x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete O firmă de deratizare reprezentată de Casa de avocatură a Cristinei Trăilă, contract fără licitație de la primăria USR-istului Allen Coliban

O firmă de deratizare reprezentată de Casa de avocatură a Cristinei Trăilă, contract fără licitație de la primăria USR-istului Allen Coliban

de Ion Alexandru    |    31 Aug 2021   •   07:00
O firmă de deratizare reprezentată de Casa de avocatură a Cristinei Trăilă, contract fără licitație de la primăria USR-istului Allen Coliban

Primăria Municipiului Brașov, condusă de USR-istul Allen Coliban, a încheiat, la mijlocul acestei luni, un contract fără licitație, pentru delegarea serviciilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție în următorii doi ani. Firma care a primit contractul este SC Coral Impex SRL, din Ploiești, cea care a fost angajată, recent, și de Ministerul Finanțelor, pentru a nebuliza aerul din încăperile instituției guvernamentale, acolo unde au fost depistați angajați infectați cu Covid-19. Contractul de la Brașov a fost atribuit fără licitație. Fiind invocat faptul că procedura de achiziții inițială a fost contestată la CNSC. În acel dosar, SC Coral Impex a formulat cerere de intervenție accesorie în favoarea autorității contractante, fiind reprezentată convențional de Casa de avocatură a deputatei PNL Cristina Trăilă. Decizia CNSC a venit la o zi după ce Primăria Brașov încheiase deja contractul, prin negociere directă, cu SC Coral Impex SRL.

 

Primăria lui Allen Coliban a încheiat cu SC Coral Impex SRL, în data de 16 august 2021, contractul nr. 204, în valoare de 15.036.988 de lei fără TVA, respectiv de 17.894.015,72 de lei cu TVA inclusă. Astfel, compania ploieșteană va încasa, pentru servicii pe care le va presta, în exclusivitate, la Brașov, 3.651.840 de lei în următoarele 24 de luni, adică 1.825.920 de euro pe an, ceea ce înseamnă 152.160 de euro pe lună. 

Conform Primăriei Brașov, contractul a fost atribuit prin procedură de negociere directă, fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedură de ofertare concurențială. Explicația oficială a acestui fapt este aceea că „contractul de achiziție publică având ca obiect prestarea serviciilor de deratizare, dezinsecție, dezinfecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov a fost atribuit prin inițierea unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunț de publicitate (…), având în vedere că procedura de achiziție, prin licitație deschisă (…), a fost contestată.

 

La CNSC, reprezentat de Casa de avocatură a unui parlamentar liberal

 

Într-adevăr, conform Deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, contractul scos la licitație pentru aceste servicii de către Primăria Municipiului Brașov a fost contestat de către două companii de profil participante, una din Hunedoara, iar cealaltă din Constanța, în datele de 5 și 6 iulie 2021. Numai că Decizia CNSC a fost pronunțată abia a doua zi după ce Primăria Brașov a încheiat contractul fără licitație, invocând extrema urgență generată de această contestație. Detaliul reiese din chiar Decizia CNSC nr. 802/C6/1643, 1662, din data de 17 august 2021.

Însă nu doar acest detaliu se regăsește în acest document al CNSC. Mai aflăm că, în favoarea autorității contractante, adică a primăriei conduse de Allen Coliban, a formulat cerere de intervenție accesorie însăși SC Coral Impex SRL, cea care a primit contractul fără licitație, pentru următorii doi ani. Această companie a fost reprezentată convențional în acest dosar de către… Casa de Avocatură Cristina Trăilă. Casă de avocatură deținută de deputatul PNL Cristina Trăilă.

În cele din urmă, CNSC a admis contestațiile celor două companii, suspendând procedura de licitație. A respins, însă, și cererea de intervenție accesorie formulată de SC Coral Impex SRL, care, pe data de 16 august, cu o zi înaintea pronunțării deciziei CNSC, a primit contractul prin negociere directă. 

 

În iulie, Finanțele angajau aceeași firmă să nebulizeze aerul infectat cu Covid-19

 

Faptul că SC Coral Impex SRL este client al Casei de avocatură deținute de deputatul PNL Cristina Trăilă reprezintă o coincidență interesantă. Asta, în condițiile în care, nu mai devreme de 27 iulie 2021, Ministerul Finanțelor Publice, la conducerea căruia se afla, interimar, însuși premierul Florin Cîțu, a încheiat un contract de 700.000 de lei cu TVA cu un grup de patru firme, din care face parte și SC Coral Impex SRL. 

Obiectul contractului îl vizează dezinfecția în spațiile în care și-au desfășurat activitatea angajații confirmați cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în vederea limitării răspândirii infecției în rândul altor angajați, iar ca și condiții puse de Ministerul Finanțelor, vor fi utilizate biocide din categoria TP2, bazate pe peroxid de carbon, avizate pentru dezinfecția prin nebulizarea uscată, cu spectru de activitate bactericid, levuricid, bactericid/levuricid și virucid. 

 

 

Primăria lui Boc, alte contracte și un raport al Curții de Conturi

 

O altă coincidență a acestor legături contractuale constă în faptul că SC Coral Impex SRL este abonată la achizițiile publice făcute de Primăria Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află Emil Boc. Municipalitatea a încheiat, în 2019, un contract de peste un milion de euro, cu TVA, pentru prestarea unor servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, cu  SC Coral Impex SRL. Cu doar un an înainte, un raport de audit al Curții de Conturi, care făcea referire la finanțele publice pe anul 2016, scotea la lumină prejudicii de zeci de milioane de lei la Primăria Cluj-Napoca. Instituția a fost amendată pentru faptul că a efectuat plăți nelegale în valoare de peste 14 milioane de lei către societatea ploieșteană Coral Impex SRL, pentru modul în care a primit o prelungire a contractului pentru deratizare și dezinsecție. Mai exact, suma de 12,2 milioane de lei a fost catalogată drept prejudiciu adus prin acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind activitatea de dezinsecție, cheltuieli mai mari decât cele datorate în realitate, cauzate de creșterea frecvenței de execuție a tratamentelor de dezinsecție, ceea ce contravine prevederilor legale.

Alt prejudiciu constatat, de 944.000 de lei, a fost identificat în acceptarea și decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecție și dezinfecție mai mari decât cele datorate real, din cauza majorării artificiale a suprafețelor prevăzute în contract. În același timp, alți 879.000 de lei reprezintă prejudiciul prin acceptarea și decontarea, în perioada 2014-2015, a unor cheltuieli aferente serviciilor de deratizare mult mai mari decât cele datorate în realitate, „justificate” de cuprinderea ilegală în suprafața contractată și a unor păduri. Contractul la care se face referire în acest Raport al Curții de Conturi a fost prelungit în anul 2010.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Coral Impex SRL Ploiești este controlată de omul de afaceri prahovean Alexandru Badea, în calitate de unic asociat, care deține și funcția de administrator. În 2015, compania respectivă a fost inclusă de DNA Cluj în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu.

×