x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Oaste de strânsură. Partidul avocatului lui Paul Lambrino fuzionează cu PMP-ul lui Traian Băsescu

Oaste de strânsură. Partidul avocatului lui Paul Lambrino fuzionează cu PMP-ul lui Traian Băsescu

de Ion Alexandru    |    16 Dec 2016   •   19:15
Oaste de strânsură. Partidul avocatului lui Paul Lambrino fuzionează cu PMP-ul lui Traian Băsescu
Sursa foto: SORIN LUPSA

Traian Băsescu face eforturi consistente pentru a-i readuce lângă el pe foștii sprijinitori din cadrul Partidului Democrat Liberal. După ce, înainte de alegerile parlamentare, Partidul Mișcarea Populară a încercat fuziunea cu fostul partid al lui Gabriel Oprea, Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), un alt apropiat al grupărilor controlate de Traian Băsescu revine la matcă. Este vorba despre controversatul avocat argeșean, fost senator PDL, Mircea Andrei, care deține un partid regional ce va fuziona cu formațiunea politică proaspăt intrată în Parlament, condusă de fostul președinte.

 

Astfel, Partidul pentru Argeș și Muscel, autointitulat drept singura formațiune politică regională din România, urmează să fie înghițit de către Partidul Mișcarea Populară, așa cum rezultă din documentele înregistrate în instanță. Atât Partidul Mișcarea Populară, cât și Partidul pentru Argeș și Muscel au depus, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare de duminică, o cerere la Tribunalul București, pentru a se aproba fuziunea celor două formațiuni.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Secției a IV-a Civilă în data de 7 decembrie 2016 și a primit termen de judecată în 8 ianuarie anul viitor. Partidul Mișcarea Populară este reprezentat în cadrul acestui proces de fuziune de către fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Dorel Constantin Onaca, în timp ce Partidul pentru Argeș și Muscel este reprezentat chiar de președintele Mircea Andrei.

Partidul pentru Argeș și Muscel a fost înființat, în toamna anului 2015, de către fostul senator al Partidului Democrat Liberal Mircea Andrei. Formațiunea a fost înregistrată în Registrul Partidelor Politice, la Tribunalul Municipiului București, prin Hotărârea 45P din 22 septembrie 2015, după ce instanța a amânat mai multe termene pronunțarea unei decizii, pentru ca formațiunea în cauză să depună declarațiile pe propria răspundere a membrilor din care să reiasă apartenența sau neapartenența la o ată formațiune politică.

 

Zestre pentru PMP

Partidul lui Mircea Andrei a participat la alegerile locale care au avut loc în vara acestui an, reușind să-l propulseze pe fostul democrat-liberal într-o funcție de consilier în cadrul Consiliului Județean Argeș. În această calitate, Mircea Andrei a depus o declarație de interese, completată în 6 iulie 2016.

Din declarațiile de avere și de interese ale președintelui Partidului pentru Argeș și Muscel rezultă faptul că fuziunea ce urmează a fi operată la începutul anului viitor nu doar că reunește doi foști colaboratori politici, dar și întregirea zestrei partidului lui Traian Băsescu. Mircea Andrei a fost catalogat de presă, pe vremea când era senator, ca fiind unul dintre cei mai înstăriți parlamentari. La mijlocul acestui an, el declara că deține în proprietate terenuri, în București, comuna Sârbii Motru județul Olt, Mogoșoaia, Adunații Copăceni și Fundata, în suprafață totală de 614.977,54 metri pătrați, din care terenuri intravilane - 44.887,54 metri pătrați, terenuri agricole - 550.339 metri pătrați, terenuri forestiere - 6.45 metri pătrați și alte terenuri extravilane în suprafață de 13.706 metri pătrați.

Mircea Andrei deține două case, una în București, în suprafață de 1.089,98 metri pătrați, și alta în județul Olt, în suprafață de 558,65 metri pătrați, precum și un apartament, în Capitală, în suprafață de 274 metri pătrați. La capitolul mașini, acesta declară două autoturisme Mercedes, fabricate în 2008, respectiv în 2012, și un Volkswagen, din anul 1968. Mai declară ceasuri, bijuterii, pietre de mină și timbre în valoare de 82.000 de euro.

Cele mai spectaculoase amănunte din declarația de avere a lui Mircea Andrei sunt prevăzute la capitolele conturi, depozite bancare și plasamente, respectiv la cel al investițiilor. În conturi și depozite, acesta deține 114.218,35 de lei și 10.405 euro, însă a investit în mai multe companii și a acordat împrumuturi în valoare totală de 105.000 de dolari, 6.693.448 de euro și 181.984 de lei. Totuși, în 2015, el s-a împrumutat de la soția sa de suma de 100.000 de euro, pe care urmează să o restituie până în anul 2018.

 

Cine este Mircea Andrei

Mircea Andrei a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș, în perioada PDL, și este unul dintre cei care au contribuit, spun “gurile rele”, la acuzarea și condamnarea fostului președinte al CJ, Constantin Nicolescu, de la PSD. Presa a scris despre Mircea Andrei că, prin cabinetul său de avocatură, a obținut, în perioada 2009 și 2010, contracte de consultanță de la Consiliul Județean Giurgiu, în valoare de 150.000 de euro, fără licitaţie. Avocaţii firmei lui Mircea Andrei au reprezentat Consiliul Judeţean Giurgiu la privatizarea Societăţii Comerciale Uzina Termoelectrică (SCUT) Giurgiu.

Mai mult, fostul senator PDL, catalogat ca fiind un apropiat al Elenei Udrea, a apărat în instanţă personaje cu notorietate. Mircea Andrei a fost unul dintre avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca la firmele Giurgiu Nav, Petromservice şi Geoasset. Mircea Andrei a fost şi apărătorul foştilor ofiţeri SRI Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, acuzaţi de luare de mită.


 

Scandalul Policlinicii Batiștei

Traian Băsescu și Mircea Andrei sunt legați și de un alt episod petrecut pe vremea când Băsescu ocupa funcția de primar general al Capitalei. “Jurnalul Național” a dezvăluit, în urmă cu ceva timp, faptul că, în anul 2003, Traian Băsescu, primar al Bucureştiului, semna retrocedarea în natură pe Legea 10 a imobilului situat în strada Batiştei numărul 27 A, Sector 2. Clădirea este cunoscută sub denumirae de “Policlinica Batiștei”. Tretinescu Lucia a obţinut astfel, dintr-un condei, o adevărată comoară în centrul Bucureştiului. Prin decizia lui Băsescu, jumătate din imobilul în care îşi avea sediul Policlinica cu plată numărul 1 avea să ajungă miza a numeroase procese. Toate acestea se întâmplau în 2003, când legea nu permitea restituirea în natură a imobilelor care erau de utilitate publică, iar policlinica se încadra în această categorie. Jumătate din clădire a ajuns în posesia ex-senatorului PDL Mircea Andrei.

 

“Prințul” Paul, apărat de prietenul politic al lui Băsescu

O altă legătură dintre președinții celor două partide care urmează să fuzioneze în luna ianuarie este așa-zisul prinţ Paul Lambrino, trimis în judecată de DNA pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Copilul lui Paul a fost botezat de Traian Băsescu, iar Mircea Andrei este avocatul lui Paul Lambrino în procesul în care acesta este cercetat.

 

Foștii băsiști se regrupează în formațiunea fostului președinte. Partidul regional al fostului senator PDL Mircea Andrei va fuziona cu PMP. Cererea a fost făcută, la Tribunalul București, cu patru zile înainte de alegeri.

 

×