x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu

de Ion Alexandru    |    18 Feb 2019   •   07:32
Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă devoalează modul în care operaţiunea “Jakarta” a fost pusă la punct şi fabricată, cu scopul de a detona atât la Bucureşti, cât şi în Indonezia, în fix aceleaşi zile. În ziua în care aeronava privată, plătită jumătate de Sebastian Ghiţă, la cererea lui Kovesi, ateriza la Jakarta, Parchetul General, condus de aceeaşi Kovesi, îl reţinea pe Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. A doua zi, când aeronava se întorcea la Bucureşti, cu tot cu Nicolae Popa la bord, Sorin Ovidiu Vîntu era arestat, la Judecătoria Sectorului 5, la cererea lui Marius Iacob, mâna dreaptă a lui Kovesi, procuror care, în anul 2010, s-a deplasat incognito la Jakarta, pentru a-l audia în secret pe fostul director al FNI. Sebastian Ghiţă a arătat, anul trecut, că “şantajul” exercitat de Vîntu asupra sa a fost pus la cale de el, împreună cu Kovesi, la cererea acesteia, fiind prelucrat în acest sens şi “cablat” pentru întâlnirea din benzinărie, întâlnire care i-a adus lui Vîntu un an de închisoare cu executare.

 

Cursa charter a Ion Ţiriac Air SRL denumită “Galaxy (YR-TII)”, care l-a adus în ţară pe Nicolae Popa, a aterizat pe aeroportul din Jakarta în data de 20 aprilie 2011. Informaţia a fost confirmată de anchetatorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care o cercetează pe Laura Codruţa Kovesi pentru fapte de corupţie în legătură cu coordonarea ilegală a acestei operaţiuni de extrădare.

În timp ce avionul ateriza, având la bord inclusiv un ofiţer SRI, la Bucureşti, Parchetul General, condus de aceeaşi Laura Codruţa Kovesi, anunţa, tot în 20 aprilie 2011, că Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, la conducerea căreia se afla celebrul Marius Iacob, a dispus reţinerea lui Sorin Ovidiu Vîntu, pentru şantaj, iar în comunicatul de presă remis cu acest prilej se afirmă că “din probele administrate până la acest moment, a rezultat că, în perioada martie-aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu a pretins de la partea vătămată Sebastian Ghiţă suma de 150.000 de euro. (…) Învinuitul Vîntu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce a determinat-o să-şi ia măsuri de protecţie”.

În realitate, potrivit dezvăluirilor făcute chiar de Sebastian Ghiţă în denunţul pe care l-a formulat împotriva Laurei Codruţa Kovesi, acest dosar de şantaj a fost fabricat de şefa parchetului împreună cu “partea vătămată”, aşa cum vom arăta mai jos.

 

Acţiuni coordonate milimetric

În data de 21 aprilie 2011, aeronava Ţiriac Air a decolat de la Jakarta, cu destinaţia Bucureşti Otopeni, avându-l la bord pe Nicolae Popa, a cărui extrădare a fost admisă de către autorităţile indoneziene, după ce s-a făcut, în acest sens, un lobby la limita penalului. Tot în 21 aprilie 2011, Marius Iacob a întocmit un referat cu propunerea arestării preventive a lui Sorin Ovidiu Vîntu, referat pe care l-a înaintat, în aceeaşi zi, Judecătoriei Sectorului 5 din Bucureşti, instanţa dispunând introducerea controversatului om de afaceri în arest preventiv.

Discuţia dintre Sebastian Ghiţă şi Sorin Ovidiu Vîntu, soldată, aşadar, cu reţinerea şi arestarea acestuia din urmă exact în zilele în care Nicolae Popa era extras din Indonezia, a fost un plan pus la cale chiar de Laura Kovesi. În denunţul său, Ghiţă arată că a fost abordat de Kovesi în clădirea SRI, cunoscută sub denumirea “K2”. “Mi-a spus că, ascultâdu-l de mult timp pe Vîntu, şi-a dat seama că acesta nu mai are finanţare pentru Realitatea TV şi mi-a explicat cât de vulnerabil e şi că ar accepta, într-un fel, să primească finanţare. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că, în acest fel, va putea să-l doboare, să-l scoată din joc mult mai repede. (…) Am semnat acel contract de management cu Vîntu şi am acceptat să finanţez Realitatea TV. Apoi, la ceva timp, au început fricţiunile între mine şi Vîntu, iar Kovesi, stând la pândă, a luat în considerare un dosar făcut pe baza acestor tensiuni, dosar care să fie făcut de dânsa. A început să-mi explice cum şi în ce fel pot conduce discuţia cu Vîntu”, arată Ghiţă. Discuţia s-a purtat într-o benzinărie, Sebastian Ghiţă purta pe el tehnică de înregistrare şi l-a provocat pe SOV.

 

Kovesi a implicat ilegal Parchetul în această operaţiune

“Şantajul” lui Vîntu asupra lui Ghiţă a avut loc pe data de 2 aprilie 2011, iar, la data de 11 aprilie, firma lui Ghiţă, Conti SA Ploieşti, plătea pentru Asesoft factura cu numărul 25 emisă de SC Ion Ţiriac Air SRL, în valoare de 268.689 de lei, având ca obiect servicii externe de aviaţie generală.

