x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mafia pariurilor, parte din peisajul fotbalului românesc

Mafia pariurilor, parte din peisajul fotbalului românesc

de Mihai Igirosanu    |    04 Dec 2013   •   22:44
Mafia pariurilor, parte din peisajul fotbalului românesc
Sursa foto: Alexandru Solomon/Mediafax Foto

Cazurile concrete din Ligile 1 şi 2 sunt încă sub tăcere. Pe continent, mulţi fotbalişti au fost deja acuzaţi. Europol a pornit o anchetă în 2008. Ultimul caz, săptămâna trecută, în EL
Dincolo de nonvaloare, de circuri mediatice şi de o echipă naţională etern necalificată la turneele finale europene sau mondiale, fotbalul românesc este un peisaj în care mafia pariurilor sportive acţionează nestingherită. Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor sau diverse alte organisme media au semnalat în ultimii doi ani mai multe cazuri de meciuri trucate, chiar de reţele, însă deocamdată nu se întâmplă nimic. În martie 2012, Jurnalul a semnalat un blat la meciul Rapid – Petrolul (2-0), cu portarul de atunci al ploieştenilor, italianul Matteo Gritti (foto) drept veriga de legătură cu mafia pariurilor, a mai fost o prestaţie cel puţin suspectă a unui portar israelian la un FC Vaslui – Concordia (4-0), în aceeaşi lună, plus alte dezvăluiri despre blaturi din liga secundă. Dar tot linişte. Pe continent, mai mulţi fotbalişti sau intermediari sunt deja anchetaţi, unii au fost arestaţi, actualul sezon de Europa League a produs deja două meciuri cel puţin suspecte, dar lupta împotriva acestui flagel pare încă una timidă.

Meciurile trucate reprezintă un flagel care pare să pună stăpânire pe fotbalul mondial. De fapt, pe întregul sport, însă acest material se va referi doar la tenebrele celui mai iubit şi mediatizat sport al planetei. Se consemnează partide cel puţin ciudate în toate competiţiile, chiar şi în cele mai importante, ultimul meci suspect având loc chiar săptămâna trecută, în penultima etapă a Europa League. În România, Gazeta Sporturilor a publicat episoade întregi şi cazuri din Liga II, Jurnalul Naţional a semnalat cu date concrete, anul trecut, un trucaj la meciul Rapid – Petrolul (2-0), o partidă Vaslui – Chiajna (4-0) s-a transformat într-un circ pus în scenă de un anume portar israelian al oaspeţilor, multe jocuri au fost arătate cu degetul, dar mafia pariurilor nu e deranjată încă de nimeni. Nimic nu pare să mai aducă a competiţie, totul poate fi bănuit şi doar naivii mai pot crede că întotdeauna avem de-a face doar cu rezultate surprinzătoare sau răsturnări de situaţie incredibile.

2008. Europol a descoperit 380 de meciuri 
Tentativele serioase pentru demascarea mafiei pariurilor au apărut încă din 2008, când Europolul a finalizat o anchetă care a scos la iveală aproximativ 380 de meciuri trucate pe întregul continent. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Haga, liderul Europol, Rob Wainwright, a precizat că este vorba de meciuri chiar din Liga Campionilor sau din preliminariile Campionatului Mondial şi că ancheta a descoperit 425 de oficiali, jucători şi arbitri bănuiţi a fi implicaţi în aceste aranjamente. Toate trucările ar fi generat un profit total de circa 8 milioane de euro.

Jurnalul Naţional, 2012: “Petrolul şi-a băgat în poartă mafia pariurilor sportive. Rapid ­ Petrolul, meci aranjat!”
Ca o legătură directă cu fotbalul românesc, în martie 2012, cu o zi înaintea meciului din Liga 1 dintre Rapid şi Petrolul, Jurnalul Naţional a publicat un material în care demasca faptul că respectiva confruntare va fi una trucată şi că se va încheia cu scorul exact de 2-0 pentru gazde. Conform dezvăluirilor de atunci, “pionul” principal, omul reţelei din mafia pariurilor, cel care ar fi legat lucrurile, a fost portarul echipei ploieştene, italianul Matteo Gritti. Aşa s-a şi întâmplat. Rapid a câştigat cu 2-0, iar finalul jocului a fost abordat extrem de “prudent” de către ambele echipe. Născut în 1980, la Bergamo, Gritti s-a transferat în fiecare an la o altă echipă, cu excepţia experienţei de la echipa elveţiană AC Bellizona, acolo unde a zăbovit trei sezoane. Portarul de atunci al Petrolului era anchetat atât de procurorii din Italia, cât şi de cei din Elveţia, fiind considerat ca fiind unul din “fruntaşii europeni ai meciurilor aranjate”. La acea vreme, conform unor mărturii ale unor jucători din liga secundă italiană implicaţi direct într-unul dintre dosarele legate de mafia pariurilor sportive, Matteo Gritti era veriga care făcea legătura cu un grup organizat care aranja meciuri încă din sezonul 2008/2009. Unul dintre cei doi fotbalişti inculpaţi a jucat alături de Gritti când acesta evolua pentru Atalanta Bergamo şi UC AlbinoLeffe. Dacă veţi accesa pagina de internet www.jurnalul.ro, o să găsiţi toată povestea reţelei din care făcea parte portarul italian. La puţin timp, în luna mai, fugit pe nesimţite de la Petrolul, Matteo Gritti era arestat în urma unei anchete iniţiată şi finalizată de procurorul Guido Salvini de la Parchetul din Cremona. Gritti era întemniţat, alături de alte 18 persoane implicate în trucarea meciurilor de fotbal din cele două divizii italiene.

