Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au linişte de când au intrat procurorii în tomberoanele cu şpăgi ale vameşilor. De când a început scandalul legat de corupţia din vămi, Marius Simion Gaga, şeful Corpului de Control al ANAF, s-a suspendat din funcţie pe termen nelimitat, motivând nişte probleme de sănătate. Acesta ocupă funcţia din aprilie 2009, venind din spaţiul privat. Declaraţia de avere a acestuia miroase de la o distanţă apreciabilă a afaceri imobiliare dosite sub plapuma părinţilor.
Trei terenuri, 62 de apartamente la Constanţa şi Cluj, bijuterii şi tablouri în valoare de 450.000 de euro, la care se adaugă datorii de aproximativ două milioane de euro la bănci. Aceasta este averea pe care o deţine oficial şeful ANAF, Marius Simion Gaga. Pe lângă salariul de bugetar, acesta a figurează şi pe statul de plăţi al Piomar Development SRL, de unde a încasat puţin peste 80 de milioane de lei vechi, ca jurist. Pe lângă banii primiţi de la Piomar, Marius Gaga mai este asociat cu italianul Giorgio Zabeo în firma Essestudio Project Internaţional SRL. Dar această asociere nu a mai fost menţionată în declaraţia de avere. Agenţia Naţională de Integritate a răspuns unei solicitări a Jurnalului Naţional, precizând că funcţionarii publici pot exercita activităţi şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, "care nu sunt în legătură directă sau indirectă" cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului. Marius Gaga ne-a declarat că nu mai este asociat cu italianul pentru că şi-a trimis avocaţii să depună documentele la Registrul Comerţului pentru a fi scos din firmă.
Legat de banii primiţi de la Piomar, acesta a spus că este o greşeală, pentru că, de fapt, soţia sa este angajată acolo: "Nu există aşa ceva în declaraţia mea de avere. O să verific, dar este o greşeală de completare. Eu nu mai sunt la nici o companie angajat din anul 2009". În declaraţia de avere figurează şi soţia sa, dar care primeşte un salariu dublu de la aceeaşi firmă.
Firma Piomar Development SRL a fost patronată de Marius Gaga, dar a renunţat la ea în favoarea părinţilor săi, după ce a fost uns în funcţia de director al Corpului de Control. La scurt timp după numirea lui Gaga pe funcţie, Piomar Development a primit de la Ministerul Înteprinderilor Mici şi Mijlocii aproximativ 750.000 de lei pentru "îmbunătăţirea strategiilor şi tehnicilor de internaţionalizare a produselor". Jumătate din această sumă a fost alocată din Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice". Cu aceşti bani, reprezentanţii Piomar au participat la câteva târguri internaţionale pentru a atrage investitori străini.
Între timp, firma Simart a finalizat şi proiectul imobiliar "Elite Residence Cotroceni". O construcţie de aproximativ 4.500 mp, care urmează să fie închiriată cel mai probabil unei companii de stat, potrivit informaţiilor pe care le deţinem. Marius Gaga susţine că este în negocieri cu trei companii pentru a închiria clădirea din Cotroceni. Însă, fără ultimul etaj, pentru că acolo deţine un apartament cu piscină pe măsura funcţiei. Nu a fost trecut încă în declaraţia de avere, pentru că acesta este încă proprietatea firmei. Chiar dacă s-a retras oficial din firmă încă din 2009, Marius Gaga a cesionat în urmă cu un an în favoarea unei bănci nu mai puţin de 21 de poliţie de asigurare pentru a garanta un credit luat pe firma Piomar Development. De altfel, ce nu se vede în declaraţia de avere este că, înainte de a prelua funcţia, Marius Gaga a deţinut mai multe firme pe care le-a transferat pe numele părinţilor săi – printre care şi Piomar.
Afaceristul Marius Simion Gaga a ajuns direct de pe piaţa imobiliară în fruntea Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, fără să fi deţinut anterior vreo funcţie în administraţia publică. Cum a reuşit? Simplu. În aprilie 2009 s-a prezentat la un examen la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici unde a obţinut statutul de funcţionar public. Astfel, el a renunţat la costumele fine pentru a îmbrăca straiele de bugetar. Dar nu o să îl vedeţi în stradă protestând că i s-a redus leafa cu 25%, pentru că plăteşte lunar rate de aproximativ un miliard de lei vechi.
Tot în aprilie 2009, preşedintele ANAF Sorin Blejnar anunţa că instituţia se reorganizează pentru "eficientizarea activităţii". Potrivit unui comunicat de presă al ANAF, în acea perioadă au fost reduse în total 993 de posturi de conducere la nivel naţional pentru a reduce cheltuielile bugetare. Tot atunci, agenţia scotea la concurs funcţia de director al Corpului de Control. Întâmplător sau nu, proaspătul funcţionar public Marius Simion Gaga şi-a depus candidatura pentru ocuparea postului. Nu a avut emoţii, pentru că imediat a fost uns pe funcţie, deşi nu avea nici urmă de experienţă în administraţia publică. "Chiar nu mai ştiu dacă am avut contracandidaţi pentru ocupare postului", susţine Marius Gaga. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru Jurnalul Naţional că el a făcut doar numirea după ce a primit rezultatele concursului: "Concursul a fost organizat de ANFP, iar în urma rezultatului am dispus numirea. Aceasta nu are nici o legătură cu partidul de guvernământ". Anterior numirii pe această funcţie, Marius Gaga a fost membru marcant al Partidului Democrat Liberal – filiala Sector 5, unde se ocupa de relaţia cu oamenii de afaceri. Ca director al Corpului de Control, ANAF se ocupă de operaţiunile de control, verificare şi monitorizare a activităţii desfăşurate de structurile centrale şi teritoriale ale agenţiei, având în subordine şi serviciul de control intern şi anticorupţie în organele fiscale şi în sistemul vamal şi a Gărzii Financiare. Legat de relaţia cu PDL, Gaga a mai spus că nu poate spune dacă a fost sponsor al partidului: "Sunt oarecum membru al PDL. Am fost membru la PDL Sector 5. Nu mai ştiu când am renunţat la calitatea de membru de partid. Eram adjunct la oamenii de afaceri. Aveam întâlniri cu membrii partidului, cu oamenii de afaceri..."