Seria contractelor încheiate de instituțiile statului cu companii private controlate direct sau indirect de foști ofițeri de rang înalt din serviciile secrete continuă și sub oblăduirea noii guvernări. ROMATSA, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a încheiat, în octombrie 2020, un acord cadru privind servicii de mentenanță postgaranție pentru sistemul de management electronic, cu o firmă din acționariatul căreia face parte fiica generalului SRI Dumitru Zamfir, zis “Timpanul”, dar care face parte din grupul de companii Mira Telecom, un client fidel al instituțiilor de forță ale statului. Contractul subsecvent, care acoperă, practic, întreaga sumă alocată acordului cadru, a fost parafat, însă, în luna februarie a acestui an, când la conducerea Ministerului Transporturilor a ajuns USR, prin Cătălin Drulă. Afacerea inițială a fost parafată la trei luni după ce însuși generalul Dumitru Zamfir a participat la o decizie AGA a companiei câștigătoare a contractului, reprezentând-o în ședință pe fiica sa.
ROMATSA R.A. – Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, entitate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, a încheiat, la începutul lunii februarie a acestui an, cu una dintre companiile aflate în siajul fostului general SRI cu patru stele Dumitru Zamfir, zis și “Timpanul”, un contrac de peste 6 milioane de euro. Concret. Este vorba despre un contract subsecvent aferent unui acord-cadru atribuit în luna octombrie a anului trecut, care vizează prestarea de servicii de mentenanță postgaranție pentru sistemul “E-management” al ROMATSA.
Astfel, în data de 6 octombrie 2020, ROMATSA a încheiat cu SC Logika IT Solutions SRL un acord cadru în valoare de 19.498.052 de lei fără TVA, cu mențiunea că lucrările aferente acestuia vor face obiectul unor contracte subsecvente anuale sau semestriale. Acestea urmau să asigure serviciile de mentenanță adaptivă, corectivă, preventivă și de suport tehnic, pe de o parte, servicii de mentenanță evolutivă, pe de altă parte și, nu în ultimul rând, servicii Oracle Premier Support. Caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții se întinde pe mai mult de 120 de pagini.
În aceeași zi în care a fost atribuit acordul-cadru, autoritatea contractantă a semnat cu SC Logika IT Solutions SRL și primul contract subsecvent, denumit “de tip I”, pentru serviciile Oracle Premier Support, în valoare de 3.515.000 de lei fără TVA. Iar, în fata de 1 februarie 2021. A fost încheiat și contractul subsecvent “de tip II”, cu aceeași companie, în valoare de 19.492.052 lei fără TVA, valoare identică cu cea a acordului-cadru. În total, cele două contracte subsecvente ating suma de 24.013.052 lei fără TVA, adică 28.575.531,88 de lei cu TVA inclusă (5.953.235.8 euro).
Acționarii
SC Logika IT Solutions SRL, firma care va lucra pentru ROMATSA, a fost înființată în 25 ianuarie 2012, de către omul de afaceri Dragoș Băsmăluță. Acesta este unul dintre acționarii celebrei companii de IT Mira Telecom, abonată la sute de contracte cu statul, în special cu instituțiile din zona de ordine publică și siguranță națională, afaceri despre care “Jurnalul” a publicat mai multe anchete. Mira Telecom și grupul Mira sunt controlate de Ștefan Alexandru Ilie.
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data de 30 mai 2015, Dragoș Băsmăluță se autoconvoacă în cadrul unei ședințe AGA a SC Logika IT Solutions, pentru a majora capitalul social al companiei, prin primirea unui nou asociat, în persoana Iuliei Maria Zamfir. Aceasta este nimeni alta decât fiica fostului director adjunct al SRL, generalul cu patru stele Dumitru Zamfir, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Un an mai târziu, în 23 martie 2016, în cadrul companiei intră și Ion Mărgăritescu. La început, cu 33,24%, după care a devenit asociatul majoritar. Dar este cooptat chiar și patronul Mira Telecom, Ilie Ștefan Alexandru.
Fostul boss din SRI și-a reprezentat fiica în AGA
Iulia Maria Zamfir nu doar că este unul dintre asociații companiei SC Logika IT Solutions SRL, societate care încasează de la ROMATSA cele aproape șase milioane de euro pentru mentenanță, iar aceasta fiind, teoretic, singura legătură a generalului SRI cu patru stele, Dumitru Zamfir, cu entitatea în cauză, dar ea a fost reprezentată, în data de 13 iulie 2020 de către tatăl său în cadrul adunării generale a asociaților.
Mai exact, în 13 iulie 2020, acționarii SC Logika IT Solutions, respectiv Dragoș Băsmăluță, Iulia Maria Zamfir, Ion Mărgăritescu și Ilie Ștefan Alexandru s-au reunit, pentru a adopta Hotărârea cu numărul 1, prilej cu care Ile Ștefan Alexandru, patronul celebrei MIRA Telecom, a decis să părăsească structura acționariatului, prin cesionarea părților sociale către ceilalți parteneri. La această decizie, de aprobare a cesiunii, Iulia Maria Zamfir nu a fost prezentă în persoană, ci l-a avut reprezentant pe tatăl ei, Dumitru Zamfir (VEZI FACSIMIL). Iar implicarea generalului SRI în treburile interne ale companiei în cauză avea loc cu doar trei luni înainte ca ROMATSA să încheie acordul-cadru cu SC Logika IT Solutions SRL.
