x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția cumpără substanțe de prins infractori de la o firmă implicată în „găinăria” aviară

Poliția cumpără substanțe de prins infractori de la o firmă implicată în „găinăria” aviară

de Ion Alexandru    |    16 Noi 2016   •   17:21
Poliția cumpără substanțe de prins infractori de la o firmă implicată în „găinăria” aviară
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Poliţia Română atribuie contracte pe bandă rulantă unei firme pe care Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul aceleiaşi instituţii, a cercetat-o penal, în afacerea reactivilor achiziţionaţi în scandalul gripei aviare, din perioada 2004-2005. Este vorba despre contracte de zeci de milioane de euro pe care Inspectoratul General al Poliţiei Române le-a atribuit firmei Omnivet Impex SRL, firmă controlată de fiul fostului director al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae. Ultimul astfel de contract a fost încheiat între instituţia anchetatoare şi firma anchetată la începutul lunii trecute, oferta Omnivet fiind singura care s-a calificat pentru livrarea unor kituri de reactivi necesari Institutului Naţional de Criminalistică. Pentru modul în care Ştefan Nicolae şi-a favorizat fiul, în trecut, pentru a pune mâna pe contractele pentru combaterea efectelor gripei aviare, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat, în anul 2013, incompatibil cu funcţia publică.

 

Două mari scandaluri au caracterizat primul an al guvernărilor Băsescu. Este vorba despre fenomenul gripei aviare şi cel al gripei porcine. O afacere de familie a fost devoalată, la scurt timp, de către Poliţie şi Procuratură, când s-a descoperit faptul că fostul şef al Institutului de Dignostic şi Sănătate Animală pompa bani în firma fiului său, pentru combaterea efectelor acestor viruşi.

40 de milioane de euro, contract pentru reactivi

Atât peste gripa aviară, cât şi peste scandalul generat de afacerile derulate în acea perioadă s-au aşternut praful, tăcerea şi uitarea. Aşa se face că, la mijlocul acestui an, mai exact în data de 26 mai 2016, Inspectoratul General al Poliției Române a făcut public un anunţ referitor la intenția de a achiziţiona kituri de reactivi pentru „extracție, cuantificare, electrofreză capilară şi interpretarea profilelor genetice necesare expertizelor judiciare din probe provenite de la faţa locului şi a probelor biologice recoltate de la persoane cu potenţiale validate în orice etapă a procesului în care acesta este întrerupt”.

Pentru această achiziţie, Poliția Naţională a anunţat că intenţionează să scoată din bugetul propriu suma de 213.475.000 de lei fără TVA, adică aproximativ 50 de milioane de euro, pentru reactivii pe care Institutul Naţional de Criminalistică urmează să-i utilizeze în următorii doi ani. Ulterior, după ce documentaţia aferentă organizării licitaţiei a fost întocmită, preţul a scăzut la suma de 181.950.000 de lei fără TVA, achiziţia fiind împărţită pe două loturi. Primul lot vizează achiziţia unui kit de reactivi cu „protocoale automatizate validate pentru identificarea din urme şi microunde”, pentru care preţul maxim oferit a fost de 169 de milioane de lei fără TVA.

Licitaţia, unde criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, s-a derulat în data de 7 octombrie 2016, la care s-au înscris doi agenţi economici. Dintre aceştia, Inspectoratul General al Poliţiei a decis că doar oferta depusă de compania bucureşteană Omnivet Impex SRL este eligibilă. În aceeaşi zi, firmei în cauză i-a fost atribuit contractul de livrare, pentru suma de 169 de milioane de lei fără TVA.

 

Caiet de sarcini cu dedicaţie

 

Caietul de sarcini care a pus bazele achiziţiei a fost întocmit la începutul acestui an, respectiv în data de 11 februarie 2016. În document, se precizează faptul că reactivii ce urmau să fie achiziţionaţi sunt necesari desfăşurării activităţii Laboratorului de Analize Genetice Judiciare şi Sistemului Naţional de Date Genetice din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică.

Unul dintre criteriile eliminatorii prevăzute în caietul de sarcini era acela că “ofertantul trebuie să prezinte dovezi că a mai livrat produse similare cu cele ofertate şi că a mai deținut sau că deţine, în prezent, autorizaţiile necesare pentru astfel de livrări”.

Ei bine, societatea Omnivet Impex SRL se dovedeşte a fi un client exclusiv al livrării unor astfel de produse pentru Inspectoratul General al Poliţiei Române. Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), compania în cauză a derulat, începând cu anul 2011, cel puţin patru contracte similare cu Poliţia Naţională.

Astfel, în data de 26 iulie 2011, Omnivet Impex SRL a primit de la Inspectoratul General al Poliţiei Române un contract în valoare de 1.733.000 de lei fără TVA, pentru livrarea de „kituri necesare extinderii completului automat validat pentru extracţia şi autentificarea ADN-ului din probe biologice, electrofreză capilară şi interpretarea profilelor genetice”. Un contract având acelaşi obiect a fost atribuit aceleiaşi firme, în data de 14 decembrie 2011, valoarea, de această dată, fiind de 1.450.807 lei fără TVA.

O jumătate de an mai târziu, în data de 26 iunie 2012, Omnivet Impex SRL a mai participat la o licitaţie organizată de Poliţia Română, prin care instituţia statului a achiziţionat o aplicaţie software necesară extinderii liniei tehnologice de procesare a probelor biologice. Şi de această dată, compania în cauză a câştigat contractul, în valoare de 106.000 de lei fără TVA.

