Contractele au început în ministeriatul lui Dan Ioan Popescu, în 2008 Varujan Vosganian le-a prelungit până în 2014, iar Adriean Videanu le-a extins până în 2018. Ceea ce nu a apucat să prelungească Videanu, s-a prelungit în mandatul altui PDL-ist, Ion Ariton. Afacerea a prins aripi în timpul portocaliilor, dar Elena Udrea vrea să ne convingă de contrariu.
Energy Holding a fost înfiinţată în 2000 de Bogdan Buzăianu, iar în 2004 a semnat un contract, pe 10 ani, pentru cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica. Buzăianu intră în 2005 în afaceri cu Gabriel Ştefan, fiul lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, căruia îi vinde energie, ea fiind revândută la preţuri mult mai mari. În 2005, Buzăianu semnează un contract de furnizare şi cu Beny Alex SRL, firmă pentru care a făcut lobby deputatul PDL, Ioan Oltean. Relaţiile lui Buzăianu ajung până la Mircea Băsescu. Firma lui, Plusfood Constanţa SRL, încheia în 2007 un contract cu Energy Holding pentru cumpărarea de energie la un tarif cu 20% mai mic decât cel pentru populaţie. Ulterior, Grupul de Inves-tigaţii Politice a dat publicităţii două fotografii în care Mircea Băsescu şi Buzăianu apar într-un restaurant, la un pahar de vin, deși Băsescu a declarat că nu-l cunoaşte pe Buzăianu.
Pinalti, energizat ieftin
Unul dintre marii câştigători ai afacerii a fost Gheorghe Ştefan, un apropiat al Elenei Udrea. În faţă şi-a împins fiul, Gabriel Ştefan, care în 2005 intra în acţionariatul firmei Green Energy. El semnează contracte pentru energie cu CE Oltenia şi Hidroelectrica, la preţuri sub costurile de producţie. În 2007, fiul se retrage din firmă, dar combinaţiile tatălui continuă, celebră fiind afacerea Rudnap. Firma Rudnap a intrat în România prin preluarea companiei Global Logistics Services SRL, a lui Gabriel Ştefan. În 2010 Rudnap primea, fără licitaţie, de la Electrica, un contract de export de energie. Lua energia cu 38 euro/ MWh, sub preţul de producţie, şi o revindea cu 50 de euro. Contractul a fost prelungit, cu ajutorul secretarului de stat, Claudiu Stahie, care era şi vicepreşedintele PDL Piatra-Neamţ.
Serviciu contra serviciu
O altă companie pe care o găsim conectată la afacere este Luxten Lighting. Primul contract pentru energie l-a semnat cu Hidroelectrica în 2004, iar în 2010 a fost prelungit până în 2018. Lui Traian Băsescu firma îi este cunoscută pentru că Elena Băsescu a fost angajată aici. Pentru o prestaţie part-time, ea a încasat în 2008 aproape 7.000 lei/lună.
Protejatul liderului de grup
Nici deputatul PNL, fost PDL, Mircea Toader, nu este străin de afacere. Firma Euro P.E.C. al cărei patron, Adrian Comşa, este finul lui Toader, a fost o privilegiată. În 2004, ea semna cu Hidroelectrica un contract pe 10 ani, urmat de 12 acte adiţionale care au provocat, numai în perioada 2006-2012, pierderi de peste 118,5 milioane de lei Hidroelectricii.
Energy Holding a provocat pierderi de 1,4 miliarde lei Hidroelectricii în perioada 2006-2012.
În 2008, Bogdan Buzăianu renunţă la cetăţenia română, se mută în Ţara Cantoanelor, îşi ia cetăţenia elveţiană şi îşi schimbă numele în Nicolas
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale şi arestare preventivă a Elenei Udrea la Comisia juridică pentru întocmirea unui raport ce va fi supus aprobării plenului. „Conform regulamentului, s-au dat trei zile la Comisia juridică pentru întocmirea raportului, asta înseamnă până vineri, urmând ca în Biroul permanent de luni să se stabilească când va intra în plen, în maximum cinci zile”, a declarat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu. Acesta a estimat că votul în plen va putea fi dat miercuri. Dosarul DNA trimis la Cameră are 1.867 de pagini.