x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete PLUS-erista Irina Alexe, de la MAI, pensie specială de 14.236 de lei pe lună

PLUS-erista Irina Alexe, de la MAI, pensie specială de 14.236 de lei pe lună

de Ion Alexandru    |    06 Apr 2021   •   08:30
PLUS-erista Irina Alexe, de la MAI, pensie specială de 14.236 de lei pe lună

Ieșită la pensie, în 2016, la vârsta de 42 de ani, cu un venit de 13.000 de lei pe lună, Irina Alexe, generalul trecut pe tușă, s-a reîntors, în luna februarie, la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, ca secretar de stat ce coordonează relația cu prefecții. O lună de zile i-a trebuit acesteia să completeze și să depună declarația de avere și de interese. Odată ce a publicat documentele, aflăm că pensia specială, denumită “de serviciu, anticipată”, pe care o încasează este de 14.326 de lei pe an. Care se va cumula cu indemnizația de secretar de stat, în valoare brută lunară de 16.640 de lei.

 

Irina Alexe a fost numită, prin decizie, de către premierul Florin Cîțu, în funcția de secretar de stat în MAI, la data de 25 februarie 2021. Abia în 25 martie 2021, aceasta a publicat, pe portalul ministerului, declarația de avere și declarația de interese. Conform primului document, aflăm că, în ultimul an fiscal,  Alexe a realizat venituri salariale în cuantum de 3.088 de lei de la Universitatea Ovidius, din Constanța, și de 1.000 de lei de la Universitatea Danubius, din Galați. La care se adaugă 2.200 de lei din drepturi de autor de la Wolters Kluwer și 4.730 de lei din activități didactice prestate către Infocons.

Însă cel mai consistent venit al Irinei Alexe este suma de 170.832 de lei, reprezentând “venituri din pensie de serviciu anticipată parțial”. Ceea ce înseamnă că secretarul de stat, propus de PLUS, formațiunea condusă de Dacian Cioloș, încasează o pensie specială lunară de 14.236 de lei (adică 3.000 de euro), ceea ce echivalează cu 18 pensii minime și cu zece pensii medii.

 

Pauze dese în “civilie”

 

Actualul secretar de stat în MAI a devenit chestor la vârsta de 35 de ani și a ieșit la pensie la vârsta de 42 de ani, cu o pensie specială de 13.000 de lei lunar. Ascensiunea ei în această funcție a fost pusă sub semnul întrebării în condițiile în care era vorba despre un grad profesional care se obține extrem de greu. Ea a activat în Ministerul de Interne încă de pe vremea mandatului lui Vasile Blaga. În decembrie 2016, ea și-a încetat raporturile de serviciu cu MAI, după care, din 2018, a devenit membru PLUS, lucru menționat în cadrul declarației de interese. Irina Alexe susține în acest document că este cercetător științific “(neangajat, neremunerat)” la Institutul de Cercetări Juridice “Academician Andrei Rădulescu” al Academiei Române și că “nu dețin nicio calitate în organele de mai sus (organele de conducere ale partidelor politice – n.red.). Sunt doar membru PLUS”. 

Din 29 decembrie 2016, de când a trecut în “civilie”, Irina Alexe nu a mai lucrat nicăieri până în anul 2018, conform CV-ului publicat pe site-ul MAI. În perioada aprilie-iunie 2018 a activat ca lector asociat la Universitatea Danubius din Galați.

Apoi, a mai luat o pauză profesională de un an, când, între februarie-iunie 2019, a fost lector universitar asociat la Universitatea Ovidius din Constanța, la Facultatea de Drept și Științe Administrative.

A urmat încă o pauză, până în octombrie 2019, când a devenit asistent universitar asociat la Universitatea Danubius Galați, unde a activat până în ianuarie 2020. Între februarie și iunie 2020, a lucrat ca lector universitar asociat la Universitatea Ovidius din Constanța, după care și-a reluat activitatea în decembrie anul trecut, când a devenit colaborator la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

 

 

Soțul are veniturile anonimizate

 

Revenind la declarația de avere depusă de Irina Alexe în 25 martie 2021, aflăm că actualul secretar de stat în MAI deține, din 2005, un teren intravilan în București, în suprafață de 14,02 metri pătrați, iar soțul său, Liviu Alexe, deține trei optimi dintr-un teren extravilan, a cărui locație a fost anonimizată, în suprafață de 3.700 de metri pătrați. De asemenea, pensionara specială de lux mai are în proprietate un apartament în Capitală, cu suprafața de 79,27 de metri pătrați, achiziționat în anul 2005.

Irina Alexe deține și trei autoturisme: un Suzuky fabricat în 2016, un Smart for Two, fabricat în 2017, și un Audi, fabricat în 2018. 

Un detaliu interesant din declarația de avere se regăsește la capitolul “Venituri”, unde soțul, Liviu Alexe, figurează de asemenea ca salariat al Ministerului Afacerilor Interne, în categoria funcționar public cu statut special, însă salariul încasat de acesta este, de asemenea, anonimizat. Presa a dezvăluit că Liviu Alexe ar fi activat, la un moment dat, în cadrul serviciului secret al MAI, vestita DIPI, cunoscută drept “Doi și’un Sfert”, dar și în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA). 

Într-o declarație de avere completată de Liviu Alexe, în iunie 2017, acesta menționa că activa ca ofițer în cadrul Centrului de Psihologie al Ministerului de Interne, de unde încasa un salariu anual de 68.316 lei. La jumătate din cât încasase soția, cu un an înainte, ca secretar de stat, adică 121.312 lei pe an.

 

×