O companie controlată de un grup de membri ai Partidului Național al Sectorului 5, care au devenit, pe rând, fie consilieri generali în cadrul Primăriei Capitalei, fie au fost consilieri ai fostului premier Ludovic Orban, a derulat, în ultimii trei ani, nu mai puțin de 47 de contracte privind prestarea de servicii de deratizare, dezinfecție și dezinsecție pentru o serie de instituții de stat centrale sau locale, dar cu sedoul în București. Majoritatea contracteor dataează din anul pandemiei – 2020, iar altele au fost parafate inclusiv anul acesta. Toate prin încredințare directă. Patronii liberali au avut grijă să iasă, în cursul anului trecut, din structura acționariatului, plasând compania unor apropiați care, în mod indirect, au mai avut de-a face cu ea. Trei dintre instituțiile care au atribuit companiei în cauză aceste contracte în mod direct sunt conduse, astăzi, de colegi de filială de partid ai celor trei foști patroni.
Vorbim despre societatea de curățenie SC DD Deratex Prevent SRL București, companie care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), a luat ființă în anul 2005, având drept acționari SC Deraton SRL Timișoara, pe Maria Dumitrache, pe Virgil Claudiu Popa și pe Neacșu Petre. De-a lungul timpului, structrura acționariatului s-a tot modificat.
Astfel, în septembrie 2007, în urma unor cesiuni, au rămas acționari Virgil Claudiu Popa, Petre Neacțu și un anume Radu Adrian Leca. În 2008, rămân în structura acționariatului numai Popa și Leca, iar, în anul 2009, este cooptat un anume Florin Găiseanu.
Ei, bine, lucrurile încep să devină interesante începând cu data de 25 martie 2014, când structura acționariatului SC DD Detarex Prevent SRL este controlată de Dan Ștefan Meran, de Sorin Purcărea și de Georgeta Dragomir. Purcărea deținea, la acel moment, 62 la sută din capitalul social.
Potrivit unei încheieri de la Registrul Comerțului din data de 25 februarie 2016, este numit în funcția de administrator al companiei un anume Răzvan Mihai Socolovici, iar Georgeta Dragomir decide să părăsească structura acționariatului, cesionându-i părțile sociale lui Dan Ștefan Meran.
Iar, la data de 1 septembrie 2014, este cooptat în cadrul companiei un nou asociat, pe nume Andrei Robert Leca, cel mai probabil rudă cu fostul acționar Radu Adrian Leca.
Intră liberalii în companie
Până la începutul anului 2020, societatea de curățenie în cauză a activat sub această formă a acționariartului. Luându-i la rând pe asociații rămași în firmă, în toată această perioadă, aflăm lucruri cu adevărat interesante.
Astfel, acționarul Dan Ștefan Meran devenea, în 2009, consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București. Iar, anul trecut, a candidat pentru o funcție de senator, pe listele Partidului Național Liberal. Mai mult, în data de 22 ianuarie 2020, același Meran era numit consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului de la acel moment, Ludovic Orban. Conform declarației de avere, Meran încasase, în anul fiscal anterior, venituri salariale de 112.915 lei de la Guvern, 27.635 de lei de la compania Holland Farming SRL și 13.000 de lei de la compania de curățenie DD Deratex Prevent SRL. De altfel, de la această societate, liberalul a încasat și dividende de 50.000 de lei. Soția sa figurează, în acest document, ca salariat al ANCOM, cu venituri realizate în sumă de 146.299 de lei.
Potrivit declarației de interese depusă la aceeași dată, Dan Ștefan Meran ocupă funcția de prim-vicepreședinte al Organizației Sector 5 a Partidului Național Liberal.
