Peste 20 de milioane de euro a încasat o societate din Botoşani, patronată, din umbră, de Radu Cătălin Drăguş, fost consilier al lui Daniel Funeriu la Ministerul Educaţiei.
Jurnalul Naţional prezintă schema prin care fostul director al fondurilor europene din ministerul condus, până în 2012, de protejatul lui Traian Băsescu, Daniel Funeriu, a ajuns să fie principalul beneficiar al contractelor Companiei Naţionale de Investiţii în zona Suceava şi Botoşani, dar şi un client fidel al fondurilor publice cheltuite de Primăria Botoşani, condusă, la vremea respectivă, de Cătălin Flutur, fratele actualului lider PNL Gheorghe Flutur.
Relaţia lui Drăguş cu cercurile de afaceri ale fostei familii prezidenţiale pare să-l fi recomandat atât pentru funcţia publică deţinută la minister, cât şi pentru contractele încasate. Drăguş este asociat într-o firmă cu contraamiralul Romeo Oiţă, partener cu Mircea Băsescu în cadrul societăţii de armament Desintco.
Compania Naţională de Investiţii, „conducta” prin care banii Ministerului Dezvoltării Regionale s-au scurs către clientela politică a fostei guvernări portocalii, este una dintre sursele de finanţare ale fostei întreprinderi de construcţii de stat botoşănene Condacia SA. Privatizată în anul 1999, societatea este patronată din umbră de către Radu Cătălin Drăguş, fost deputat PDL în legislatura 2004-2008 şi fost director al OI-POSDRU din Ministerul Educaţiei şi Cercetării în mandatul lui Daniel Funeriu.
Privatizare anchetată, fără rezultat
Înainte să ocupe funcţia de deputat, Radu Cătălin Drăguş a fost, în perioada 1997-2000 director general al întreprinderii de stat Condacia SA Botoşani, iar, în perioada 2000-2002, a ocupat funcţia de director adjunct al aceleiaşi companii. În luna martie a anului 2005, când deja era parlamentar pe listele PDL, Parchetul Tribunalului Botoşani a declinat către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un dosar în care se efectuaseră deja cercetări împotriva lui Drăguş pentru modul în care a fost vândută Condacia.
Întreprinderea de stat a fost privatizată în anul 1999, pe vremea când Radu Cătălin Drăguş ocupa funcţia de director general al companiei şi când FPS a scos la vânzare un pachet de 88,79% din acţiuni. La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Asociaţia Salariaţilor (PAS), în spatele căreia se afla, de fapt, acelaşi Radu Constantin Drăguş. Dosarul a fost, însă, ulterior, „spălat” la Parchetul General.
Client al contractelor cu statul
Odată cu închiderea problemei penale legate de privatizare, Condacia SA a început să se alimenteze cu bani de la bugetul de stat. Din 2007 şi până în 2011, societatea controlată de Drăguş a derulat afaceri cu statul de peste 20,7 milioane de euro, în special de la Compania Naţională de Investiţii şi Primăria Municipiului Botoşani.
Compania Naţională de Investiţii a atribuit, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2010, firmei Condacia SA nu mai puțin de cinci contracte în valoare totală de 17.974.824,4 lei cu TVA, adică 4,45 milioane de euro. Condacia a executat pentru CNI lucrări de construcţie a cinci săli de sport, cu teren de handbal şi 150 de locuri pentru specta-tori, în localităţile sucevene Mălini, Todireşti şi Bosanci, dar şi în localităţile botoşă¬nene Vorona şi Flămânzi.
Bani pentru arheologie
Primăria Municipiului Botoşani, condusă, până în 2012, de fratele fostului lider PDL Gheorghe Flutur, Cătălin Flutur, a încheiat cu societatea Condacia SA, în perioada septembrie 2007 – noiembrie 2009, alte cinci contracte, în valoare totală de 6.987.242,1 lei cu TVA (1,9 milioane de euro). Lucrările contractate au vizat mai mute etape de săpături arhe¬ologice în vederea reabilitării centrului istoric al oraşului Botoşani, construcţia a 36 de apartamente sociale în cartierul Cişmea şi lucrări de reabilitare a unul grup sanitar din Parcul Mihai Eminescu.
