x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fosta „vice” din ANRP, dealer de informații de milioane de euro din dosarele de restituire

Fosta „vice” din ANRP, dealer de informații de milioane de euro din dosarele de restituire

de Dragos Bota    |    30 Mar 2023   •   09:00
Fosta „vice” din ANRP, dealer de informații de milioane de euro din dosarele de restituire

Mafia retrocedărilor a reușit să facă profituri de milioane de euro după ce informații din sute de dosare în care statul acorda despăgubiri au ajuns la samsarii de „prăjituri”, cum erau codificate tranzacțiile.

Dosarul DNA în care a fost trimisă în judecată Claudița Selavărdeanu, fost secretar de stat la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, pentru că a dezvăluit informații confidențiale din dosarele care erau aprobate pentru a primi despăgubiri în cadrul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI), dezvăluie mecanismul extrem de bine pus la punct al grupării din care mai făceau parte afaceristul Florin Sora și avocatul Ana Maria Plaveti, cei doi fiind cei care cumpărau drepturile litigioase oferindu-le maximum 30% din valoare celor care așteptau de ani de zile să fie despăgubiți. Cei doi foloseau mai mulți intermediari pentru a-i contacta pe cei care erau proprietarii restituirilor, printre aceștia aflându-se și soțul avocatei, executorul judecătoresc Dorin Plaveti, sau Ioan Nasleu, fost secretar de stat al ANRP în perioada guvernului Ponta, fost asociat cu Sora într-o firmă și vecin cu acesta într-un complex de lux din București. Fost ofițer SRI și senator PRM, Nasleu era, la momentul comiterii faptelor, omul de încredere al primarului Timișoarei de la acel moment, Nicolae Robu, și director la Piețe SA. 

 

Vicepreședinte ANRP, dealer de informații confidențiale

Selavărdeanu a fost filmată de anchetatorii de la DNA, care au instalat o cameră de supraveghere în tavan, chiar deasupra biroului acesteia, în timp ce copia din dosare datele celor care apoi au fost contactați de tandemul Sora-Plaveti prin intermediari. În timpul perchezițiilor, au fost descoperite atât la vicepreședintele ANRP, cât și la samsarii de drepturi litigioase înscrisuri care dovedeau transferurile de informații. 

 

„Inculpații au profitat de avantajul – obținut în afara oricărei proceduri legale – de a cunoaște rapid validarea despăgubirilor, înaintea titularilor dosarelor ANRP – care se aflau de foarte mulți ani într-o stare de expectativă și incertitudine cu privire la stadiul și finalitatea dosarelor ANRP, unii fiind dispuși să își cedeze drepturile pentru sume mai mici, dar certe și imediate. Incertitudinea este de esența tranzacțiilor cu drepturi litigioase, ceea ce ar determina la cumpărători diligenți, precum Plaveti Ana Maria sau Sora Florin, multiple verificări de acte pentru a se asigura de viabilitatea dosarelor. Cu toate acestea, cei doi făceau oferte de cumpărare a dosarelor de pe listele primite de la Selavărdeanu fără nicio verificare sau discuție privind temeinicia pretențiilor de despăgubire sau cuantumul acestora, ceea ce dovedește că cei doi știau sigur că CNCI aprobase despăgubirile”, se arată în rechizitoriul DNA.

Din cele 12 dosare în care li s-a răspuns pozitiv la ofertele de cumpărare, Sora și Plaveti au reușit să obțină, conform anchetatorilor, aproape 8,9 milioane lei. Avocata era cea care a finanțata unele dintre achiziții de către Sora, cei doi discutând despre împărțirea profitului, 55% din acesta urmând să-i revină femeii. În unul dintre mesaje, avocata îi spunea partenerului de afaceri că „Eu am bani și o să putem recupera oricum 20% repede. Dacă vreți neapărat să le dați. vi le iau eu la același preț și vedem apoi... Dar eu zic că ce e-n mână nu-i minciună.. până când nu avem altceva sigur de investit nu are sens să vindem”.

După ce cumpărau drepturile de despăgubire aprobate de CNCI, Sora și Plaveti valorificau aceste puncte în două variante: le vindeau imediat altor investitori interesați cu prețuri între 54- 61% din valoarea nominală a punctelor compensatorii, obținând deci un profit net, lichid și imediat de 20-30% în doar câteva zile/săptămâni sau în situațiile în care titularii dosarelor nu au vrut să le cedeze lor drepturile de despăgubire, percepeau un comision (1% din preț sau o sumă fixă) pentru intermedierea vânzării drepturilor către alți investitori. 