Apoi, pe 14 aprilie 2011, prin negociere directă, la urgenţă, Ministerul Administraţiei şi Internelor atribuia, aceleiaşi Ion Ţiriac Air SRL, contractul cu numărul 1399511, având ca obiect închiriere aeronavă, pentru deplasare pe ruta Otopeni-Jakarta-Otopeni, cu plecare în 20 aprilie şi retur în 21 aprilie 2011. Suma cu care MAI s-a angajat, atunci, este de 234.207,30 lei fără TVA.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în ancheta derulată pe acest caz, a constatat că, în mod repetat, Laura Codruţa Kovesi a implicat, în perioada 2010 – aprilie 2011, Parchetul General în procedura extrădării lui Nicolae Popa cu încălcarea dispoziţiilor articolului 10 din Legea nr. 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materia penală, şi a dispoziţiilor articolului 70 şi următoarele din Legea nr 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi a dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, dar şi a ofiţerului SRI Marian Dumitru.

 

Securişti plimbaţi şi cazaţi pe banii procuraturii

În dosarul penal deschis pe numele ei, Laura Kovesi este acuzată că, la cererea ei, Parchetul General a efectuat toate demersurile necesare pentru obţinerea vizelor de intrare pe teritoriul Indoneziei pentru toţi membrii delegaţiei ce urmau să se deplaseze la Jakarta, dar şi pentru plata biletelor de avion ale persoanelor din această delegaţie, printre care se aflau şi doi ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii. Nici Parchetul, nici SRI nu au vreo atribuţie legală cu privire la procedura extrădării, aceasta fiind atributul exclusiv al Serviciului Urmăriri din cadrul Poliţiei.

Mai mult, Kovesi a dispus, fără consultarea şefului Poliţiei Române de la acel moment, efectuarea plăţii biletelor de avion pentru cei doi poliţişti din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească, dar şi pentru ofiţerul SRI Marian Dumitru, din fondurile Parchetului General, care a achitat companiei aviatice Turkish Airlines suma de 16.655,88 de lei. După care a făcut demersuri la limita legii sau chiar dincolo de această limită prin care a determinat, prin autoritatea de care dispunea, Ministerul Administraţiei şi Internelor să pună la dispoziţia IGPR suma de bani necesară plăţii transportului cu aeronava de la Ion Ţiriac Air pe ruta Jakarta-Bucureşti. Asta, deoarece contravaloarea deplasării pe ruta Bucureşti-Jakarta şi retur era estimată la 130.500 de euro, iar cursa tur a fost achitată, aşa cum se ştie deja, de Sebastian Ghiţă.

 

Procurorul general, poştaş al Administraţiei Prezidenţiale

Nicolae Popa, fostul director al FNI, condamnat la zece ani de închisoare şi eliberat, în prezent, fusese identificat şi reţinut la Jakarta la sfârşitul anului 2009. Această informaţie a fost folosită de Traian Băsescu în lupta electorală dintre el şi Mircea Geoană, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Imediat, Parchetul lui Kovesi i-a făcut lui Vîntu un dosar penal pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa. Ulterior, în cursul anului 2010, fără cunoştinţa conducerii IGPR şi fără consultarea poliţiştilor de la Urmăriri, procurorul Marius Iacob, împreună cu ofiţerul de poliţie Vasile Viorel, au efectuat o deplasare dubioasă la Jakarta, pentru a-l audia pe Nicolae Popa.

În paralel, Kovesi, la cererea lui Băsescu, a făcut toate demersurile pentru a convinge autorităţile indoneziene să accepte extrădarea lui Nicolae Popa în România. Kovesi s-a deplasat personal la Jakarta, cu prilejul organizării, la sfârşitul anului 2010, a unei conferinţe, ocazie cu care a luat legătura cu autorităţile locale, inclusiv cu preşedintele Indoneziei, căruia i-a înmânat şi o scrisoare semnată de preşedintele României, Traian Băsescu, în care acesta din urmă cerea urgentarea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa. Ulterior, la Bucureşti, la invitaţia lu Kovesi, a făcut o vizită o delegaţie a Consiliului Naţional de Apărare din Indonezia, condusă de generalul Firman Gan.

Nici Băsescu nu a rămas dator faţă de Indonezia. După ce toate “jocurile” au fost făcute, Realitatea TV a fost predată apropiaţilor săi politici. Vîntu era în puşcărie, iar Popa era adus în România, Traian Băsescu a semnat, iar Emil Boc a contrasemnat Decretul cu numărul 832 din 23 noiembrie 2011, privind supunerea spre ratificare de către Parlamentul României a Acordului Cadru de parteneriat şi cooperare globală dintre Comunitatea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Indonezia, pe de altă parte, semnat la Jakarta cu doi ani înainte, în 9 noiembrie 2009. Adică atunci când Traian Băsescu se pregătea să preia al doilea mandat la Cotroceni şi făcea tot ce-i stătea în putinţă să-l aducă pe Nicolae Popa în România şi să-l bage pe Vîntu la puşcărie.

 

Audieri-maraton la Parchet

Zilele următoare, la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie urmează să aibă loc o serie de audieri în acest dosar. După ce au fost deja audiaţi, în calitate de martori, Sebastian Ghiţă, fraţii Vlad şi Andreea Cosma, socrul lui Sebastian Ghiţă, Nicolae Popa şi Victor Ponta, urmează să dea declaraţii în faţa procurorului Adina Florea fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, fostul director adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, fostul ministru de Interne Traian Igaş, procurorul Marius Iacob, dar şi chestorul Ioan Dascălu, fost secretar de stat în MAI.

 

Ghiţă, rugat să-i finanţeze televiziunea lui Vîntu, apoi să-l enerveze şi să-l provoace, pentru ca SOV să poată fi arestat pentru şantaj exact în ziua extrădării lui Popa din Indonezia.

 

Kovesi a implicat ilegal Parchetul şi a făcut presiuni asupra Ministerului de Interne să deblocheze o jumătate din banii pentru închirierea aeronavei. Cealaltă jumătate din bani a fost plătită de o firmă a lui Sebastian Ghiţă.

 

×