x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Iohannis s-a dus în Japonia să încheie un parteneriat pe care îl avem de cinci ani!

Iohannis s-a dus în Japonia să încheie un parteneriat pe care îl avem de cinci ani!

de Ion Alexandru    |    14 Mar 2023   •   08:40
Iohannis s-a dus în Japonia să încheie un parteneriat pe care îl avem de cinci ani!

Deplasarea familiei prezidențiale de la București, via Sibiu, cu o aeronavă privată de lux, pentru a semna o declarație de acord de parteneriat strategic între România și Japonia a avut loc în contextul în care un astfel de document este în vigoare de cinci ani, parafat la nivelul Uniunii Europene.

Din partea României, pe acest document a semnat actualul consilier prezidențial, Luminița Odobescu, în calitatea de Reprezentant Permanent al României la UE. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, semnarea acestei declarații, în martie 2023, are o însemnătate istorică, deoarece pune bazele cooperării dintre cele două state în domenii precum ONU, economic, comercial, cercetare și inovare. Domenii care, ce să vezi, sunt deja menționate în Acordul de Parteneriat Strategic încheiat între UE și statele membre, pe de o parte, și Japonia, pe de altă parte, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 24 august 2018.

 

Fostul prim-ministru al Guvernului României, Adrian Năstase, face o dezvăluire-bombă, în cadrul unei postări pe blogul său personal. Năstase arată că „există deja un Acord de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și statele membre, pe de o parte, și Japonia, pe de altă parte, acord încheiat în 2018”. „Între statele membre figurează, așa cum bănuiați, și România. Deci, România, ca membru al Uniunii Europene, este în «parteneriat strategic» cu Japonia din 2018. De ce mai era nevoie, după cinci ani, de excursia lui Iohannis la Tokyo, pentu a semna o nouă declarație în acest sens”, se mai arată în această postare explozivă.

Documentul invocat de Adrian Năstase se numește „Acord de Parteneriat Strategic între Uniunea Europeană și statele membre, pe de o parte, și Japonia, pe de altă parte” și se află publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 24 august 2018. Potrivit acestui document, Uniunea Europeană, denumită în continuare „Uniunea”, și 28 de state membre (România se află la poziția 23 pe acest document), în calitate de părți contractante la Tratatul privind Uniunea Europeană și la tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, pe de o parte, și Japonia, pe de altă parte, sunt părțile semnatare ale acestui acord.

 

Tot ce s-a semnat în 2023 este deja parafat de cinci ani

 

La data de 6 martie 2023, Administrația Prezidențială a publicat un comunicat de presă referitor la vizita președintelui Klaus Iohannis în Japonia, comunicat în cadrul căruia este invocat „reperul major al vizitei, care a fost semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia”. Președinția susține că această semnare „reprezintă un moment istoric pe care România dorește să-l pună în slujba dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare”. Conform aceluiași comunicat, „noul” parteneriat strategic va cuprinde, printre altele, cooperarea în cadrul ONU, relația Japoniei cu NATO și UE, precum și oportunități de cooperare în domeniul economic, comercial, cercetare și inovare.

Ei bine, toate acestea există deja parafate, prin  Acordul Strategic din 2018, document care are nu mai puțin de 38 de domenii de cooperare între UE și statele membre, inclusiv România, și Japonia. Conform documentului semnat în urmă cu cinci ani, printre aceste domenii se numără „cooperarea internațională și regională și reforma Organizației Națiunilor Unite (ONU)”, „politica de dezvoltare”, „politica economică și financiară”, „știința, tehnologia și inovarea”, „cooperarea privind aspectele cibernetice”. Documentul este, însă, mult mai amplu și cuprinde domenii de cooperare de la promovarea păcii și securității, la schimbările climatice, politică urbană, pescuit, sănătate sau cooperare judiciară.

 

Pe documentul din 2018 apare semnătura unui actual consilier prezidențial

 

Studiind acest acord din 2018, „Jurnalul” a descoperit că nu există posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să nu fi aflat despre existența lui, astfel încât să se deplaseze până la Tokyo, împreună cu soția sa, Carmen, tocmai în săptămâna în care se sărbătorea Ziua Internațională a Femeii, folosind o aeronavă privată de lux, pentru a semna un nou acord de parteneriat. 

Asta, deoarece, la finalul Acordului, din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene, a semnat câte un reprezentant. Așa cum se poate observa din facsimilul alăturat, în dreptul României apare semnătura „L. Odobescu” și aparține Luminiței Teodora Odobescu, diplomat de carieră, cea care, între septembrie 2015 și noiembrie 2021, a ocupat poziția de Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană.

În prezent, Luminița Odobescu ocupă, nici mai mult, nici mai puțin, decât funcția de consilier prezidențial, în cadrul Departamentului de Afaceri Europene de la Palatul Cotroceni, fiind numită în funcție de către Klaus Iohannis, în data de 30 noiembrie 2021. Așadar, atât teoretic, cât și practic, președintele României nu avea cum să nu cunoască, înainte de efectuarea vizitei în Japonia, că între România și Japonia există deja încheiat un acord de parteneriat strategic.

 

8 martie, petrecut la Kyoto, în prezența „autorităților locale”

 

Periplul familiei prezidențiale din România în Japonia a început la data de 6 martie 2023, unde, la ora 7.00, ora României, șeful statului român s-a întâlnit cu președintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji. 50 de minute mai târziu, a fost primit și de președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda.

A doua zi, la ora 9.00, ora României, soții Iohannis au fost primiți de Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, și de Majestatea SA Masako, Împărăteasa Japoniei, la Palatul Imperial. După care, la 11.25, ora României, președintele Iohannis a fost primit de către prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, la sediul Guvernului. 15 minute mai târziu, cei doi au purtat „convorbiri oficiale”, iar, la ora 12.20, ora României, a avut loc „semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatuluii Strategic dintre România și Japonia”. Zece minute mai târziu a fost susținută o conferință de presă, iar, la ora 12.45, ora României, a avut loc un „dineu de lucru”.

Pe 8 martie, de Ziua Femeii, Klaus și Carmen Iohannis s-au deplasat la Kyoto, unde, la ora 10.45, ora României, au avut o „întrevedere cu autoritățile locale (VEZI FOTO). Aici, președintele României a susținut o „alocuțiune”. Comentariile sunt de prisos.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis japonia parteneriat