 

 „Tunul” de 18,9 milioane de euro

Una dintre cele mai mari afaceri pe care Sora a încercat să le facă a fost obținerea de despăgubiri pentru un teren de 50 de hectare din comuna Palazu Mare, retrocedat ilegal, valoarea afacerii fiind de 18,9 milioane euro. Pentru a obține introducerea pe ordinea de zi la ANRP și aprobarea despăgubirilor, a apelat la Nasleu. Conform DNA, Nasleu, la vremea respectivă proaspăt director interimar la Piețe SA Timișoara, a promis că va interveni la premierul de atunci, Sorin Grindeanu, și la șeful de cabinet al acestuia, Alexandru Chirilă, pentru ca șeful ANRP să aprobe dosarul în prima ședință, acceptând promisiunea lui Sora că-i va da da banii necesari pentru a achita un apartament pe care Nasleu l-a achiziționat în București – 100.000 euro plus TVA. De asemenea, Nasleu a primit bani pentru a veni la București de la Timișoara. Nasleu s-a lăudat cu conexiunile sale și a promis că va rezolva problema.
 

În 9 ianuarie 2017, la câteva zile după numirea lui Sorin Grindeanu ca premier, Nasleu îi scrie lui Sora „vezi că avem intrare la timișorean”. „Te dai la Grinda!!, îi răspunde acesta, iar omul lui Robu îi trimite o fotografie alături de Grindeanu cu explicația „prieten de 20 de ani”. Dialogul continuă: Florin Sora: – Atunci trb să ne vd… Ioan Nasleu: – Ok. Poate rezolvi și restul că vine ziua mea de naștere și dau de băut aici. Florin Sora: – Lasă șpirtu și vb cu grinda sa vi acolo. A fost ziua și trb să dai de băut la Buc… După această discuție, în 11 mai 2017, Sora îi scrie lui Nasleu pe WhatsApp și îi cere să vină de urgență la București pentru a merge la un „prieten” ca să obțină ca șeful ANRP să introducă în ședință dosarul de retrocedare și să aprobe despăgubirile uriașe. Nasleu îi spune că o să vină, dar „e primarul în spital și în funcție cum iasă pot pleca”. În 15 mai, Nasleu îl anunță că a stabilit o întâlnire cu Alexandru Chirilă, la vremea respectivă șeful de cabinet al premierului, fost ofițer la UM 0215 și fost consilier personal al primarului Robu, și vine la București. „Am luat bilet, Vin. Chiar dacă nu am un ban. Primarul în spital dar te ascult”, îi scrie Nasleu lui Sora care îi răspunde „o să îți las la pază un plic și ce trb să faci în discuțiile respective”. După ce preia, în 18 mai, plicul, așa cum a fost stabilit, Nasleu cere instrucțiuni de la Sora care-i spune să se vadă cu Chirilă ca să-i cheme pe cei de la ANRP și să dispună aprobarea de urgență a dosarului în ședința de a doua zi. „Cel mai bine cu șeful de cancelarie și săi arăți documentele și promisiunea că suntem Corecții. Spune-i că trb să rezolvi neapărat această prb ca ai mari obligații și cred ca cel mai bine ar fi să vb cu el să vi înapoi (la ANRP, unde Nasleu a fost secretar de stat, n.a.), acum este momentul dacă vrei să ieși din sărăcie (…) Vb pentru asta și ai de câștigat de la mine (..) Dacă nici pe asta nu o rez (…) atunci nu o să-ți plătești restanța la ap. în veci și la vară îl pierzi(…) asta e șansa cea mai rapidă (…) cea mai mare șansă de a face rost acum de cașcaval și fără probleme”, i-a scris Sora. Nasleu i-a răspuns imediat „da frate. Merg acolo. Stau aici, nu plec până nu avem ceva. Stau și luni dacă trebuie”. Până după-amiază, când Nasleu s-a dus la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu Chirilă, au continuat strategiile pe WhatsApp pentru că Sora era la Bruxelles. 

