x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce „gadget-uri” de ultimă generaţie îşi mai cumpără DNA

Ce „gadget-uri” de ultimă generaţie îşi mai cumpără DNA

de Ion Alexandru    |    16 Sep 2016   •   09:39
Ce „gadget-uri” de ultimă generaţie îşi mai cumpără DNA
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi se pregăteşte serios pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la sfârşitul acestui an în România. Direcţia Naţională Anticorupţie va organiza, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare, o licitaţie având ca obiect achiziţionarea de tehnică specială de interceptare, spionare şi monitorizare, pentru care va plăti 235.000 de euro. Noile dotări ce vor intra în posesia Parchetului Anticorupţie se referă la camere audio-video de supraveghere şi înregistrare, cu capacitate enormă de stocare, capabile să funcţioneze atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, pungi speciale pentru transportul aparaturii informatice ce va fi ridicate în urma percheziţiilor, care să blocheze orice semnal electronic din afară către dispozitivele confiscate şi o maşină specială pentru interveneţii. 80% din suma ce va fi cheltuită reprezintă finanţare nerambursabilă, iar 20% va fi suportată de la bugetul de stat.

Unul dintre liderii DNA desemnaţi să se ocupe cu derularea acestei licitaţii este prim-adjunctul lui Kovesi, procurorul Marius Iacob, cunoscut pentru instrumentarea dosarului “Elodia”.

Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a anunţat, încă din data de 28 august, intenţia de a se dota cu tehnică specială de ultimă oră pentru operaţiunile de filaj şi investigaţie. Este vorba despre echipamente şi tehnică IT, pentru “implementarea unui proiect de timp grant, sub denumirea de OLAF2016/D1/028”.

Înregistratoare digitale audio stereo şi microfoane, înregistratoare digitale audiovideo cu GSM, minicamere video disimulate în nasturi sau piuneze, servere de prelucrare de date pentru investigaţii informatice, staţii de analiză a acestor date, sisteme de analiză a materialelor digitale, sacoşe special confecţionate din materiale care resping semnalele electronice, un autovehicul cu dotări speciale, aplicaţii de analiză de date şi subscripţii software reprezintă noile dotări ce urmează să intre în proprietatea structurii de parchet condusă de Laura Codruţa Kovesi.

Iată doar câteva specificaţii tehnice ale acestei aparaturi. DNA vrea să achiziţioneze, spre exemplu, trei înregistratoare digitale audio stereo, cu tot cu microfoane exterioare, care vor conţine cablu de date şi o cutie de depozitare rezistentă la şocuri. Acest dispozitiv trebuie să aibă un timp minim de înregistrare fără compresie de 27 de ore.

Alte două înregistratoare audiovideo stereo cu GSM, ce vor intra în dotarea instituţiei, vor fi prevăzute cu slot MicroSim şi acumulator, o antenă GSM, un telefon mobil tip smartphone (cu sistem de operare Android), dotat cu minimum o cameră color digitală de tip “pinhole”. Timpul de înregistare audiovideo al acestui dispozitiv va fi de minimum 8-16 ore, iar microfoanele vor avea capacitatea de a înregistra 200 de ore de conversaţii, cu compresie de date, sau 50 de ore fără compresie.

 

Aparate de înregistrare disimulate în nasturi sau piuneze

 

Alte două tipuri de înregistratoare audiovideo vizate reprezintă camera color tip “button”, dotate cu câte două microfoane de dimensiuni mici, o cameră video color de tip “pinhole” şi un set de microfoane capabile să înregistreze imagini în mişcare cu o durată de la 8 la 16 ore, iar sunete până la 200 de ore fără compresia datelor. Trei astfel de dispozitive urmează să fie achiziţionate.

Alte patru înregistratoare vizate sunt dotate cu minicamere video, microfoane şi acumulatoare incluse, un adaptor de tip “pinhole”, cu două mijloace de disimulare tip “button”. Timpul minim de înregistrare video al acestor dispozitive va fi de la 8 la 16 ore, timpul de înregistrare audio fără compresie va fi de 220 de ore, iar cel cu compresie trebuie să fie de minimum 450 de ore. La acestea, se adaugă alte nouă minicamere video color digitale. Trei dintre acestea vor avea obiectiv tip “button” de dimensiuni foarte reduse, însoţite de minimum două mijloace de disimulare adecvată, de culori opace, netransparete, prevăzute cu gaură centrală pentru camera video. Alte trei camere, tot cu obiectiv de tip “button”, interschimbabil, trebuie să aibă o rezoluţie bună pentru filmări pe timp de noapte, iar alte trei dispozitive similare reprezintă minicamere video color de tip “pinhole”.

 

Peste 100 de “pungi Faraday”

 

O achiziţie interesantă pe care DNA o va face cu această ogazie o reprezintă “pungile Faraday”. Peste 100 de bucăţi urmează să intre în dotarea procurorilor. Aceste pungi sunt destinate transportului şi izolării radio a dispozitivelor mobile, de la telefoane GSM, tablete sau receptoare GPS, inclusiv laptopuri, ce urmează să fie ridicate în urma percheziţiilor informatice ce urmează să fie efectuate.

Pungile Faraday blochează, efectiv, semnalele radio din celulele GSM, CDMA, reţelele wireless şi din alte surse de semnal care ar putea “compromite conţinutul dispozitivelor ridicate”. DNA susţine, în anunţul de participare al licitaţiei, că are nevoie de astfel de dispozitive pentru a se evita contaminarea datelor sau transmisia de comenzi către aceste aparate ridicate la percheziţii.