Alți acționari, aceeași organizație politică
Mai departe, acționarul Sorin Purcărea este, începând cu anul 2012, de asemenea consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București, iar, anterior alegerilor locale din anul 2020, a depus, în calitate de candidat, declarații de avere și de interese din care rezultă c ă a încasat, în ultimul an fiscal, venituri salariale de 61.536 de lei de la compania SP Agency SRL, precum și dividende de 50.000 de lei de la SC DD Deratex Prevent SRL. Soția lui Purcărea este, potrivit acestui document, salariată a INSP București, de unde a încasat 110.160 de lei. Sorin Purcărea este vicepreședinte al Organizației PNL Sectorul 5.
Cel de-al treilea personaj al acestei povești, Răzvan Mihai Socolovici, care a administrat societatea în discuție, începând cu anul 2014, a fost, în anul 2007, referent la AVAS, iar, de anul trecut, a devenit consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiuului București. La capitolul “Venituri” din declarația sa de avere este menționată calitatea de manager de operații la SC DD Deratex Prevent SRL, de unde a încasat un venit de 44.232 de lei.
Din declarația sa de interese, însă, aflăm că și Răzvan Mihai Socolovici este liberal. Și nu orice fel de liberal, ci chiar este secretarul general al Organizației București a PNL și vicepreședinte al PNL Sector 5, ca și colegii săi din SC Deratex Prevent SRL.
Trei entități de stat care au contractat serviciile de curățenie sunt conduse de colegii de filială ai patronilor
Aa cum arătam anterior, structura acționariatului SC Deratex Prevent SRL a rămas intactă din 2014, până la începutul anului trecut, când acționarii au început să primească funcții importante în stat. Primul dintre patroni care a părăsit societatea a fost Dan Ștefan Meran, numit consilier la Guvernul comdus de Ludovic Orban. Ieșirea sa din companie s-a produs în data de 4 februarie 2020, când a cesionat părțile sale sociale către co-asociatul său Andrei Robert Leca.
Apoi, n 27 februarie 2020, gestul lui Mera este urmat și de colegul Sorin Purcărea, acesta din urnă alegând să-i cesioneze acțiunile administratorului Răzvan Mihai Socolovici, secretarul general al PNL București și vicepreședinte al PNL Sector 5.
Iar firma a activat cu această formă a acționariatului până în data de 26 octombrie 2020, după alegerile locale, când Andrei Robert Leca și Răzvan Mihai Socolovici decid să coopteze doi noi acționari, în persoana unei anume Elena Amalia Diaconescu și a lui Constantin Niculescu Șandru. Acesta din urmă preia mandatul de administrator de la Socolovici. Iar ultima mențiune de la Registrul Comerțului datează din 6 noiembrie 2020, cu fix o lună înaintea alegerilor pentru Parlamentul României.
Cu acest prilej, Mihai Răzvan Socolovici și cesionează părțile sociale nou-intratului acționar Constantin Nicuescu Șandru. Iar structura finală a acționariatului SC Deratex Prevent SRL arată în felul următor: Andrei Robert Leca – 29,90654%, Elena Amalia Diaconescu – 29.90654% și Constantin Nivculescu Șandru – 40,18692%.
Șefii achizitorilor, din aceeași pepinieră
Se poate observa, așadar, cu ușurință, că desprinderea, în documente, a celor trei liberali de firma de curățenie este foarte proaspătă. Drept pentru care, o altă coinciodență stranie iese în evidență în legătură cu activitatea din ultimul an a acestei companii.
Potrivit SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), începând cu anul 2018, cel puțin, SC DD Deratex Prevent SRL a încheiat, prin încredințare directă, zeci de contracte cu statul. Majoritatea cu instituții din subordinea adnministrației publice locale bucureștene, dar și cu câteva regii guvernamentale.
Una dintre instituțiile de stat la care compania liberalilor este abonată este Registrul Auto Român Vorbim de contracte în valoare de 198.836,9 lei fără TVA, care vizează prestarea de activități de nebulizare. Toate aceste contracte au fost încheiate anul 2020, în perioada ianuarie – septembrie. Iar, ca un “făcut”, la conducerea Registrului Auto Român se află, tot de anul trecut, în calitate de director general, Radian Tufă. Acesta este prim-vicepreședinte al Organizației PNL Sectorul 5, ca și cei trei proaspăt-ieșiți acționari din firma care a primit aceste contracte.