Trafic de influență în Palatul Victoria

 

La 17:55, Nasleu îi trimite o poză cu biroul lui Chirilă și mesajul „sunt aici”, iar Sora îi răspunde „ok boss. să nu pleci fără răspuns concret”. Audiat ca martor, Alexandru Chirilă a povestit anchetatorilor de la DNA că s-a trezit cu Nasleu că vine neanunțat la el, fiind anunțat de șefa sa de cabinet că urcă spre el, și „cum a ieșit din lift, după un scurt salut, Nasleu Ionuț mi-a spus că vrea să îl ajut și să intervin la ANRP pentru rezolvarea unui dosar ANRP. Eu i-am răspuns că nu am cum să intervin pentru că eu nu cunosc pe nimeni la ANRP. Chiar l-am întrebat de ce nu merge el direct acolo având în vedere că lucrase la ANRP, iar el mi-a răspuns că nu poate merge personal la ANRP deoarece «îl știe lumea și n-are cum». Din cauză că m-a revoltat foarte tare solicitarea lui Nasleu Ionuț nici nu îmi mai aduc aminte detalii despre dosarul pentru care m-a abordat și pentru că îmi cerea să intervin. Îmi amintesc că mi-a spus «dacă se rezolvă dosarul va fi bine pentru toată lumea» și că a venit la mine pentru că președintele ANRP nu poate să-mi spună «nu», având în vedere funcția de șef de cabinet al primului ministru pe care o aveam la acea dată.(…) Nasleu Ionuț nu mi-a cerut să intervin pe lângă primul ministru Sorin Grindeanu pentru soluționarea acelui dosar ANRP”. 

În drum spre lift, după o discuție de maximum opt minute, Nasleu i-a cerut lui Chirilă din nou să-l ajute. Alexandru Chirilă l-a informat, a doua zi, pe premierul Grindeanu de solicitarea făcută de Nasleu „iar primul ministru mi-a replicat «Ăsta e nebun! Vedeți că aici totul este înregistrat»”. A doua zi, dosarul nu a fost pe ordinea de zi a ședinței de la ANRP, iar președintele ANRP, George Băeșu, a declarat că nimeni din Guvern nu a intervenit la el pentru aprobarea sau urgentarea dosarului. Audiat ca martor, Ioan Nasleu a negat că Sora i-ar fi solicitat să intervină pe lângă vreun funcționar al Guvernului sau de la ANRP pentru aprobarea respectivului dosar de despăgubire și „nu am discutat despre așa ceva nici cu prim-ministrul de atunci Sorin Grindeanu sau cu vreo persoană din cercul acestuia de la Guvern sau din Timișoara”.

A doua zi, Sora i-a trimis lui Nasleu un SMS – „vreau să îți las diurna de deplasare, te rog să nu întârzii mai mult de o oră”, iar seara, după ce a aflat că dosarul nu a fost discutat în ședință, i-a cerut să se vadă din nou cu Alexandru Chirilă.

Sora i-a cerut să se întâlnească din nou cu Alexandru Chirilă, șeful de cabinet al premierului Sorin Grindeanu, căruia îi spunea „av” (avocat, n.a.) și îi trimite noi documente. „Av să vadă că ne-am făcut toate temele și reiese clar dovada tergiversării… încearcă să te vezi odată până pleci și până la sfârșitul lunii să avem o soluție clară”, i-a cerut Sora. Acesta era presat de timp deoarece primise de la adjunctul ANRP, Ana Maria Plaveti, o fotografie cu un document de la Arhivele Naționale în care se spune că persoana invocată de cei care au obținut retrocedarea nu mai avea terenul respectiv la momentul naționalizării, deci pretențiile de despăgubiri erau nefondate. Și în următoarele zile, au continuat insistențele ca omul de încredere al lui Nicolae Robu să revină în București pentru a se întâlni cu Chirilă, iar pentru a-l stimula a fost anunțat că „îți decontez și diurna”. „Ok boss”, a răspuns Nasleu.

