Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cumpără consultanță pentru elaborarea unei inițiative legislative. Deși sună ciudat, instituția guvernamentală a achiziționat servicii de consultanță și de expertiză atât pentru elaborarea de propuneri legislative, cât și a unui studiu de eficientizare administrativă a managementului situațiilor de urgență generate de tipurile de risc specifice ministerului și stării mediului. Partea care vizează riscurile generate de fenomenele meteorologice periculoase va beneficia de consultanța Administrației Naționale de Meteorologie, însă restul contractului este asigurat de către fosta subsidiară clujeană a companiei KVB Economic, societate controlată, în trecut, de fostul ministru PDL al Mediului, actual membru al CNSAS, Sulfina Barbu, și de fostul ofițer DIE, ex-șef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu. În prezent, subsidiara clujeană este controlată de către soția directorului administrativ al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Silviu Ionuc Corpodean.
Contractul privind achiziționarea acestor servicii de consultanță a fost antamată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor imediat după ce fostul ministru de resort, controversatul Costel Alexe, poreclit și “ministrul Tablă”, a părăsit funcția guvernamentală, preluându-și mandatul de președinte al Consiliului Județean Iași. Mai exact, în 20 octombrie 2020, autoritatea contractantă a urcat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) anunțul potrivit căruia dorește să achiziționeze serviciile respective de consultanță și de expertiză privind elaborarea unei propuneri legislative, având drept scop “îmbunătățirea capacității Ministerului Mediului în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv a fenomenelor meteorologice periculoase”.
Licitația deschisă organizată a avut loc, însă, pe data de 3 martie 2021, sub un alt guvern, de coaliție, și sub un alt ministeriat, al UDMR. În urma analizării ofertelor, a fost aleasă drept câștigătoare cea depusă de Administrația Națională de Meteorologie R.A., împreună cu compania de consultanță SC EPMC Consulting SRL din Cluj-Napoca. Prețul final al contractului, a cărui durată este de 12 luni de la semnarea documentației de achiziție, se ridică la 5.369.872,1 lei cu TVA inclusă (1.118.723,4 euro).
De menționat este faptul că proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).
Instituția guvernamentală așteaptă trei rapoarte
Din caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de achiziție aflăm că, prin implementarea studiului contractat, Ministerul Mediului dorește “definirea premiselor necesare dezvoltării unui sistem tehnic complex, care urmează să realizeze înglobarea tuturor specificațiilor ce rezultă din activitatea de informare a autorităților publice centrale și locale”, precum și interconectarea acestui sistem la nivelul tuturor structurilor cu rol de informare și alertare, cu maximă operativitate în gestiunea situațiilor de urgență generate de tipurile de risc specifice ministerului, precum și în situațiile privind starea mediului. Este vorba despre poluările accidentale, radioactivitate, fenomene meteorologice periculoase sau calitatea aerului. Proiectul vizează, totodată, și interconectarea cu Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
În acest sens, autoritatea contractantă vrea de la cele două entități care și-au adjudecat contractul emiterea unui raport privind analiza și evaluarea fondului activ al legislației europene și naționale referitoare la gestionarea situațiilor de urgență, precum și privind analiza privind rolurile tuturor structurilor administrative implicate în managementul situațiilor de urgență. De asemenea, se mai are în vedere emiterea unui al doilea raport privind întocmirea unor documente care să stea la baza elaborării unor acte legislative privind gestionarea situațiilor de urgență. Și, totodată, se mai așteaptă un al treilea raport privind identificarea fluxului de date pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Cine controlează, în prezent, compania clujeană
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care, alături de Administrația Națională de Meteorologie R.A., SC EPMG Consulting SRL din Cluj-Napoca, este deținută, în prezent, de o femeie de afaceri destul de cunoscută pe plan local, Cristina Iuliana Corpodean, împreună cu o rudă, Horea Corpodean (probabil fiul acesteia).
Cristina Iulia Corpodean este soția actualului director administrativ al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, Silviu Ionuc Corpodean.
Presa clujeană a dezvăluit că SC EPMG Consulting SRL a obținut, în urmă cu mai mulți ani, în urma unei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Cluj, un contract în valoare de 1,3 milioane de lei, pentru asistenţa tehnică la proiectul Centrul Integrat de Management al Deşeurilor. Afacerea ar fi fost câștigată în parteneriat cu Blom România, companie controlată de Ionuţ Săvoiu, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Trecutul “portocaliu” al consultantului angajat de Ministerul Mediului
“Jurnalul” a verificat datele și informațiile din arhiva Registrului Comerțului referitoare la compania EMPG Consulting SRL, descoperind astfel că, la origini, a fost subsidiara unei firme mai mult decât cunoscută din București, din acționariatul căreia au făcut parte doi foști “grei” ai regimului Băsescu. Astfel, firma cu care Ministerul Mediului a încheiat contractul din 3 martie 2021, a luat ființă în data de 26 noiembrie 2008, sub denumirea de KVB Economic Filiala Cluj-Napoca SRL, iar fondatorii erau aceeași Cristina Iuliana Corpodean (cu 10% din capitalul social) și firma-mamă KVB Economic SRL (cu 90% din acțiuni).