Aceste pungi sunt confecţionate dintr-un material cu trei rânduri de întreţesere, format din nichel şi nailon, placate cu cupru. Materialul împiedică, astfel, transmiterea de semnale radio către dispozitivele ridicate.

Pe lângă aceste dispozitive tehnice, Direcţia Naţională Anticorupţie vrea să achiziţioneze şi un autovehicul cu dotări speciale. Maşina trebuie omologată RAR, să fie din categoria M1, cu 8+1 locuri, având norma de poluare minimum Euro 4 şi care să consume benzină. Cutia de viteze trebuie să aibă minimum 5+1 trepte, iar viteza maximă a autospecialei să atingă minimum 150 de kilometri pe oră.

 

CASETA1

Anticorupţia nu se mută, încă, la Hotel Triumf

 

Pentru toate aceste echipamente, potrivit anunţului de participare, Direcţia Naţională Anticorupţie este dispusă să plătească până la 1.031.040 de lei cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă 235.000 de euro. În data de 28 august, autoritatea contractantă a anunţat că va organiza, în acest sens, o licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut.

Termenul limită de depunere a ofertelor va fi 29 septembrie 2016. Data limită pentru evaluarea acestor oferte va fi 30 septembrie 2016, ceea ce sugerează graba cu care DNA doreşte să intre în posesia acestei tehnici speciale de interceptare, până la debutul campaniei electorale.

Un amănunt interesant care reiese din cuprinsul anunţului de participare pentru această licitaţie este acela că aparatura şi autospeciala trebuie livrate la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din strada Ştirbei Vodă nr. 79-81, ceea ce înseamnă că, cel puţin până în alegeri, instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi nu se va muta în noul sediu ce a găzduit, până în prezent, Hotelul Triumf, din cartierul Kiseleff.

 

CASETA2

Firmele doritoare trebuie să ataşeze cazierele judiciare ale patronilor şi administratorilor

 

Orice firmă care distribuie astfel de aparatură şi este interesată să participe la licitaţia organizată de DNA trebuie să ştie că, pe lângă criteriile de seleţie pe care trebuie să le îndeplinească în situaţiile referitoare la astfel de achiziţii publice, procurorii anticorupţie cer, de această dată, şi cazierele judiciare. Mai exact, la dosarul de participare, firma trebuie să ataşeze cazierul judiciar al operatorului economic şi “al membrilor grupului de administrare, de conducere sau de supraveghere” al respectivului agent economic sau “al celor care au putere de reprezentare, de decizie sau de control” în cadrul firmei ofertante.

Unul dintre lucrătorii DNA care vor supraveghea această licitaţie este faimosul procuror Marius Iacob, cunoscut pentru instrumentarea dosarului privind dispariţia avocatei braşovene Elodia Ghinescu. Acesta, în calitate de procuror-şef adjunct al Laurei Codruţa Kovesi, va avea putere de decizie în această operaţiune. Alături de Iacob, procesul de achiziţie a tehnicii speciale va fi coordonat de al doilea adjunct al lui Kovesi, procurorul Călin Nistor, de directorul Constantin Brîncuş şi de consilierul juridic Alina Tonigaru.

În trecut, DNA a făcut astfel de achiziţii de la apropiaţii lui Niro

Anul trecut, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit faptul că un fost partener de afaceri al generalului SRI Gheorghe Dan (tatăl avocatului Rareş Dan, invocat de Elena Udrea în denunţul făcut la adresa lui Florian Coldea) a livrat către DNA aparatură de interceptare şi filaj cu doar o săptămână înainte ca instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi să dispună primele reţineri în dosarul „Microsoft”. Spectaculos este faptul că Nicolae Dumitru, zis „Niro”, unul dintre inculpaţi, l-a avut drept angajat, în funcţii de conducere la firmele sale, până în anul 2011, pe generalul Gheorghe Dan. Fostul ofiţer SRI a decedat în noiembrie 2011. Fiul acestuia, avocatul Rareş Dan, ar fi, potrivit Elenei Udrea, de asemenea un apropiat al generalului Coldea şi un apărător al inculpaţilor cu „trecere” la procurori în cauzele instrumentate de DNA.

Firma în cauză are un asociat unic şi administrator în persoana lui Andrei Tupan. Potrivit unor date oficiale, însă, societatea Andytech Concept SRL a deţinut, până în mai 2008, jumătate din acţiunile SC Tech Industries Constructions SRL, alături de Gheorghe Dan. Ulterior, această din urmă firmă a fost preluată de către Gabriela Tupan, mama lui Andrei Tupan. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, începând cu anul 2007, Gheorghe Dan a devenit unul dintre oamenii-cheie ai lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”, la conducerea firmelor Niro Investments SA, Central Residential Park SA şi Ancor Com Impex SRL.

Tehnica specială trebuie să intre cât mai repede în posesia DNA. Ultima zi de depunere a ofertelor este 29 septembrie. Firmele care doresc să colaboreze cu procurorii în acest sens trebuie să predea cazierele patronilor sau ale administratorilor.

 

Camerele video şi microfoanele cerute de instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi trebuie să aibă capacitatea de a înregistra video de la 8 la 16 ore, iar audio până la 220 de ore.

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi dna