x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legături periculoase și practici asemănătoare între familia Iohannis și cea a procuroarei care i-a dat NUP președintelui

Legături periculoase și practici asemănătoare între familia Iohannis și cea a procuroarei care i-a dat NUP președintelui

de Ion Alexandru    |    11 Ian 2019   •   08:08
Legături periculoase și practici asemănătoare între familia Iohannis și cea a procuroarei care i-a dat NUP președintelui

Soțul fostei procuroare Carmen Maria Capră, care a fost mâna dreaptă a lui Augustin Lazăr, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, și care i-a închis, în anul 2014, lui Klaus Werner Iohannis, un dosar penal, se ocupă cu tranzacții imobiliare. Asta, după ce, anterior, bărbatul a administrat, practic, toate afacerile controversatului tăietor de păduri austriac Holzindustrie Schweighofer, de unde a încasat, potrivit  documentelor oficiale, venituri salariale importante. Familia Capră locuiește pe aceeași stradă, din Sibiu, cu soții Klaus și Carmen Iohannis, fosta procuroare fiind scoasă la pensie chiar în ziua de Revelion a anului 2015, de cel pe care, cu un an înainte, l-a scos ea însăși basma curată. În prezent, Carmen Maria Capră este avocat în cadrul Baroului Alba.

Un Raport al Inspecției Judiciare, dezvăluit, în exclusivitate, de jurnaliștii de la „Lumea Justiției”, arată legăturile dintre Klaus Iohannis și fosta conducere a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde actualul președinte a avut deschise mai multe dosare penale, legate de afacerile sale imobiliare dar și de activitatea derulată în timpul mandatelor de primar al municipului Sibiu - dosare închise, ulterior, într-o manieră investigată în prezent mai mult de presă decât de instituțiile abilitate ale statului.

Unul dintre aceste dosare are numărul 625/P/2014 și a fost înregistrat la Parchetul Alba Iulia în noiembrie 2014, adică exact în timpul alegerilor prezidențiale, fiind repartizat de către fostul procuror general al parchetului respectiv, celebrul Augustin Lazăr, direct subalternei sale Carmen Maria Capră. Aceasta din urmă a soluționat cauza în timp record. Pe data de 5 decembrie 2014,  procuroarea a dispus clasarea dosarului, astfel încât Klaus Werner Iohannis să nu intre în mandatul de la Cotroceni cu eticheta de „penal” pe frunte.

Din Raportul Inspecției Judiciare, rezultă, fără echivoc, faptul că, personal, Augustin Lazăr a fost cel care a semnat comunicarea soluției, pe care Parchetul Curții de Apel Alba Iulia a expediat-o părților interesate, adică persoanei care a depus plângerea și împricinatului acuzat. Ca „fapt divers”, trebuie menționat faptul că, în dosarul închis de procuroarea Capră, Klaus Iohannis era acuzat de retrocedarea ilegală a unor imobile pe vremea în care era primar al municipiului Sibiu.

I-a clasat dosarul vecinului. Vecinul a scos-o la pensie la 47 de ani

Aceasta este, în fapt, calea oficială prin care Klaus Iohannis a aflat, instituțional, de faptul că nu mai este urmărit penal în dosar. Însă, existau, cu certitudine, și căi mai puțin instituționale prin care candidatul de atunci la alegerile prezidențiale din anul 2014 putea lua la cunoștință despre această soluție. Asta și având în vedere faptul că familia Iohannis locuiește pe aceeași stradă din Sibiu cu procuroarea Carmen Maria Capră. Familia prezidențială deține un imobil în Strada Bâlea, la numărul 35, în timp ce anchetatoarea, care a soluționat dosarul în mai puțin de o lună de zile de când i-a fost repartizat, locuiește în Strada Bâlea, la numărul 7.

Demn de remarcat este și faptul că președintele a mai avut ocazia, tot instituțional, să-și amintească de numele binefăcătorilor săi de la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia. Prima dată, în ziua de 31 decembrie 2015, adică de Revelion, când, în timp ce se afla în vacanță, împreună cu Carmen Iohannis, în Palm Beach, Florida – SUA, președintele și-a rupt din timpul său prețios pentru a semna un decret prezidențial prin care a decis ca procuroarea Carmen Maria Capră să iasă la pensie, la vârsta de 47 de ani, începând cu 15 ianuarie 2016.

Ulterior, în luna aprilie a lui 2016, Klaus Iohannis a semnat celebrul decret prin care l-a învestit în funcția de procuror general al României pe șeful lui Carmen Maria Capră, Augustin Lazăr. Învestirea s-a făcut în condițiile deja dezvăluite de ministrul Justiției, Tudorel Tader, în raportul prin care a declanșat, la sfârșitul anului trecut, procedura de revocare a lui Lazăr din funcție.

Soția lucra pentru Lazăr, soțul pentru Schweighofer

Însă, familia procuroarei Capră are și alte legături cu interesele fostului primar al Sibiului. „Jurnalul” a descoperit o încheiere de la Registrul Comerțului a celebrei Holzidustrie Schweighofer SRL, prin care, în data de 4 iulie 2005, asociatul unic al firmei care se ocupă cu lemn, SPB Industrieholding GMBH Austria – Viena, reprezentă de Gerald Schweighofer, îl numește pe Dumitru Cosmin Capră, soțul procuroarei Carmen Maria Capră, în funcția de administrator, cu drepturi generale depline, însă cu anumite drepturi limitate. În acest sens, Dumitru Cosmin Capră nu putea, spre exemplu, să semneze în numele companiei, decât cu aprobarea oficială a lui Gerald Schweighofer, decizii privind luarea sau acordarea unor împrumuturi, semnarea de contracte cu o durată mai mare de un an sau cu o valore mai mare de un milion de euro, să vândă terenuri ori să cumpere sau să vândă instalații sau clădiri cu o valoare de peste 200.000 de euro.