Fostul director adjunct al SRI, anchetat de DNA și trimis în judecată pentru fraude imobiliare din fondurile RA-APPS
Dumitru Zamfir (FOTO) s-a născut în anul 1954, în Craiova, iar în 1977, a absolvit Facultatea de Electrotehnică. În anul 2000, a terminat și Facultatea de Drept, obținând, ulterior, și doctoratul în ordine publică și siguranță națională.
În 1990, după desființarea Securității și înființarea Serviciului Român de Informații, Dumitru Zamfir s-a angajat ca ofițer, reușind ca, în septembrie 1997, cu gradul de colonel, să fie numit adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, prin decret semnat de președintele României, Emil Constantinescu. După doi ani de la avansarea în funcție, în decembrie 1999, a primit gradul de general de brigadă, cu o stea. În decembrie 2002, președintele României, Ion Iliescu, l-a avansat la gradul de general de divizie, cu două stele, iar în martie 2004 la gradul de general-locotenent, cu trei stele.
Patru ani mai târziu, la 27 iunie 2008, Traian Băsescu îl înaintează pe Dumitru Zamfir la gradul de general cu patru stele, îl trece în rezervă, dar îl menține ca adjunct al directorului SRI. La acea dată, la șefia SRI se afla George Cristian Maior, iar primul adjunct al acestuia era generalul Florian Coldea.
Apartamente în zona Eminescu, la prețuri subevaluate
Ei bine, imediat după trecerea în rezervă cu gradul cel mai înalt, Dumitru Zamfir este trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, împreună cu generalul Ionel Marin și cu maiorul Cătălin Spiridon Miu, fiind acuzat de înșelăciune, fals în declarații și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. În același dosar au mai fost trimiși în judecată generalul Ion Popescu, colonelul Virgil Turcu și locotenent-colonelul Marian Panaitescu, sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice. Conform rechizitoriului, generalul Ion Popescu, care îndeplinea în perioada august 2004 – martie 2005, calitatea de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, a întocmit mai multe documente oficiale și a transmis dispoziții verbale, determinându-i pe Virgil Turcu (șef al Direcției Logistice) și pe Marian Panaitescu (contabilul șef) să închirieze și să vândă ilegal, la prețuri subevaluate, trei apartamente din zona rezidențială Eminescu. Aceste apartamente au intrat ilegal în închirierea ofițerilor superiori Ionel Marin, Dumitru Zamfir și Cătălin Spiridon Miu, în baza unor declarații neadevărate întocmite de aceștia, în perioada 2002-2004, conform cărora nu ar mai deținut în proprietate și alte locuințe. DNA calcula prejudiciul adus RA-APPS la suma de 268.106,5 lei.
Ulterior, între ianuarie și martie 2006, cei trei au solicitat cumpărarea acestor locuințe, depunând la dosar cereri are conțineau mențiuni nereale, iar Direcția Logistică a SRI a aprobat vânzarea ca locuințe de serviciu la preț subvenționat, cauzându-se instituției un prejudiciu de 441.143,35 de lei.
Pedepse cu suspendare, SRI a refuzat să se constituie parte civilă în procesul penal
Procurorii spuneau în actul acuzării că avantajul patrimonial obținut de generalul Dumitru Zamfir și de ceilalți doi foști ofițeri SRI se ridica, la vremea respectivă, la 1,9 milioane de euro.
Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Completul de 5 Judecători a pronunțat sentința finală în 13 februarie 2012. Ionel Marin, Dumitru Zamfir și Cătălin Spiridon Miu au primit, fiecare, câte un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani. Iar Ion Popescu, Virgil Turcu și Marian Panaitescu au fost achitați. Mai mult, instanța a luat act că Serviciul Român de Informații nici măcar nu s-a constituit parte civilă în cauză.
Cu toate acestea, judecătorii au dispus anularea contractelor de închiriere și a contractelor de vânzare-cumșărare și restabilirea situației anterioare existente la momentul tranzacțiilor ilegale. Singurul care a rămas să plătească paguba către RA-APPS a fost Cătălin Spiridon Miu, de la care s-a dispus confiscarea sumei de 736.000 de lei. Acesta a mai trebuit să achite și 7.000 de lei cheltuieli de judecată.
După condamnare, în decembrie 2012, Dumitru Zamfir a cumpărat 90% din Security Global Consulting SRL, în prezent dizolvată, de la Viorel Soare (unul din asociații din Electro DCS ai lui Codruț Sereș, ai ex-consilierului din MEC Mădălin Borș și ai ex-vicepreședintelui ANRP Cătălin Dumitru. La o lună de la intrarea lui Zamfir ca asociat majoritar, Global Security Consulting SRL s-a asociat cu Teamnet International SA, al cărei fondator este Sebastian Ghiță în cadrul a două societăți - Logical Integrated Systems SRL și Penta Group Tsm SRL.
Dumitru Zamfir a fost secretar general al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice, iar în prezent este membru de onoare al acestei organizații. A participat la organizarea de evenimente unde pe lista de invitați s-au găsit guvernatorul Mugur Isărescu și generalul Michael Hayden, fost șef al CIA și al NSA, printre sponsori aflându-se Teamnet International SA și Niro Investment Group SA, firma Nicolae Dumitru, zis “Niro”, condamnat, la rândul lui, în Dosarul “Microsoft”.