Una dintre cele mai intersante afaceri care-i leaga pe Lucian Badescu, Gabriel Stefan (foto) si Green Energy de personaje mai mult decat interesante din Serbia, Muntenegru, dar si de off-shore-uri implicate in traficul de arme se numeste Altaria Research Limited. Compania a fost infiintata in iunie 2006, la Nicosia. Altaria a cumparat de la Green Energy, Lucian Badescu si Gabriel Stefan (fiul lui Pinalti) partile sociale din Global Logistics Services SRL in martie 2007. Altaria, detinuta de alte doua firme off-shore (Avomar si Amerito) a caror activitate se va dovedi mai mult decat interesanta, a achizitionat o parte din Rudnap Group AD. Practic, in octombrie 2009, Altaria Research Limited controla mai multe firme din grupul Rudnap, din tari ca Ungaria, Macedonia, Albania, Serbia, Bosnia-Hertegovina, dar si Rudnap SRL inregistrata pe Bd. Magheru 26, blocul Casata. Rudnap a primit in 2010, conform saptamanalului Saptamana Financiara, un contract privilegiat de 200 de milioane de euro de la Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu pentru exportul de energie in Serbia, Ungaria si Bulgaria. Contractul a fost prelungit in 2011.
Eu detin Altaria!
"Eu detin Altaria!" Declaratia ii apartine lui Damir Fazlic. Bine, dar cine este Fazlic? Jurnalisti din Bosnia-Hertegovina, Serbia si Croatia au declarat pentru Jurnalul National ca numele acestui om apare ori de cate ori se intampla ceva in neregula. Jurnalistii croati l-au numit Meyer Lansky din Balcani. Lansky a fost unul dintre cei mai renumiti gangsteri americani, care impreuna cu Lucky Luciano au avut cea mai mare contributie la dezvoltarea Sindicatului Crimei Organizate din Statele Unite. Fazlic s-a nascut la Visegrad, actualmente Republica Srpska din Bosnia-Hertegovina. Unchiul sau, Jovica Stanisic, a fost faimosul sef al Securitatii Statului din Serbia in timpul regimului lui Slobodan Milosevic. De aproape zece ani, Fazlic are legaturi nu numai cu retelele de crima organizata din Balcani, dar si cu unii dintre cei mai influenti politicieni din regiune. Sali Berisha, prim-ministrul Albaniei si fost presedinte al tarii, a recunoscut odata in Parlamentul de la Tirana ca Fazlic este prietenul sau. Aceasta declaratie venise in urma unui scandal de amploare care a zguduit Tirana, dupa ce Fazlic a fost arestat in Sarajevo, impreuna cu Naser Oric. Cel din urma a fost condamnat de Tribunalul Penal International pentru Fosta Iugoslavie pentru actiunile sale ca sef al armatei bosniace in timpul luptelor pentru controlul enclavei de la Srebrenica. In timpul arestarii lui Fazlic au aparut o serie de speculatii legate de activitati suspicioase ale acestuia in Albania, cat si despre legaturile sale foarte apropiate cu familia Berisha. La finalul lui 2008, procurorii albanezi au declansat o investigatie impotriva lui Fazlic, pentru evaziune fiscala si inregistrarea de firme fictive, cat si pentru activitatile sale imobiliare din Durres de pe coasta albaneza a Adriaticii. Fazlic este proprietarul mai multor companii din Albania care au fost infiintate cu ajutorul unei firme detinute de fiica lui Sali Berisha. Insa nu dupa mult timp, procurorii albanezi l-au scos de sub urmarire, pentru ca nu primisera informatiile solicitate de la autoritatile din Cipru si Bosnia-Hertegovina.
Legaturi de afaceri
Fazlic nu ascapat nici de autoritatile vamale italiene. La sfarsitul lui ianuarie 2009, vamesii italieni au oprit un transport de computere al unei firme sarbesti. Destinatia era Portul Valona din Albania, nava oprita de italieni navigand sub pavilion panamez. Computerele, care veneau din China si aveau software piratat, erau doar o parte a celor 10.000 pe care guvernul albanez urma sa le ofere la cateva sute de scoli. Conform presei albaneze, licitatia pentru aceste computere a fost castigata de un consortiu sarbo-albanez in care Fazlic detinea actiuni. Bosniacii il cunosc pe Damir Fazlic inca din 1999, cand a devenit consilierul prim-ministrului de atunci al Bosniei-Hertegovina, Edhem Bicakcic. In acea perioada, asa cum ulterior procurorii din Sarajevo au confirmat, Fazlic s-a folosit de functia sa pentru a fura 25.000 de marci convertibile si apoi a tepuit cu 250.000 de dolari fabrica de tutun din oras. Fazlic, ca si consilier-sef, a mai fost asociat cu unii dintre cei mai bogati sarbi, Miroslav Miskovic, un alt prieten al lui Slobodan Milosevic. In Croatia, Fazlic a fost asociat cu Hrvoje Petrac, un lider influent al crimei organizate croate care a fost arestat in Grecia in 2005.
Petrac a fost partener de afaceri, asa cum reiese si din cablogramele WikiLeaks, si chiar l-a ajutat sa scape pe Ante Gotovina, care fusese acuzat de crime de razboi in timpul razboiului din Croatia. De altfel, Damir Fazlic a fost foarte succint descris de Vladimir Beba Popovic, un apropiat al fostul presedinte sarb Zoran Djindjic, asasinat in 2003. Popovic l-a descris pe Fazlic drept "infractor, escroc si un om diabolic", spunand ca detine toate documentele legate de infractiunile lui Fazlic si legaturile lui cu mafia tutunului si crima organizata.
Va urma