x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Omul lui Tender de la Departamentul “Armamente” al MApN, dat afară din Guvern 

Omul lui Tender de la Departamentul “Armamente” al MApN, dat afară din Guvern 

de Ion Alexandru    |    05 Feb 2018   •   12:30
Omul lui Tender de la Departamentul “Armamente” al MApN, dat afară din Guvern 

Unul dintre cei mai controversați secretari de stat, responsabil cu achiziția de armament pentru Armată, Florin Lazăr Vlădică, a fost eliberat din funcție, la sfârșitul săptămânii trecute, prin decizie a noului prim-ministru, Viorica Dăncilă. Vlădică este un apropiat al magnatului Ovidiu Tender, a manageriat pentru acesta afacerile derulate în Africa și a fost numit în Guvernul României, anul trecut, de către fostul premier Sorin Grindeanu. Căruia i-a supraviețuit și pe parcursul mandatului lui Mihai Tudose. Florin Lazăr Vlădică este primul oficial care a vorbit, anul trecut, despre faptul că România urma să achiziționeze rachete de tip “Patriot” de la Guvernul SUA, lucru care a inflamat, inițial, zona politică românească, dar care s-a și înfăptuit, la finalul anului trecut, când Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la această achiziție.

 

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a emis, miercuri, 31 ianuarie, Decizia nr. 94/2018, privind eliberarea din funcția de secretar de stat și de șef al Departametului “Armamente” al Ministerului Apărării Naționale (MApN) a lui Florin Lazăr Vlădică. Această decizie, cu efect imediat, contrasemnată de către secretarul general al Guvernului, Ioana Andreea Lambru, a fost publicată, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României.

Florin Lazăr Vlădică a fost numit în funcția respectivă prin decizia fostului prim-ministru Sorin Grindeanu, în data de 29 martie 2017, în baza unei adrese a Ministerului Apărării Naționale, din aceeași zi, purtând numărul 2390. Această numire a surprins multă lume avizată, având în vedere că Vlădică nu a lucrat, oficial, în sistemul de apărare și siguranță națională, el venind în Guvern din mediul privat.

 

Împrumuturi de sute de mii de euro

Mai exact, din mediul privat controlat de magnatul timișorean Ovidiu Tender, în prezent aflat în penitenciar, unde își ispășește o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani. În baza de date a Agenției Naționale de Integritate (ANI) există un singur document referitor la averea lui Florin Lazăr Vlădică, mai exact declarația de avere pe care acesta a semnat-o și depus-o, în data de 8 mai 2017, în calitate de șef de departament în cadrul UM 02550 București.

Potrivit acestui document, proaspăt eliberatul din funcție secretar de stat menționa că deține o casă de locuit în București, în suprafață de 188,21 metri pătrați, pe care a dobândit-o, prin cumpărare, în anul 2016. La capitolul “plasamente și investiții”, Florin Lazăr Vlădică se menționează pe el însuși, căruia și-ar fi acordat un împrumut în nume personal, în valoare de 35.000 de euro. De asemenea, mai este menționat un alt împrumut acordat în nume personal unui cetățean pe nume Firulovic Zlata, în cuantum de 175.000 de euro. În același document mai este inserat faptul că fostul secretar de stat în MApN avea contractat la BCR un credit în valoare de 900.000 de lei, accesat în anul 2016 și scadent în anul 2041.

 

Trecut de tip “fantomă”

Cine este acest Florin Lazăr Vlădică și cu ce s-a ocupat el înainte de a deveni șeful Departamentului “Armamente” al MApN? Din CV-ul lui reiese că a absolvit, în 1996, Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara și, începând cu anul 2002, ar fi activat în cadrul unei companii cu profil agricol – SC Agrotim SA. Apoi, între anii 2005 și 2009, a desfășurat activități “pe cont propriu” atât în România, cât și în străinătate, fără să menționeze la ce anume activități se referă.

Începând cu anul 2010, Vlădică a devenit “umbra” omului de afaceri Ovidiu Tender și a business-urilor acestuia derulate în zona Africii, pe sectoarele de exploatări petroliere și de minerale. Mai exact, în anul în care a fost angajat de Tender, Vlădică s-a ocupat de înființarea, la Dakar, a companiilor Tender Africa și Bafoundou Ressurces.

Mai mult, Florin Lazăr Vlădică a mai figurat şi ca administrator al unei firme în care apărea ca asociat și Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice din timpul guvernării Cioloș. Este vorba de firma Trinoro Achiziții SRL, în care Gabriel Biriș a fost asociat minoritar, cu 5%, și în care a fost totodată reprezentant al asociatului majoritar, offshore-ul cipriot Dasmino Consultants Ltd. De asemenea, fostul secretar de stat al Ministerului Apărării Naționale a mai fost asociat cu Nicu Alin Fărcuț și Ioan Mihăilă în societățile Inter Turism SRL și Carpathians' Goodies SRL, redenumită Carphatians SRL. Activitatea lui Vlădică la firmele lui Tender s-a încheiat în aprilie 2017, când a fost numit secretar de stat în Guvernul Grindeanu. În declarația de avere publicată, acesta arată că a activat, anterior, ca director Regional West Africa în cadrul SC Prospecțiuni SA și ca director în cadrul SC Aerospace Technology Park SA, ambele controlate de Ovidiu Tender.

 

A fost primul care a anunţat achiziția rachetelor americane

Florin Lazăr Vlăcică a intrat pentru prima dată în atenția opiniei publice în cursul lunii mai a anului trecut, când, în timpul unui exercițiu româno-american ce a avut loc în poligonul Smârdan, a declarat că va fi demarată procedura de achiziție a bateriilor de rachete tip Patriot, dar și a sistemelor de rachete HIMARS și a vehiculelor blindate de luptă 8×8. Anunțul a generat nemulțumiri din partea liderilor coaliției, președintele PSD, Liviu Dragnea, având chiar o reacție în acest sens. Însă acest anunț s-a și materializat.

Pe 27 noiembrie 2017, legea prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Membrii fostului Guvern Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata achiziţionează şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Doar primul sistem ce va intra în dotarea Armatei, care a primit scrisoarea de acceptare din SUA, valorează 764.780.000 dolari fără TVA.

 

 

Succesorul lui Ovidiu Tender, după condamnarea acestuia

În 2015, patronul lui Vlădică, Ovidiu Tender, a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel București, după ce, anterior, judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul Carom au fost recuzaţi de inculpaţi. Este vorba despre Daniel Donţete şi deja celebra Camelia Bogdan, care au fost înlocuiţi cu judecătorii Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor. Prin aceeaşi decizie s-a constatat că măsurile procesuale dispuse în acest dosar “sunt lovite de nulitate”.

În momentul în care Ovidiu Tender a fost condamnat, presa din Senegal dezvăluia că la cârma afacerilor sale miniere din țara africană a fost lăsat Florin Lazăr Vlădică.

 

În aceeași ședință de Guvern, Viorica Dăncilă a mai eliberat din funcție șapte consilieri de stat și secretari de stat rămași de pe vremea cabinetelor Grindeanu și Tudose.

 

×
Subiecte în articol: florin vlădică ovidiu tender