Unul dintre cele mai importante grupuri de presă care au fost puse la dispoziţia regimului Traian Băsescu a primit de-a lungul anilor finanţare consisentă de la stat. Grupul de Presă Român, care se află în spatele trustului media „România Liberă”, controlat de afaceristul penal Dan Grigore Adamescu, este supapa prin intermediul căreia afacerile de presă ale miliardarului au primit finanţări de la bugetul de stat sau chiar din fonduri europene.
Maşinăria de propagandă mediatică utilizată de regimul Traian Băsescu rezistă încă şi astăzi financiar, în ciuda faptului că presa românească a cunoscut, în ultimii ani, cel mai dramatic declin. În tot acest timp, în trustul media controlat de unul dintre miliardarii regimului Băsescu au fost pompate impor-tante fonduri publice. „Jurnalul Naţional” prezintă, în premieră, suveica prin care firmele de media patronate de familia Adamescu au fost cadorisite cu bani publici, sub forma unor contracte de publicitate sau de prestări servicii tipografice.
Cum se rostogoleau banii
După preluarea trustului de la grupul Wazz, grupul de presă din care face parte cotidianul „România Liberă”, a cunoscut o adevărată explozie de firme care gravitează în jurul afacerii media. Cureaua de legătură dintre aceste entităţi se numeşte SC Grupul de Presă Român SRL. Împreună cu SC Medien Holding SRL, ambele administrate de Bogdan Alexander Adamescu, fiul magnatului lui Traian Băsescu, firma în cauză se regăseşte în mai multe companii ale grupului. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Bogdan Alexander Adamescu a deţinut, până în anul 2008, împreună cu Grupul de Presă Român SRL, acţiunile firmei Media Gamma Publishers SRL, când a cedat acţiunile către un alt membru al grupului, SC Medien Holding SRL. Această din urmă firmă deţine în totalitate acţiunile Grupului de Presă Român SRL. Împreună, cele două societăţi deţin acţionariatul SC United Print SRL, tipografia grupului, dar şi părţile sociale ale companiei SC Media Alpha Publishers SRL.
Altă firmă ce aparţine celor două companii se numeşte SC Media Beta SRL. Medien Holding şi Grupul de Presă Român SRL au mai fost proprietarele acţiunilor firmei Domus Magazines SRL, redenumită SC Hiparion Magazines SRL şi, ulterior, SC Inhouse Publishing Group SRL. În anul 2010, Inhouse Pu- blishing Group SRL a fost „vândută” off-shore-ului ci- priot Dadimo Con- sulting Limited, reprezentată de clu- jeanca Liana Ramona Săplăcan, căsuță poştală care, împreună cu un anume Sorin Ni- colae Manea, con- trolează acţionariatul firmei SC Midfair Management Services SRL, cu sediul la Magazinul Unirea, deţinut, de asemenea, de familia lui Adamescu. Nu în ultimul rând, din această încrengătură de firme mai face parte compania Corporate Media Publishing SA, fostă SC Zeta Media Publishers SA. Modul în care miliardarul lui Băsescu, Dan Grigore Adamescu, a împrumutat, prin intermediul companiei Astra Asigurare-Reasigurare, ziarul „România Liberă” cu 23,5 milioane de euro, folosind ilegal fondurile provenite din încheierea de către clienţi a poliţelor de asigurare, nu este nici la această oră investigat de autorităţile judiciare.
O altă metodă de finanţare a fost dezvăluită în urmă cu trei luni de „Jurnalul Naţional”, care a identificat valoarea poliţelor de asigurare încheiate de compania Astra Asigurare-Reasigurare, controlată de acelaşi Dan Grigore Adamescu, cu instituţiile de forţă ale statului. Valoarea acestor poliţe coincide cu cea despre care fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, vorbea, la începutul anului trecut, că a fost deturnată către conturile cotidianului „România Liberă”.
În ultimii trei ani, Astra a făcut împrumuturi în grup în valoare de aproape 110 milioane de lei, din care 102 milioane de lei (peste 90 la sută) au mers către Medien Holding SRL, cunoscută ca «România Liberă».
Dan Radu Ruşanu, fost președinte ASF
23,5 milioane de euro, scurse prin ASTRA Asigurări
„Jurnalul Naţional” a dezvăluit în urmă cu trei luni faptul că, începând cu anul 2009, Astra Asigurare-Reasigurare SA a încheiat, atât prin licitaţii, cât şi prin încredinţări directe, de la autorităţile guvernamentale sau locale, ori de la societăţi sau regii publice, un număr de 149 de contracte de prestări servicii de asigurare de tip RCA şi CASCO, asigurări de viaţă şi alte tipuri de asigurări, a căror valoare totală este de 99.130.069,48 lei, cu tot cu TVA. Firma de asigurări a lui Dan Grigore Adamescu a reuşit, astfel, să devină principa-lul furnizor de servicii de asigurare pentru instituţiile statului, mai ales în perioada în care la guvernare s-a aflat Partidul Democrat Liberal. Cei mai mulţi bani încasaţi de Astra Asigurări în această perioadă au venit de la instituţii strategice aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. Coincidenţa face ca, la începutul anului trecut, fostul şef al ASF, Dan Radu Ruşanu, să dezvăluie că o sumă apropiată ca valoare cu cea rezultată din aceste contracte să fi fost deturnată către ziarul „România Liberă”.
