x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Kronospan, implicată în fraudarea nemţilor. Kronospan România a luat un credit de 152 mi­lioane de euro, ţinând secrete litigiile

Kronospan, implicată în fraudarea nemţilor. Kronospan România a luat un credit de 152 mi­lioane de euro, ţinând secrete litigiile

de Petru Zoltan    |    27 Dec 2011   •   21:00
Kronospan, implicată în fraudarea nemţilor. Kronospan România a luat un credit de 152 mi­lioane de euro, ţinând secrete litigiile

Austriecii de la Kronospan si-au facut simtita prezenta in Romania inca din septembrie 1998, cand au inceput sa cumpere zeci de terenuri agricole din zona industriala a orasului Brasov pentru a construi o fabrica de PAL. La scurt timp, in februarie 1999, a luat nastere firma Kronospan Romania, al carei unic actionar era Kronospan Holding Ltd, o firma de tip off-shore inregistrata in Cipru, iar functiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl si elvetianului Markus Habegger. Lucrarile la fabrica de PAL de la Brasov au inceput in anul 2002 in baza unei autorizatii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru ca austriecii s-au orientat catre platforma de la Sebes.

Acuzatii de frauda in Germania
Dar Peter Kaindl nu este doar un simplu administrator, el fiind chiar unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Insa, in timp de austriacul Peter Kaindl isi facea planuri marete pentru fabricile din Brasov si Sebes, autoritatile germane au demarat o ampla investigatie. Concret, procu­rorii l-au acuzat pe Kaindl ca, in calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck si Lampertswalde, intre anii 1997 si 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe si alte 5,7 milioane de euro sub forma de subventii Banca de Dezvoltare a Saxoniei. Alaturi de el, in boxa acuzatilor s-au mai aflat comanagerul Igno L. si Rainer B., consilierul lor financiar. Divizia de Criminalitate Macroeconomica a Tribunalului Districtual din Paderborn a decis sa il amendeze cu suma de 5.000.000 de euro si sa il condamne la doi ani de inchisoare cu eliberare conditionata. Complicii lui Kaindl au primit din partea instantei pedepse cu inchisoa­rea, cu posibilitatea de eliberare conditionata, de 17 luni, respectiv 18 luni.

In ceea ce priveste celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o intelegere cu Kaindl. "El regreta fapta si este gata pentru a gasi impreuna o cale de intelegere. Kaindl doreste repararea completa a prejudiciului", declara procurorul de caz. In declaratia sa, Kaindl sustinea ca si-a platit datoriile catre Finanate si Banca de Dezvoltare a Saxoniei, in valoarea de 31,2 milioane de euro, exact cat a fost estimata chiar valoarea fraudei. "Kaindl s-a opus cererilor Germaniei, din vara anului 2003, de a fi judecat in stare de arest. Aceasta «indulcire» a pedepsei a devenit clara dupa ce Kaindl si-a recunoscut vinovatia. In caz contrar ar fi petrecut zece ani in inchisoare. Kaindl a «iesit» din scena la jumatatea lunii septembrie, plecand in vacanta, si nu a putut fi contactat", au notat jurnalistii care au mo­nitorizat cazul la acea vreme.

La aproape cinci ani dupa scandalul din Germania, Kronospan Romania a contractat un credit ipotecar in valoare de 152.000.000 de euro de la bancile austriece Erste Bank, Raiffeisenlandes Bank, Investkredit Bank AG si Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Madrid, din Spania. Creditul a fost gajat cu terenurile de la Brasov, iar rolul de agent de garantare a creditului si l-a asumat Banca Comerciala Romana. Toate cele cinci banci au fost reprezentate de Iuliana Toba si Diana Alina Teitler, iar Kronospan, de Diana Tangara. La capitolul "Declaratii si garantii" din contractul de ipoteca se specifica clar ca nu exista nici un litigiu semnificativ, actiune in justitie, investigatie sau procedura in curs de solutionare impotriva Kronospan Romania ca urmare a titlului sau proprietatii. Totodata, se mai precizeaza ca Kronospan Romania nu are cunostinta despre existenta vreunei amenintari din partea vreunei persoane sau stat, sau autoritate locala, sau agentie de reglementare care ar putea sa emita vreo masura. La acelasi capitol, dar de data aceasta la litera "K", se mentioneaza ca imobilul nu face obiectul vreunui litigiu cu privire la dreptul de proprietate (…). Dar se pare ca reprezentantii firmei au uitat sa le aduca la cunostinta creditorilor ca in urma cu un an, adica in 2007, Kronospan Romania a deschis un proces impotriva familiei Oancea, prin care solicita anularea documentelor de proprietate detinute de acestia. Sau poate ca nu au uitat, din moment ce bancile si-au asumat riscul acordarii creditului. Intre timp, Peter Kaindl a renuntat sa mai administreze direct Kronospan Romania, in locul sau ramanand off-shore-ul Kronospan Holding Ltd impreuna cu elvetianul Markus Habegger.

Concurenta i-a amendat cu peste 1 milion de dolari pentru ca au majorat pretul la PAL
Consiliul Concurentei a constatat ca societatea Kronospan a incalcat Legea concurentei, prin savarsirea unui abuz de pozitie dominanta in Romania, dupa ce a decis sa majoreze pretul cu pana la 50% pentru produsele de tip PAL. In urma acestei majorari, producatorii de mobila s-au plans fata de aceasta decizie a austriecilor. Pentru aceasta ilegalitate, Consiliul Concurentei a decis sa amendeze firma cu 3,5 milioane de lei. Nemul­tumiti de aceasta decizie, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucuresti, reusind in prima faza anularea acesteia. Dar, dupa cativa ani de procese, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au constatat ca Kronospan a incalcat legislatia, fiind obligata sa isi plateasca amenda.

×
Subiecte în articol: kronospan