Din informațiile în posesia cărora am intrat, reiese că Dumitru Cosmin Capră nu a administrat doar compania Holzindustrie, ci multe afaceri ale concernului austriac din România. Spre exemplu, soțul lui Carmen Maria Capră a fost administrator al SC Gefor SRL, firmă deținută de SC Cascade Empire SRL și de Cascade Empire Immobilien GMBH, ambele controlate de patronul Gerald Schweighofer. Grupul Cascade controlează și compania Bio Electrica Transilvania SRL, unde Dumitru Cosmin Capră a deținut, de asemenea, calitatea de administrator. În paralel, același peronaj a mai administrat și compania Silicon Systems Transilvania SRL, deținută de un anume Gheorghe Neag.

Salariul încasat de la austrieci, dublu față de leafa de procuror

Patronul Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, este un apropiat a lui Andreas Huber, numit consul onirific al Austriei, în România. Din 2005, Adreas Huber a devenit membru a Forumului Democrat al Germanilor din România, entitate condusă, ani de zile, de către Klaus Werner Iohannis, acesta din urmă devenindu-i chiar naș lui Huber, potrivit presei sibiene.

Ei bine, se pare că Dumitru Cosmin Capră a fost văzut foarte bine de către conducerea companiei austriece, care l-a remunerat excepțional. Informația reiese din declarațiile de avere depuse, anual, de către soția sa, procuroarea Carmen Maria Capră. Astfel, în anul 2005, Dumitru Cosmin Capră a încasat venituri salariale de la Holzindustrie Sebeș, de 1.358.832.646 de lei vechi. În 2007, salariul încasat a fost de 151.016 lei, în 2008 de 175.819 lei, iar în anul 2009 a realizat venituri salariale de la firma austriacă în cuantum de 205.484 de lei, dublu față de soția sa. În 2010, însă, veniturile salariale s-au mai diminuat, ridicându-se la „doar” 85.539 lei.

La data de 17 martie 2011, austriecii au aprobat cererea lui Dumitru Cosmin Capră de a se retrage din funcția de administrator al SC Holzindustrie Schweighofer Sebeș. Din același an, însă, soțul procuroarei Capră devine manager și administrator al Energy Exchange Austria (EXAA), entitate care produce biomasa realizată la Holzindustie.

Similitudini: Bani din chirii. Pe persoană fizică, dar și pe firmă

Declarațiile de avere ale procuroarei Carmen Capră nu dezvăluie doar salariile pe care soțul acesteia le-a încasat de la Holzindustrie Schweighofer, ci și apucături imobiliare identice cu cele ale vecinilor ei de stradă, soții Klaus Werner și Carmen Georgeta Iohannis. Aflăm, astfel, că familia Capră deține, la rândul ei, imobile la Sebeș, pe care le închiriază. Pe bani frumoși. Spre exemplu, în 2010, Carmen Capră a încasat 15.000 de lei chirie netă pentru închirierea unui imobil din comuna Lancrăm. Soțul ei a încasat o sumă identică. În 2012, chiria încasată de către fiecare dintre cei doi soți Capră a fost de 45.625 de lei, iar în 2014, ultimul an despre care avem referințe din declarațiile de avere, soții Capră au realizat venituri din chirii de 72.000 de lei.

După plecarea de la Schweghofer, Dumitru Cosmin Capră și-a înfiinațat o companie proprie, denumită SC Kara Business Company SRL, cu sediul la adresa unde figurează imobilul închiriat, și care se ocupă cu consultanța pentru afaceri și management. Tot Dumitru Capră apare ca fondator, în 2011, asociat unic și administrator al SC Target Business Management SRL, tot cu sediul în imobilul din Lancrăm. De asemenea, în 2016, Dumitru Cosmin Capră, împreună cu un anume Bogdan Ilie Capră, înființează societatea SC Target Med Center SRL, cu sediul la aceeași adresă, care se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

Interesant este că, pentru depunerea actelor la Registrul Comerțului pentru toate aceste companii, Capră a apelat la serviciile avocatului Ștefan Florin Nartea, cel care a prestat servicii juridice și pentru Holzindustrie Schweighofer. Mai poate fi spus și faptul că, după ce a ieșit la pensie, fosta procuroare Carmen Maria Capră, soția lui Dumitru Cosmin Capră, a devenit avocat, în cadrul Baroului Alba.

Familia procuroarei Carmen Capră, fosta adjunctă al lui Augustin Lazăr, care i-a închis lui Klaus Iohannis un dosar privind fraude imobiliare, chiar în timpul alegerilor prezidențiale din 2014, încasează bani din chirii, precum familia locatarului de la Cotroceni

Soțul fostei anchetatoare a administrat, ani de zile, compania Holzindustrie Schweighofer, care despădurește munții României. Patronul austriac este prieten apropiat cu finul lui Iohannis, Andreas Huber, membru al FDRG și consul onorific al Austriei

×
Subiecte în articol: Carmen Maria Capră Klaus Iohannis