x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pirotehniștii din Colectiv au tras tone de artificii la Revelionul organizat de Primăria Capitalei

Pirotehniștii din Colectiv au tras tone de artificii la Revelionul organizat de Primăria Capitalei

de Diana Scarlat    |    06 Noi 2015   •   13:59
Pirotehniștii din Colectiv au tras tone de artificii la Revelionul organizat de Primăria Capitalei
Sursa foto: SORIN LUPSA

Firma care a adus artificiile ucigaşe în Clubul Colectiv nu a folosit personal autorizat pentru efecte pirotehnice, dar a avut contract cu Primăria Capitalei. Anul trecut, de Revelion, firma a adus în Piaţa Constituţiei 20 de tone de material pirotehnic.

Firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL a asigurat focul de artificii în clubul morţii, fără autorizaţie pentru pirotehnie. Aceeaşi firmă, având contract cu Primăria Capitalei, a manipulat 20 de tone de material pirotehnic în Piaţa Constituţiei, la Revelionul 2013-2014. Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, spune că de organizarea evenimentelor nu se ocupă primăria. „Pentru efectele pirotehnice clasa 3 şi 4, Primăria Capitalei dă acord, iar autorizaţia este emisă de ISU. De organizarea Revelionului s-a ocupat Arcub”, a declarat primarul interimar. Firma Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul în sectorul 6 al Capitalei, a fost înregistrată în anul 2002, cu denumirea Golden Ideas, de Daniela Ioana Niţă. Firma a fost închisă şi redeschisă cu altă denumire, din cauza datoriilor şi a unor plângeri penale, dar a avut contracte de sute de mii de euro cu insti¬tuţiile statului şi cu mari firme private. Daniela Niţă a fost audiată de procurori în dosarul deschis pentru tragedia de la Clubul Colectiv. În incendiu a fost rănit şi angajatul fimei, care a supervizat jocul piro-tehnic, deşi nu avea certi¬ficat de pirotehnist.

Probleme cu legea
În 2009, Snagov Tur SRL, custode al Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov, a sesizat Poliția Ilfov cu privire la focuri de artificii ilegale, în mijlocul lacului. Executantul focului de artificii a fost firma Golden Ideas SRL, care nu obținuse acordul custodelui Ariei Protejate. Firma a primit doar amendă, în urma sesizării Fundaţiei Snagov. Cu mari probleme financiare, firma Golden Ideas a intrat în insolvenţă şi a fost radiată de lichidatorul Ruxandra Gher¬ghina, însă aceasta a schimbat denumirea firmei sale „Cyrom & Associates Law Firm S.R.L", înfiinţată în 2005, în SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, deţinând 79% din acţiuni, apoi a redat-o Danielei Ioana Niţă, cu 80% din acţiuni, şi lui Cristian Niţă, cu 20%.

Un document eliberat de MAI în 2010, cu numărul de înregistrare 3085049, atestă faptul că pe numele Danielei Ioana Niță a fost întocmit dosar penal, cu începerea urmăririi penale, însă dosarul s-a închis.

Golden Ideas a intrat în insol¬venţă în 2012, când soci¬etatea comercială avea datorii de 610.000 de euro, dintre care peste 135.000 de euro către bugetul de stat. Lichidator judiciar, responsabil de reorganizarea firmei Golden Ideas, a fost numită Oana Ruxandra Gherghina, care ulterior a devenit patroana firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL
 

×