Însă nu doar aceste două autorităţi de stat au apelat la serviciile firmei patronate din umbră de Radu Cătălin Drăguş. La data de 21 octombrie 2008, Serviciul Român de Informaţii, prin U.M. 0929 Bucureşti, a atribuit către Condacia SA un contract în valoare de 8.189.877,85 lei cu TVA (2,34 milioane de euro), pentru reparaţii capitale la sediul în Botoşani.
Campus şcolar de 6 mil. de euro
Condacia SA a încasat, la data de 3 octombrie 2008, de la Campusul Grupului Școlar „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, din comuna botoşăneană Verona, un contract în valoare de 21.295.325,97 lei cu TVA, adică 6,084 milioane de euro, pentru efectuarea unor lucrări de construcţii. De asemenea, aceeaşi firmă a încheiat, în iulie şi octombrie 2009, două contracte în valoare de 77.028,04 lei (20.259,5 euro), cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru lucrări de reparaţii la sediul Parchetului de pe lângă Judecă¬toria Dărăbani.
Consiliul Local Prăjeni, județul Botoşani, a contractat, la data de 10 august 2007, aceeaşi firmă pentru construirea căminului cultural din localitate, pentru care a plătit aproape 400.000 de euro. Alţi peste 450.000 de euro au fost încasaţi de Condacia, în baza unui contract atribuit la data de 4 octombrie 2007 de comuna Călăraşi, judeţul Botoşani, pentru extindere sistem de alimentare cu apă în mai multe localităţi arondate.
Și Consiliul Local al Municipiului Vaslui a atribuit Condacia SA, la data de 20 aprilie 2011, un contract în valoare de 821.197 euro cu TVA pentru lucrări de reabi¬litare a zonei pietonale centrale.
Radu Cătălin Drăguş, partener de afaceri cu fostul SPP-ist Romeo Oiţă
Ce l-a recomandat pe Radu Cătălin Drăguş pentru a încasa atâtea contracte cu statul? Probabil că nici vocea, nici talentul. Atunci ce? Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Drăguş a fost asociat în trei societăţi comerciale: Wolf Investment SRL, Imobiliar Construct SRL şi SC Modgrup SRL. Această din urmă societate poate fi o explicaţie a succesului lui Drăguş. La data de 8 august 2008, acţionariatul firmei Modgrup SRL era constituit din Radu Cătălin Drăguș, Romeo Oiţă şi Radu Alexandru Macovei, iar firma avea ca obiect de activitate declarat „activităţi ale centrelor de recuperare psihică şi de dezintoxicare, exclusiv spitale”.
Co-asociatul Romeo Oiţă este nimeni altul decât contraamiralul cu două stele în rezervă, fost ofiţer SPP, până în anul 2002, şi fost aghiotant al lui Dan Marţian şi Nicolae Văcăroiu. În perioada 2005-2008, Romeo Oiţă a urmat cursurile Academiei Naţionale de Informaţii a SRI, iar, în 2009, fiica sa, Alina Diana Oiţă, a înfiinţat societatea Defence, Security And Intelligence Co – Desintco SRL, implicată în afaceri cu armament.
Scandalul fondurilor europene de la Ministerul Educaţiei
Odată cu instalarea în fruntea Ministerului Educaţiei şi Cercetării a protejatului lui Băsescu, Daniel Funeriu, Radu Cătălin Drăguş a devenit consilier al ministrului şi a fost numit în funcţia de director al OI-POSDRU, ocupându-se cu derularea proiectelor europene ale instituţiei. Drăguş a stat în minister până în decembrie 2011, când a plecat prin demisie, ca urmare a unui scandal public referitor la modul în care au fost selectate anumite proiecte pentru a primi rambursări de la Uniunea Europeană.