Platini: “Avem o problemă cu aranjarea de meciuri!”

În vara acestui an, preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, a recunoscut boala care macină din interior fotbalul internaţional, dar totul a părut să treacă precum o adiere de vânt. “Avem o problemă cu aranjarea meciurilor, dar şi cu mafia pariurilor. Trebuie să protejăm cât mai rapid sportul de acest flagel, cu toate mijloacele de care dispunem, chiar dacă, din păcate, uneori nu sunt de ajuns. În urmă cu şase ani, când am fost întrebat despre pariuri, despre corupţie şi despre meciurile trucate, am făcut apel la unitate şi la înfiinţarea unei poliţii a sportului. Ţinând cont de lipsa de reacţie din partea politicienilor, reînnoiesc acest apel pentru că avem de-a face cu organizaţii de tip mafiot care folosesc anumite partide pentru a spăla bani. Fotbalul a fost otrăvit din interior. Nu trebuie să ne păcălim şi trebuie să încercăm protejarea valorilor noastre. Avem de-a face cu infractori care sunt în căutarea mijloacelor de a truca anumite jocuri. Şi nu e vorba doar de o partidă, sunt mult mai multe. Am decis să înăsprim pedepsele pentru cei care aranjează, influenţează sau alterează fotbalul. Nu numai că nu vom avea milă, dar vom fi extrem, extrem de duri”, declara Platini în luna iunie.

Caz recent în Europa League! Axa Zagreb ­ Odessa
Ultimele exemple de meciuri disputate la un nivel înalt în fotbalul european şi bănuite de a fi trucate sunt cele din grupa B a actualului sezon din Europa League, între croaţii de la Dinamo Zagreb şi ucrainenii de la Cernomoreţ Odessa. Ambele confruntări între cele două formaţii au avut desfăşurări cel puţin suspecte, iar multe voci vorbesc, deocamdată nu în mod oficial, despre o nouă şi recentă implicare a mafiei pariurilor. Pe scurt, în prima etapă a grupei, la Zagreb, în luna septembrie, partida Dinamo Zagreb – Cernomoreţ Odessa se încheia 1-2. La pauză, gazdele conduceau cu 1-0, printr-un gol marcat cu un minut înainte de fluierul de încheiere a primei părţi. Între minutele 62 şi 65, ucrainenii au întors rezultatul. Pe 28 noiembrie, în penultima etapă, cele două echipe s-au întâlnit la Odessa. Şi, surpriză! La pauză, Dinamo Zagreb conducea cu 1-0, printr-un gol marcat în minutul 20. Pe final, în minutele 78 şi 90+1, Cernomoreţ a marcat de două ori şi a câştigat meciul cu acelaşi rezultat, 2-1. La casele de pariuri, dacă un jucător pariază că o echipă conduce la pauză şi cealaltă câştigă la final poate câştiga de cel puţin 25 de ori suma pariată.

Anchete şi acuzaţii în Europa
Deşi încă timid, statele de pe Bătrânul Continent încearcă să facă paşi înspre depistarea şi apoi pentru eradicarea acestui flagel. Săptămâna trecută, de exmplu, 11 jucători au fost puşi sub acuzare în Estonia, fiind suspectaţi de trucarea a 17 meciuri, între care şi trei partide din preliminariile Europa League. Potrivit procurorilor, cei 11 ar face parte dintr-o reţea de trucare a meciurilor ce cuprinde echipe din Estonia, Lituania şi Ucraina. “Echipele respective căutau jucători dispuşi să evolueze atfel încât evenimentele să se desfăşoare într-un fel predeterminat, pentru a se obţine rezultatele dorite”, au precizat procurorii, într-un comunicat. Cei 11 jucători ar fi câştigat în total peste 108.000 de euro din aranjarea meciurilor, în perioada iunie 2011 ­ noiembrie 2012. Tot săptămâna trecută, 20 de actuali şi foşti fotbalişti au fost audiaţi de poliţia vieneză, în cadrul unei anchete privind trucarea de meciuri din ligile austriece. Printre cei 20 audiaţi joia trecută se numără şi trei fotbalişti de la clubul Grodig, de la care a pornit scandalul, în urmă cu două săptămâni. La originea scandalului se află fostul component al echipei Grodig, Dominique Taboga. El a depus plângere la 12 noiembrie, susţinând că a fost victima unui şantaj al mafiei pariurilor sportive. Grodig a renunţat la serviciile jucătorului, la 14 noiembrie.



×
Subiecte în articol: mafia pariurilor