

Dosar penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat

 

Moșia de la Nana a Ioanei Băsescu are astfel de sarcini încă din anul 2014, de când Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General a pus în mișcare acțiunea penală față de mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Nana, județul Călărași, inclusiv față de primarul de atunci al localității, pentru inițierea, constituirea și sprijinirea unui grup infracțional organizat care a avut ca scop retrocedarea unor terenuri agricole, prin eludarea Legii Fondului Funciar. Era vorba despre 128 de cereri de retrocedare, soluționate de Comisia Nana de Fond Funciar între mai 2006 și decembrie 2010.

Procurorii precizau că 44 la sută din cererile de revendicare au fost formulate în numele acuzaților, soțiilor, soților, părinților, bunicilor acestora sau în numele altor rude. Prin diverse manopere frauduloase, cum ar fi completarea sau falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare, aceștia au scris, au acceptat depunerea și au înregistrat retroactiv în registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decădere sau cereri despre care s-a stabilit că nu au fost semnate de titulari. Mai mult, aceste cereri nu cuprindeau toate datele legale, iar soluțiile Comisiei de fond funciar Nana au fost date ilegal. Anchetatorii au stabilit un prejudiciu în această cauză în valoare de 3.076.949 de lei.

 

268,34 de hectare intabulate pe numele Ioanei Băsescu, puse sub sechestru

 

În scopul recuperării pagubei, în modalitatea restabilirii situaţiei anterioare, s-a dispus, încă din 16 februarie 2014, instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor. Totodată, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului penal asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.  

Cea mai mare parte a terenurilor agricole puse sub sechestru penal a fost cumpărată de Ioana Băsescu, cu un credit luat de la CEC, de la o companie cu acționariat italian care, de asemenea, a achiziționat aceste terenuri de la persoanele cercetate în acest dosar. Este vorba despre 31 de parcele de teren agricol, aflate în extravilanul comunei Nana, cu o suprafață de 268,34 de hectare, toate intabulate pe numele Ioanei Băsescu, având o valoare estimată de 2.621.616 lei.

În 8 noiembrie 2021, Secția Penală a Tribunalului Călărași, care a judecat în primă instanță acest dosar penal, a menținut măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța procurorului nr. 236/P/2014 prin care au fost instituite aceste sechestre penale.

 

 

Tribunalul Călărași a constatat prescrierea faptelor. Decizia nu este definitivă

 

Supărarea Ioanei Băsescu, în toamna anului 2023, este că, nici după nouă ani de la deschiderea acestui dosar penal, moșia nu a fost degrevată de sechestrul penal. Asta, în ciuda faptului că, la data de 20 decembrie 2022, Tribunalul Călărași a soluționat, pe fond, cauza penală în care sunt judecați respectivii funcționari ai Primăriei Nana.

Atunci, judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de inculpați, pentru că au constatat intervenirea prescripției răspunderii penale, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale 297 din 2018 și 358 din 2022, precum și a Deciziei 67/2022 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Prin aceeași soluție Tribunalul Călărași a dispus și ridicarea sechestrelor penale de pe respectivele terenuri agricole, printre care și de pe cele 31 de parcele intabulate pe numele Ioanei Băsescu. Însă sentința Tribunalului Călărași nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel, care se judecă la Curtea de Apel București. Aici, dosarul a fost înregistrat în data de 9 februarie 2023. Iar spre dezamăgirea Ioanei Băsescu, la data de 27 septembrie, la aproape două săptămâni după ce aceasta a dat în judecată Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, Curtea de Apel București a constatat, încă o dată, legalitatea și temeinicia măsurilor asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale, menținând dispozițiile ordonanțelor PÎCCJ 234/P/2014 emise atât la data de 16 februarie 2014, cât și la data de 20 februarie 2014.

Următorul termen în apelul din dosarul retrocedărilor frauduloase de la Nana este stabilit pentru data de 17 ianuarie 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×