x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministerul Justiției dă o avere pe două petice de pământ. La finalul lui 2023, când parchetele cereau bani de la rezerva bugetară, DIICOT cumpăra două terenuri în buricul Bucureștiului, cu aproape două milioane de lei

Ministerul Justiției dă o avere pe două petice de pământ. La finalul lui 2023, când parchetele cereau bani de la rezerva bugetară, DIICOT cumpăra două terenuri în buricul Bucureștiului, cu aproape două milioane de lei

de Ion Alexandru    |    12 Feb 2024   •   08:00
Ministerul Justiției dă o avere pe două petice de pământ. La finalul lui 2023, când parchetele cereau bani de la rezerva bugetară, DIICOT cumpăra două terenuri în buricul Bucureștiului, cu aproape două milioane de lei

În toamna anului trecut, când, la cererea ministrului Justiției, Guvernul a scos din fondul de rezervă bugetară sume importante pentru suplimentarea bugetelor de salarii ale parchetelor și instanțelor, DIICOT cumpăra două terenuri intravilane, în centrul Capitalei, amplasate chiar lângă noul sediu central al structurii. Este vorba despre 467 de metri pătrați, imobil alipit, ulterior, prin unirea celor două suprafețe, pe care s-au plătit 1,85 de milioane de lei. Acum, Ministerul Justiției solicită premierului emiterea unei Hotărâri de Guvern, pentru înscrierea proprietății în inventarul centralizat al statului și pentru a fi date în administrarea DIICOT, cu scopul utilizării lor ca parcare și spații de arhivă.

Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, pregătește un nou proiect de hotărâre de Guvern, privind înscrierea în inventarul centralizat a bunurilor aflate în domeniul public al statului și care ar trebui să intre în administrarea Ministerului Public, mai exact în cea a Direcției de Investigare a Infracțiunilor Organizate și Terorism (DIICOT).

În documentul care stă la baza proiectului de hotărâre de Guvern se arată că, prin Nota de Fundamentare nr. 9691 din data de 8 mai 2023 a DIICOT, aprobată de procurorul-șef al acestei structuri, dar și cu avizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus asupra necesității și oportunității achiziției unor terenuri alăturate clădirii în care funcționează în prezent sediul central al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, din strada Sfânta Vineri, din Sectorul 3 al Capitalei.

Astfel, se precizează faptul că, prin ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nr. 246 din data de 1 septembrie 2023, s-a dispus încheierea a două contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică. Primul contract vizează un teren intravilan situat în strada Olteni, la numărul 12B, din Sectorul 3, cu suprafața totală de 145,48 de metri pătrați, iar al doilea contract vizează un teren intravilan amplasat în intrarea Maria Clucereasa, la numărul 9, din Sectorul 3 al Bucureștiului.

Cumpărăturile au fost alipite la cartea funciară

Cele două contracte de vânzare-cumpărare au fost semnate de procurorul-șef al DIICOT. Mai exact, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat de SPN Durnescu și Asociații, sub numărul 8143, din data de 4 septembrie 2023, DIICOT a achiziționat terenul intravilan din intrarea Maria Clucereasa. Ulterior, la data de 12 noiembrie 2023, așa cum rezultă din Nota de Fundamentare, suprafața acestui teren s-a actualizat prin reevaluarea informațiilor tehnice ale imobilului, din descrierea acestor actualizări ale informațiilor tehnice rezultând, de fapt, că terenul cumpărat avea suprafața de 328 de metri pătrați.

Totodată, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat tot de SPN Durnescu și Asociații, sub numărul 9849, din 20 octombrie 2023, DIICOT a mai achiziționat și terenul intravilan amplasat pe strada Olteni, nr. 12B, Sector 3, cu suprafața de 145,49 de metri pătrați.

„Prin actul de alipire autentificat de B.I.N. Notarex, sub numărul 1490 din 16 noiembrie 2023, au fost alipite cele două imobile, înființându-se un nou imobil, cu numărul cadastral 246433, înscris în cartea funciară a municipiului București, rezultând o suprafață totală de 467 de metri pătrați”, se mai subliniază în documentul respectiv.

Conform aceluiași proiect de HG, cheltuielile aferente achiziției terenurilor, finanțate, potrivit legii, din fonduri publice, au fost aprobate de Ministerul Public, prin procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și au fost incluse în bugetul alocat Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pe anul 2023.

În ceea ce privește valoarea celor două terenuri alipite care urmează a fi înscrise în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului, Ministerul Justiției dezvăluie că aceasta este de 1.852.060 de lei. Spre exemplu, terenul din intrarea Maria Clucereasa, nr. 9, a costat 1.300.000 de lei, iar terenul din strada Olteni, nr. 12B, a costat 552.060 de lei. Se mai precizează faptul că imobilul nu face obiectul vreunei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire depusă în temeiul actelor normative cu caracter special sau privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de către statul român în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul vreunui litigiu.

Cu cât au luat procurorii metrul pătrat

Potrivit proiectului de HG în discuție ar urma ca aceste două terenuri alipite să fie înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Actul administrativ citat urmează, la rândul său, să dea aceste terenuri în administrarea DIICOT, „pentru utilizarea acestora ca spații cu destinația de arhivă, magazine și parcare”.

Un calcul simplu arată că pentru cei 321 de metri pătrați cumpărați în intrarea Maria Clucereasa, nr. 9, DIICOT a plătit 926,5 euro pe metrul pătrat, iar pentru cei 145,48 de metri pătrați cumpărați în strada Olteni, nr. 12B, DIICOT a plătit 774,4 euro pe metru pătrat. Valoarea totală a celor două terenuri alipite se ridică la 384.093,9 euro.

Parcare și arhivă pentru noul sediu din Sfânta Vineri

Cele două terenuri proaspăt achiziționate de Parchet se află în imediata apropiere a sediului central al DIICOT, din strada Sfânta Vineri, o clădire cu 13 etaje și 9 bucătării, în care funcționează 144 de birouri, întinse pe o suprafață de 3.024,73 de metri pătrați.

Clădirea a fost cumpărată de la SC Art Diamont Real Estate SRL, cu 18 milioane de euro. Compania vânzătoare este deținută de societățile maghiare, cu sediul la Budapesta, ROR Holding Kft, Tricity Investments Kft și McLain Hungary Kft, alături de persoanele fizice Tom Levi (cetățean israelian), Cristian Tiderle, Alina Tiderle și Robert Bako.

Compania Tricity Investments Kft, unul dintre acționarii Art Diamond Real Estate SRL, funcționează în același sediu cu grupul imobiliar Triholding, cel care a renovat clădirile din cartierul vechi evreiesc al Budapestei ce au aparținut în secolul XIX familiei lui Emanoil Gojdu.

 

×