x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mișcări „de trupe” în firma Ioanei Băsescu, înaintea verdictului final din dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009

Mișcări „de trupe” în firma Ioanei Băsescu, înaintea verdictului final din dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009

de Ion Alexandru    |    27 Iul 2022   •   07:55
Mișcări „de trupe” în firma Ioanei Băsescu, înaintea verdictului final din dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009

Cu doar câteva luni înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să reia procesul, în fază de apel, din dosarul privind finanțarea campaniei electorale prezidențiale din anul 2009, fata cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, a făcut mai multe operațiuni cu privire la compania pe care o patronează. Jumătate din această afacere a fost preluată, pentru 40.000 de euro, de către soțul acesteia, avocatul Radu Pricop.

Fostul administrator, care lucrează cu Ioana Băsescu încă de pe vremea când aceasta era măritată cu „Bodo”, de la Proconsul, a fost și el înlocuit cu un asociat al lui Pricop, de la casa de avocatură a acestuia din urmă. Astfel de mișcări cu respectiva firmă au mai avut loc, în anul 2014, când Radu Pricop făcea obiectul unui dosar penal privind unele retrocedări din Argeș, când Ioana Băsescu – astăzi, condamnată pe fond la 5 ani de închisoare cu executare – a mutat sediul firmei din apartamentul acestuia.

Astfel, conform unei notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (RECOM), în data de 7 iunie 2022, a avut loc, pentru prima dată după doi ani, o adunare generală a asociaților companiei SC Business & Recreational Logistics SRL, companiei ce îi are drept acționari pe fiica lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, și pe ginerele acestuia, Radu Petru Pricop. Cei doi au luat, cu acest prilej, mai multe decizii interesante.

Prima decizie se referă la faptul că administratorul societății, un anume Radu Gabriel Darie, a fost revocat din funcție. O decizie interesantă, având în vedere că Darie este un partener de afaceri mai vechi al Ioanei Băsescu. Acesta a fost numit administrator al acestei firme chiar de către Ioana Băsescu, atunci când aceasta era asociat unic, la un moment critic pentru familia fiicei fostului președinte. Era anul 2014, când Radu Petru Pricop era urmărit penal într-unul dintre dosarele ANRP, cu privire la o retrocedare a unor suprafețe de teren amplasate pe raza localității Ștefănești, județul Argeș. Atunci, Ioana Băsescu a decis să mute sediul firmei din apartamentul lui Radu Pricop, din strada Povernei, la o altă adresă, dar și să înlocuiască fosta administratoră, Ioana Gabriela Drăgan, cu Radu Gabriel Darie, pe care Ioana Băsescu îl cunoștea încă de pe vremea când era căsătorită cu celebrul Bogdan Marin „Bodo”, de la trupa Proconsul. Darie deținea compania de tutun Tobacco Expert SRL, iar Ioana Băsescu și Bodo dețineau firma SC El Unico Paradis SRL, care opera magazinul de desfacere a trabucurilor havaneze „La Casa del Havano”.

I-a vândut soțului acțiuni, cu peste 200.000 de lei

Noul administrator al SC Business & Recreational Logistics SRL, decis de Ioana Băsescu și de Radu Pricop, se numește Emilian Alexandru Măciucă, pe care îl regăsim drept unul dintre colaboratorii lui Radu Pricop, de la casa de avocatură a acestuia din urmă. Măciucă a fost numit administrator pentru un mandat de… 99 de ani de la data numirii, cu puteri depline de administrare.

O a doua decizie luată este aceea că Ioana Băsescu a cesionat către soțul ei un număr de 20.221 de părți sociale deținute la această companie, în valoare de 10 lei fiecare, în schimbul sumei de 202.210 lei. Iar, ca urmare a acestei tranzacții, structura capitalului social – de 404.630 de lei – arată așa: Ioana Băsescu (50,0012%) și Radu Petru Pricop (49,9988%).

Această decizie vine la doi ani de la ultima AGA a SC Business & Recreational Logistics SRL, care a avut loc în 25 august 2020, când Ioana Băsescu, în calitatea sa de unic asociat al firmei, a hotărât majorarea capitalului social prin cooptarea soțului ei, Radu Pricop, ca nou acționar, cu un procent de 0,0248% din beneficii și pierderi. Tot atunci, s-a dispus schimbarea numelui firmei din SC Creative Business Point cu actuala denumire, iar la obiectul secundar de activitate au fost adăugate unele noi, printre care comerțul cu autovehicule și accesorii sau intermedieri în comerțul cu echipamente industriale, nave și avioane.

În 8 septembrie, ÎCCJ reia procesul în care Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare

Aceste mișcări trădează o predare a companiei și a administrării ei din mâinile Ioanei Băsescu în cele ale soțului Radu Petru Pricop și au loc chiar înaintea vacanței judecătorești. Coincidență sau nu, cu puțin timp înainte, la data de 26 mai 2022, completul penal de la Înalta Curte de Casație și Justiție care judecă apelul formulat de Ioana Băsescu împotriva condamnării dispuse de Curtea de Apel București, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, a dispus amânarea cauzei până după vacanța judecătorească, stabilind termen pentru 8 septembrie 2022.

Reamintim că la data de 2 martie 2022 Curtea de Apel București a soluționat, pe fond, acest dosar, condamnând-o pe Elena Udrea la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, instigare la luare de mită și spălarea banilor. Ioana Băsescu a fost condamnată, în același dosar, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor. Aceasta are de plătit, către Oil Terminal, suma de 119.000 de lei, iar pe bunurile fiicei fostului președinte instanța a menținut sechestrul asigurător instituit de DNA încă din data de 16 martie 2017.

×