De altfel, contractul pus, luna aceasta, la bătaie de Primăria Cluj-Napoca se ridică la 1,26 de milioane de lei cu TVA. Printre sarcinile pe care firma de pază trebuie să le îndeplinească, în baza acestui contract, se află și „acordarea de sprijin în caz de calamități, incendii sau atacuri teroriste”.
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Cluj-Napoca, entitate aflată în subordinea primăriei conduse de Emil Boc, a publicat, la data de 8 mai 2013, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care arăta că intenționează să contracteze servicii de pază. Mai exact, este vorba despre prestarea unor servicii de pază în „parking-urile de cartier”, pentru care autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 1.200.000 de lei fără TVA.
În vederea atribuirii contractului, Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Cluj-Napoca a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-au prezentat șase companii. O ofertă a fost declarată neconformă, alta a fost retrasă, în cursă rămânând patru societăți.
Afacerea a fost perfectată la data de 17 iulie 2023, când a fost semnat contractul nr. 655492/2023, în valoare finală negociată de 1.061.103,36 lei fără TVA, respectiv de 1.262.713 lei cu TVA inclusă (257.696,5 euro), fiind adjudecat de două companii. Este vorba despre SC Team Force Security din București și despre SC Total Force MS SRL din Gorj.
Nouă parcări și sarcini deosebite
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, caiet de sarcini aprobat, la data de 26 aprilie 2023, chiar de către edilul Emil Boc, autoritatea contractantă își propunea „asigurarea unui climat de siguranță, prevenirea actelor de vandalism și fapte antisociale”, precizând că „parking-urile aflate în administrarea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Cluj-Napoca sunt afectate de serviciile ce urmează a fi achiziționate”.
Concret, serviciile de pază vor viza parking-urile din strada Negoiu f.n., Strada Primăverii f.n., Strada Primăverii nr. 20, Strada Primăverii nr. 8, Strada Mogoșoaia nr. 9, Strada Păstorului nr. 67-69, Strada Fabricii nr. 4, Strada Fabricii de Zahăr nr. 5 și Strada Găișoara nr. 1-3. În total, nouă parcări, unde se solicită, în baza acestui contract, prestarea unui număr total de 52.608 ore de pază.
Aceste parcări vor fi păzite pentru siguranța și integritatea obiectivelor, bunurilor, valorilor și persoanelor, fiind vorba despre parcări auto cu acces de scurtă durată, de lungă durată sau cu acces mixt. Primăria lui Boc dorește supravegherea, patrularea și controlul 24 de ore din 24, cu personal de securitate angajat și atestat, atât la exteriorul, cât și la interiorul obiectivelor.
Interesant este că, pe lista misiunilor solicitate, se află și „acordarea de sprijin în caz de calamități, incendii sau atacuri teroriste”.
Acționariat cu greutate
Una dintre companiile care și-au adjudecat acest contract, SC Total Forces MS SRL Gorj, este o societate de pază înființată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 8 august 2018. Entitatea are doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Roxana Maria Mecu și Ramona Daniela Stoica, acestea îndeplinind și calitatea de administratori.
Roxana Maria Mecu este nimeni alta decât nora fostului șef al SRI Gorj, Victor Nicolae Mecu. Acesta din urmă a fost trimis, în 2017, în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru evaziune fiscală în formă continuată. Era vorba, atunci, despre achiziția de către o altă companie de pază a familiei Mecu, SC Team TG Guard SRL, a unui număr de 28 de facturi fiscale, de la cetățeni de etnie romă din Strehaia, care au fost introduse în contabilitate, cauzând statului un prejudiciu de 70.000 de euro.
Potrivit procurorilor, facturile fiscale în cauză atestau nereal achiziții de costume de pază, amenajări de sedii sau operațiuni de deratizare, în sumă totală de 1.010.987 de lei, cauzându-se, astfel, bugetului consolidat al statului un prejudiciu în sumă totală de 326.054,94 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Compania de pază în cauză a fost înființată în 2016 și a intrat imediat pe piața contractelor cu statul. Printre primele instituții care au angajat societatea lui Mecu a fost Complexul Energetic Oltenia. În decembrie 2021 Victor Nicolae Mecu a scăpat de aceste acuzații, Tribunalul Gorj decizând să înceteze procesul penal împotriva sa, deoarece a achitat suma de 1 milion de lei. Astăzi, firma de pază se află în procedură de insolvență, conform presei locale.
Afaceri cu statul pe bandă rulantă
Revenind la afacerea parafată de instituția aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, în care este implicată compania de pază controlată de nora lui Victor Nicolae Mecu, aflăm, din baza de date a portalului achizițiilor publice, că aceasta nu este singura afacere cu statul încheiată de către SC Total Forces MS SRL.
Din 2021, firma în cauză a fost selectată de mai multe instituții publice, pentru a presta servicii de pază. Spre exemplu, Târguri, Oboare, Piețe SA Arad a angajat această firmă, în data de 7 decembrie 2021, pentru a presta servicii de pază în valoare de 539.900,78 lei fără TVA. Apoi, în 5 decembrie 2022, aceeași instituție publică a angajat atât SC Total Forces MS SRL, cât și SC TGM Guard SRL (firmă în care acționari sunt Victor Lucian Mecu, fiul lui Victor Nicolae Mecu, dar și Alin Niculescu, fiul unui alt fost șef al SRI Gorj, Alin Alexandru Niculescu), pentru a presta servicii de pază în valoare de 544.233,38 lei fără TVA.
La data de 1 septembrie 2022, SC Total Forces MS a fost selectată, alături de SVC SGPI Security Force SRL, în baza unui contract pus la bătaie de Complexul Energetic Hunedoara, cu valoarea de 5.769.970 de lei fără TVA, să presteze servicii de pază la exploatările miniere Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni și Prestserv Petroșani. De asemenea, în 1 iulie 2022, compania în cauză a primit un contract, împreună cu alte patru firme, în valoare de 1.748.729,6 lei fără TVA, de la Complexul Energetic Oltenia.