 „Faptul că înțelegerea între Sora și Nasleu în legătură cu intervențiile la Guvern pentru urgentarea aprobării dosarului ANRP nr. 28046 presupunea promisiunea și ulterior remiterea unor sume de bani dincolo de orice dubiu rezonabil, având în vedere natura versatilă a relației dintre cei doi și voracitatea acestora. Cu alte cuvinte, Nasleu nu ar fi acceptat să-și exercite influența la un nivel atât de înalt și să facă mai multe deplasări de la Timișoara în legătură cu un dosar ANRP în valoare de 18,9 milioane euro fără să aibă o înțelegere fermă cu Sora Florin că va primi o parte consistentă din această sumă. De altfel, din discuțiile pe fondul unor disensiuni intervenite în octombrie 2018 între Sora și Nasleu în legătură cu încasarea unor sume din dosare ANRP în care colaboraseră, rezultă că Sora i-a dat lui Nasleu suma de 700.000 lei până la acel moment, pe care ar fi putut să îi folosească pentru a plăti apartamentul din North Lane București (Nasleu se plângea că era pe punctul de a-l pierde)”, a notat procurorul DNA în rechizitoriu. 

 

Amenințări cu generali

 

Tensiunea a crescut pentru că s-a publicat în Monitorul Oficial o lege care-i dădea peste cap planurile lui Sora de a obține uriașa sumă de bani, iar perioada în care mai putea să-i fie aprobat dosarul s-a redus la o lună. Când a aflat că nu intră dosarul nici în ședința din 31 mai 2017, Nasleu i-a scris lui Chirilă „se pare că nu a ascultat omul, mâine e ziua cea mare”. Ulterior ședinței, Sora i-a reproșat lui Nasleu că nu a venit la București pentru a rezolva problema „treburile nu se rez de la distanță. Vino la Buc dacă vrei să ieși la pensie mai devreme! Lasă comoditatea că datoriile bat la ușă!”. În 7 iunie 2017, Nasleu a revenit în București și a comunicat că s-a dus să se vadă „acolo” cu Alexandru Chirilă, iar la final a transmis că „e de bine”. În realitate nu s-a întâmplat nimic cu dosarul respectiv. Sora a continuat să apeleze la Nasleu, iar în 18 iulie îi cere celui care-i spune că e „elev leneș” să se întâlnească cu președintele ANRP, George Băeșu, pentru un alt dosar, și i-a reproșat că în cazul dosarului de 18,9 milioane euro nu a reușit nimic – „ai avut-o la îndemână, dar nu prea ai avut nevoie de cașcaval că altfel”. Aflând de organizarea unei ședințe în 21 septembrie, Sora îl cheamă din nou „este chermeză. Dezmorțeștete puțin, dacă nici luna asta nu bem un șpriț îmi caut alt tovarăș. Te mai interesează X1?”. „Ok, vin” i-a răspund Nasleu care imediat i-a trimis o poză cu primarul Nicolae Robu care era la o masă în fața sa pentru a-i dovedi că este ocupat. După trei zile, Nasleu anunță „miercuri dimineața vin, abia atunci am găsit bilet, sâmbătă l-am luat, oricum a fost scump, ne auzim”. 

 

Nasleu s-a dus la președintele ANRP și conform declarației acestuia date la DNA „mi-a spus că din cauza faptului că dosarul unui cetățean belgian n-a fost soluționat în termenul considerat normal de către beneficiar, acel cetățean s-ar fi plâns la autorități, posibil ambasadă, ceea ce ar fi supărat un general sau niște generali. Eu m-am gândit că este vorba despre niște generali din serviciile de informații românești. Știam că Nasleu a fost și el ofițer SRI”. Prin vicepreședintele ANRP, Sora a verificat și și-a dat seama că traficul de influență nu a avut niciun efect deoarece Băeșu nu a cerut informații despre dosar și i-a spus lui Nasleu „eu am vrut să te ajut să faci ceva comision, dar nu s-a putut”. Ulterior, în 20 mai 2019, dosarul cu pretențiile de despăgubire a fost respins de ANRP.

 

Anchetatorii au constatat că, de-a lungul timpului, Claudița Selavărdeanu i-a transmis lui Sora informații din nu mai puțin de 494 de dosare care au fost aprobate de Comisia Națională, iar acesta i-a transmis avocatei Plaveti date din 261 de dosare, din care în 105 cazuri s-au folosit de intermediari sau din oferte trimise prin poștă pentru a face oferte celor care dețineau drepturile.

Nervos că în unul dintre cazuri nu a primit la un dosas de retrocedare, în instanță, soluția pe care și-o dorea, Sora i-a scris avocatei Plaveti : „Nui nimic ,gasesc varianta sa recuperam din alta parte . Nu va stresați ,acesta este statul nemernic și împuțit !!”.

×
Subiecte în articol: mafia retrocedari anrp