Nu în ultimul rând, cele două entităţi au mai parafat un contract, identic cu cel încheiat în octombrie 2016, în data de 12 decembrie 2012, când societatea Omnivet Impex SRL a mai încasat suma de 19.918.000 de lei fără TVA.

 

Ce este în neregulă în relaţia IGPR – Omnivet

 

Aparent, contractele derulate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în ultimii ani, cu societatea Omnivet Impex SRL, pentru achiziţia de kituri pentru reactivi sau softuri folosite în activitatea criminalistică, sunt perfect legale. Însă, în mod ciudat, se poate constata că relaţia acestor entităţi este una mult mai veche, începută în urmă cu zece ani, unde Poliţia avea calitate de anchetator, iar firma în cauză era cercetată într-un dosar penal. Mai exact, în anul 2006, Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, anunţa, prin intermediul unui comunicat remis presei, că ofiţerii au finalizat cercetările într-un dosar deschis pe numele fostului director general al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae, anchetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

În speţă, era vorba despre faptul că Şerban Nicolae a încheiat, în perioada noiembrie 2004 – noiembrie 2005, trei contracte, în calitate de director al Institutului, cu compania SC Omnivet Impex SRL, controlată de fiul său, Bogdan Ionuţ Nicolae. Contractele în cauză au fost însoţite de mai multe acte adiţionale şi vizau combaterea efectelor virusului gripei aviare în România.

De altfel, în 2011, chiar în anul în care începea seria contractelor cu Poliţia referitoare la reactivi, presa publica faptul că Ştefan Nicolae şi fiul acestuia, Bogdan Ionuţ Nicolae, au făcut obiectul mai multor dosare penale deschise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Direcţia Naţională Anticorupţie. Jurnaliştii dezvăluiau, atunci, citând surse judiciare, că Ştefan Nicolae elabora strategia naţională de luptă cu bolile animale, iar SC Omnivet Impex SRL, unde fiul acestuia deţine 95% din capitalul social şi are calitatea de administrator, importa în România medicamentaţia pentru combaterea acestor boli. Au fost organizate, în perioada de referinţă, mai multe licitaţii la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, condus de Nicolae tatăl, licitaţii câştigate, în exclusivitate, de firma lui Nicolae fiul. Asta, în cazul în care contractele nu erau atribuite, fără licitaţie, ci prin încredinţare directă. Mai mult, a existat, potrivit aceloraşi surse, o perioadă în care SC Omnivet Impex SRL a deţinut monopolul licitaţiilor organizate de Institutul condus de Ştefan Nicolae pentru vaccinurile utilizate în combaterea atât a gripei aviare, cât şi a pestei porcine.

 

Nicolae senior, găsit incompatibil de Agenţia de Integritate

Soarta dosarelor penale în legătură cu aceste afaceri este una incertă. Abia în anul 2013, Ştefan Nicolae a fost sancţionat, pentru activitatea din 2004-2005, de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. Potrivit unui comunicat de presă de acum trei ani, inspectorii de integritate au constatat că Ştefan Nicolae a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, “întrucât în perioada exercitării funcţiei publice de conducere ca director la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, a încheiat trei contracte de furnizare şi un act adiţional cu SC Omnivet Impex SRL – societate în cadrul căreia fiul său deţine calitatea de asociat şi administrator”. “Valoarea contractelor încheiate între Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală şi furnizorul Omnivet Impex SRL este de 276.771,38 de lei”, se arată în raportul inspectorilor de integritate.

Conform ANI, Ştefan Nicolae a încălcat prevederile legale referitoare la faptul că funcţionarul public se află în conflict de interese dacă interesele patrimoniale ale rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei. Sancţiunea pentru o astfel de faptă, potrivit Legii ANI, este aceea a decăderii din dreptul persoanei de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, aceasta nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

 

 

Mutat de la Institut la ANSVSA, în Guvernul Boc

La mijlocul anului 2015, Ştefan Nicolae a fost mutat, prin decizie a preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la vremea respectivă, Radu Roatiş Chean, de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, la Direcţia Generală Sanitară Veterinară. şi nu pe orice post, ci în funcţia de director general. După izbucnirea scandalului legat de gripa aviară, Nicolae fusese tras pe linie moartă de către fostul preşedinte al ANSVSA, Marian Zlotea.

Interesant este că, după venirea lui Ştefan Nicolae la ANSVSA, instituţia în cauză a început, la rândul ei, prin direcţiile locale, să deruleze contracte cu aceeaşi firmă Omnivet Impex SRL. Unele contracte sunt în derulare şi în prezent. De altfel, compania fiului lui Ştefan Nicolae derulează contracte de furnizare reactivi şi în reţeaua sanitară umană.

 

Începând cu anul 2011, Omnivet Impex SRL, firma fiului lui Ştefan Nicolae, a derulat cu Poliţia Naţională cinci contracte. Ultimul, parafat în 7 octombrie, a scos din buzunarul Poliţiei aproape 170 de milioane de lei.

 

Omnivet Impex este controlată de Bogdan Nicolae, fiul lui Ştefan Nicolae, fostul preşedinte al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. În perioada 2004-2005, instituţia publică, sub conducerea tatălui, a încheiat cu firma fiului contracte de peste 27 de milioane de lei.

 

×