Coincidențele merg, însă, mai departe. O altă entitate care a atribuit, în ultimii ani, pe bandă rulantă, contracte companiei SC DD Deratex Prevent SRL este Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA. “Jurnalul” a identificat, în baza de date a SICAP, contracte încheiate prin încredințare directă în sumă totală de 178.713,58 de lei. Serviciile contractate se referă la dezinsecție, dezinfecție, deratizare, inclusiv în vederea combaterii răspândirii Covid-19, deci contracte încheiate în cursul anului 2020.
Director la ROMATSA este, în prezent, Florentin Adrian Ulmeanu, despre care surse politice afirmă că este un apropiat al fostului patron de la SC DD Deratex Prevent SRL, Dan Ștefan Meran, dar și al actualului lider al PNL, Ludovic Orban. În toamna trecută, Ulmeanu a candidat din partea PNL pentru un post de parlamentar în Camera Deputaților. Iar din declarația de interese depusă în acest sens rezută că este secretarul executiv al Organizației PNL Sector 5.
Deși asta ar trebui să fie tot, coincidențele nu se opresc aici. O altă entitate care a apelat la serviciile companiei de curățenie este “Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” – instituție aflată în subordinea Consiliului General al Muncipiului București. În 2 iunie 2020, această entitate a încheiat, prin încredințare directă, cu SC DD Detarex Prevent SRL un contract în valoare de 126.600 de lei, pentru prestarea de servicii de dezinsecție țânțari și căpupe, precum și de servicii de delarvidare. Acest contract se află încă în derulare, potrivit informațiilor noastre, când, la conducerea Palatelor Brâncovenești se află Dinu Marian Geani. Ce să vezi, și acesta este membru al Biroului Politic al PNL Sector 5, iar, în timpul guvernării Orban, a deținut funcția de director de Cabinet al Ministrului Afacerilor Interne, Ioan Marcel Vela.
Contracte prin credințare directă de 1,5 milioane de lei în trei ani
Cele trei entități publice la conducerea cărora se află membri ai PNL Sector 5 nu sunt singurele instituții de stat care au încheiat contracte cu societatea de curățenie controlată, în acte, până în toamna anului trecut, de trei membri ai PNL Sec tor 5. În total, în perioada 2018 – 2021, am identificat în baza de date a SICAP un număr de 47 de contracte de prestări de servicii de nebulizare, dezinfecție, dezinsecție, deratizare și de prevenire a răspândirii Covid-19, în valoare totală de 1.268.353,14 lei fără TVA, respectiv de 1.509.340,24 de lei cu TVA inclusă. Toate încheiate prin atribuire directă.
Pe lista instituțiilor în cauză regăsim Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” (contract de 132.000 d elei fără TVA), Direcția Piețelor Sectorul 4 (contract de 46.903,14 lei fără TVA), Școala Generală nr. 13 (contracte de 121.413,2 lei fără TVA), Spitalul de Boli Cronice “Sfântul Luca” (contracte în valoare de 108.325 de lei fără TVA), Administrația Piețelor Sector 2 (contract de 22.212,45 lei fără TVA), Administrația Școlilor Sectorul 6 (contracte în valoare de 100.040 de lei fără TVA), Coleguul Național “Aurel Vlaicu” (contracte în valoare de 55.072,35 lei fără TVA), Grădiniția nr. 116 (contracte în valoare de 111.645,84 lei fără TVA), Școala Gimnazială nr. 6 (contract de 16.483,76 lei fără TVA), Școala Gimnazială “Petre Ispirescu” (contract de 14.350,14 lei fără TVA), Liceul de Artă Plastică “Nicolae Tonitza” (contract de 13.152,5 lei fără TVA), Școala Generală “Petrache Poenaru” (contract de 12.237 de lei fără TVA) și Grădinița nr. 248 (contract de 10.367,28 lei fără TVA).