Revistele TAROM, editate de o altă companie a lui Adamescu
Tot fără să se cunoască exact valoarea sa, Compania Naţională de Transporturi Aeriene TAROM SA, instituţie guvernamentală, a atribuit grupului de presă controlat de Dan Grigore Adamescu, în anul 2009, un contract privind editarea şi tipărirea a două reviste care sunt distribuite la bordul aeronavelor româneşti. Este vorba despre publicaţiile „SkyLand” şi „Insight”. Aici intră în joc firma Corporate Media Publishing SA, fostă Zeta Media Publisher SA. Până în anul 2010, deci, după încheierea contractului pe o perioadă de patru ani cu TAROM, societatea îi avea acţionari pe Bogdan Alexander Adamescu şi SC Medien Holding SRL. Acţiunile acestei din urmă societăţi au fost preluate, în 2008, de către SC Grupul de Presă Român, reprezentat de acelaşi Adamescu jr. În 2010, însă, Grupul de Presă Român renunţă, prin demisia lui Adamescu, la administrarea companiei Corporate Media Publishing SA, care va fi preluată de o anume Marilena Mantu. Interesant este faptul că, anul trecut, compania care a editat revistele TAROM a intrat în insolvenţă, fiind administrată de un administrator judiciar. Acesta a cerut în instanţă falimentul societăţii, prin procedură simplificată, deoarece reprezentanţii firmei nu au prezentat documentele prevăzute în legea insolvenţei.
Grupul de Presă Român, supapa contractelor publice
Elementul comun al întregii încrengături de firme care gravitează în jurul grupului de presă al lui Adamescu este SC Grupul de Presă Român, companie care încasează contractele de publicitate ale trustului. Prin această companie, instituţiile statului au vărsat fonduri importante către trustul de presă apropiat fostului preşedinte Traian Băsescu.
1. Una dintre principalele „vaci de muls” pentru grupul de presă în cauză a fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismu- lui, pe vremea când la conducerea instituţiei se afla protejata lui Bă- sescu, Elena Udrea. În data de 7 noiembrie 2011, MDRT a încheiat cu firma lui Adamescu un contract în valoare de 981.138,32 lei fără TVA, din fonduri UE, pentru prestarea unor servicii de promovare, prin realizarea de materiale promoţionale. Mai exact, este vorba de tipărirea unor broşuri „cu rol în promovarea brandului turistic al României”.
2. Ministerul Apărării Naţionale a dezvoltat o relaţie specială de afaceri cu grupul lui Adamescu începând cu mandatul de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu. UM 02532 Bucureşti a atribuit Grupului de Presă Român, în data de 27 aprilie 2012, un contract privind tipărirea şi înfolierea săptămânalului „Observatorul Militar”. Contractul viza tipărirea a 13.000 de exemplare săptămânal, în format 24 de pagini policromie. Perioada derulării a fost stabilită la opt luni de prestaţie. Valoarea s-a ridicat la 145.600 de lei fără TVA. Un an mai târziu, aceeaşi autoritate contractantă a apelat din nou la serviciile lui Adamescu, pentru aceleaşi prestaţii. De această dată, a fost încheiat un contract pentru 36 de luni, la o valoare totală de 567.840 de lei fără TVA.
3. Compania Naţională Loteria Română a virat, începând cu data de 24 iulie 2013, în conturile SC Grupul de Presă Român un contract în valoare de 346.080 lei fără TVA pentru tipărirea, timp de un an de zile, a publicaţiei bisăptămânale „Loto-Prono”.
4. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Bra-şov a încheiat, cu aceeaşi firmă, la data de 23 mai 2009, un contract în valoare de 165.000 de lei fără TVA, pentru servicii de publicitate în ziarul „România Liberă”. Un an mai târziu, la 20 mai 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara a atribuit Grupului de Presă Român SRL un contract în valoare de 25.210 lei fără TVA pentru prestarea unor servicii de publicitate.
5. La sfârşitul lunii iunie 2010, Grupul de Presă Român SRL a încasat două contracte, în valoare totală de 52.442,4 lei, de la Agenţia pen tru Dezvoltare Regiunea Sud Mun- tenia, pentru servicii de publicitate.
6. Şi compania CONPET SA Ploieşti, controlată, la data respectivă, de tatăl Robertei Anastase, a atribuit firmei lui Adamescu, la data de 31 martie 2010, un con- tract pentru prestarea unor servicii de publicitate în „România Liberă”, în valoare de 30.000 de lei fără TVA.
Numai din aceste contracte, grupul de presă controlat de familia Adamescu a încasat, din bani de la stat, 2.860.255,3 lei cu TVA, adică aproximativ 670.000 de euro. Însă valoarea sumelor de la bugetul instituţiilor publice este mult mai mare, având în vedere că există, potrivit informaţiilor SEAP, foarte multe instituţii ale statului, de la nivel local, care au contractat de la Grupul de Presă Român servicii de mică publicitate, al căror cuantum total nu poate fi evaluat.