La rândul ei, KVB Economic SRL a luat ființă în anul 2005, de către o anume Alina Volintiru, care a vândut societatea, în anul 2006, către Zamfir Răzvan Stan, fost consilier, din partea Partidului Democrat (PD) la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă, fostul primar “portocaliu” al Sectorului 3. La scurt timp, însă, Stan decide să coopteze noi asociați, printre care pe fostul ofițer DIE (vechi fost apropiat al lui Traian Băsescu) și ex-șef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, care primește 27% din capitalul social, precum și pe Sulfina Barbu, care, la acel moment, deținea funcția de ministru al Mediului din partea PD. De asemenea, odată cu aceștia, în structura acționariatului au mai intrat și o serie de șefi din Ministerul Mediului, printre care Jorj Mădălin Mihailovici, Adriana Preoteasa, Ileana Mădălina Florea, Datiana Daniela Dimache sau Ioan Ghergheș.
Scandalurile care au determinat părăsirea firmei
Presa vremii dezvăluia că, în 2009, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom, iar Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a devoalat că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PDL au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat. De asemenea, tot în 2009, firma a fost aleasă, prin negociere directă, pentru a oferi consultanţă pe probleme de mediu societăţii Apa Nova Bucureşti SA, societatea care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitală. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României. Pe lângă acest aspect, documentaţiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
Odată apărute în spațiul public aceste informații, demnitarii PDL au decis să iasă din firmă. Mai întâi a făcut-o Silvian Ionescu, care i-a cesionat părțile sociale unei anume Camelia Ioana Rădulescu, în data de 18 martie 2009. După care, la rândul ei, Sulfina Barbu i-a cesionat părțile sociale, în data de 7 aprilie 2009, unui anume Vladimir Emil Vișoianu, la care ne vom referi mai jos. În zilele noastre, compania KVB Economic SRL poartă denumirea de KVB Consulting & Engineering SRL, deținută de Zamfir Răzvan Stan (cu 80% din acțiuni) și de Alina Roxana Stan (cu 20%).
Revenind la subsidiara de la Cluj-Napoca, în 1 septembrie 2011, KVB Economic SRL, acționarul majoritar, decide să părăsească structura acționariatului, nu înainte de a-și încasa dividendele, vânzând societatea către actuala patroană Cristina Iuliana Corpodean. Aceasta decide să schimbe, după preluarea firmei, denumirea societății în SC EPMG Consulting SRL.
Legături cu o altă structură de afaceri ce a evaluat pentru ANRP
Precizam, anterior, că Sulfina Barbu a părăsit structura acționariatului KVB Economic SRL, cesionându-i acțiunile lui Vladimir Emil Vișoianu. Acesta a lucrat, în trecut, pentru o altă firmă afiliată unui grup de afaceri, implicată în businessuri cu statul, în timpul guvernului PDL. Este vorba despre SC GDS Consult SRL, din acționariatul căreia au făcut parte, printre alții, Eugenia Elena Paul, mama vitregă a lui Mihai Cristian Paul, soţul fostului vicepreședinte PNL, Andreea Paul Vass. Aceasta din urmă a fost consilier prezidențial și consilier al fostului europarlamentar Theodor Stolojan.
Eugenia Elena Paul este a doua soţie a lui Viorel Paul (tatăl lui Cristian Mihai), cel care a controlat ani de zile societatea Romcontrol SA, firmă care a efectuat, în perioada jafurilor de la ANRP, expertize pentru despăgubirile primite de rechinii imobiliari. Romcontrol SA a încheiat, în anul 2007, un contract cu ANRP pentru efectuarea de evaluări pentru proprietăţile care au făcut obiectul cererilor de restituire. La vremea respectivă, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor era condusă de Ingrid Zaarour, fostă parteneră de afaceri și presupusă iubită a lui Radu Petru Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu.
Din aceeași firmă mai făceau parte o anume Cosmina Camelia Englizian și un anume Daniel Ghioca. Ambii au deținut, împreună cu soția actualului judecător de la ÎCCJ, Iulian Dragomir, Simona Elena Dragomir, acțiuni în cadrul firmei Passion de Brasil Impex SRL. Despre Daniel Ghioca mai putem spune că este, la rândul lui, avocat, a lucrat ca director al Direcției Juridice din cadrul Primăriei Capitalei, pe vremea când aceasta era condusă de Traian Băsescu și, ulterior, de Adriean Videanu, și ar fi finul lui Adrian Iordache, arhitect-șef al aceleiași instituții în perioada cu pricina. Pentru ca cercul să se închidă, la GDS Consult SRL era acţionar un alt apropiat al lui Traian Băsescu, respectiv Radu Andrei Dinulescu, fost director al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Capitalei. Dar și afaceristul Ion Petre, omul de legătură al lui Alexandru Bittner în toate afacerile pe care acesta le-a coordonat în România, membru important al reţelei de companii patronate, la vremea respectivă, de către Dorin Cocoș și Elena Udrea.