x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția de Frontieră și-a înlocuit infrastructura IT din Centrul Operațional. Noile echipamente, furnizate de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță

Poliția de Frontieră și-a înlocuit infrastructura IT din Centrul Operațional. Noile echipamente, furnizate de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță

de Ion Alexandru    |    15 Feb 2022   •   07:50
Poliția de Frontieră și-a înlocuit infrastructura IT din Centrul Operațional. Noile echipamente, furnizate de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță
Sursa foto: Agerpres

Compania controlată de un fost partener de afaceri al lui Sebastian Ghiță a primit, săptămâna trecută, de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, un contract de peste o jumătate de milion de euro, pentru a înlocui mai multe subsisteme ale infrastructurii IT din Centrul Operațional de Coordonare.

Avitech Co SRL este societatea care a furnizat sistemele de conferință video de la Senat și de la Camera Deputaților, iar, în ultimul an, aceeași firmă a derulat mai multe contracte cu instituții importante ale statului. Printre entitățile care au apelat la serviciile ei se numără ONAC, RA-APPS sau Institutul pentru Tehnologii Avansate al SRI.

Poliția de Frontieră și-a schimbat infrastructura IT&C la nivelul Centrului Operațional de Coordonare, prin achiziția unor echipamente necesare pentru implementarea unor soluții de comunicații bazate pe tehnologii de ultimă generație, potrivit portalului SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). Conform autorității contractante, la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost operaționalizat, în cursul anului 2012, Centrul Operațional de Coordonare, care este o structură ce asigură continuitatea fluxului de informații la nivelul Poliției de Frontieră, în vederea informării conducerii IGPF.

Această infrastructură IT&C este formată dintr-un sistem de vizualizare, compus dintr-un subsistem videowall, un subsistem audio, un subsistem de control, un subsistem de distribuție video, un subsistem KVM și un subsistem IT. Această infrastructură este utilizată de către personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Operațional de Coordonare.

Conform IGPF, proiectul are în vedere înlocuirea totală a sistemului de tip videowall, înlocuirea cuburilor retroproiectoare, a controllereor audio-video, a procesorului de control, precum și modernizarea subsistemului de distribuție video, a subsistemului KVM, a subsistemului audio, a subsistemului de control și a subsistemului IT.

Aceste măsuri de înlocuire a echipamentelor fac obiectul unui contract cu o durată de șase luni, încheiat în urma organizării unei licitații restrânse finalizate în data de 11 ianuarie 2022.

Parlamentul funcționează cu echipamente de la aceeași companie

Compania selectată să înlocuiască sistemele achiziționate este SC Avitech Co SRL, care și-a adjudecat contractul pentru un preț de 2.254.426 de lei fără TVA, respectiv 2.682.766,94 lei cu TVA inclusă (547.503,5 euro). Afacerea este finanțată prin proiectul „Consolidarea capacității Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru sprijinul activităților de control la frontieră.

SC Avitech Co SRL este controlată de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.  Roescu a fondat, în anul 2007, la Ploiești, o altă companie, denumită SC 360 Revolution SRL, alături de celebrul fost deputat PSD, Sebastian Ghiță. Acesta din urmă deținea 51 la sută, iar Roescu, 49 la sută din capitalul social. În 2011, Sebastian Ghiță a ieșit din firmă, cedându-și părțile sociale către un anume Daniel Iulian Buduluș.

De asemenea, SC Avitech Co SRL deține 88 la sută din capitalul social al unei alte companii, pe nume SC Eltek Multimedia SRL. Ambele companii au livrat, dotat și asigurat, în ultimii ani, mentenanța sistemelor video cu circuit intern, sistemelor de vot electronic, sistemelor de transmisie audio-video a ședințelor și de traducere simultană în opt limbi a plenurilor Camerei Deputaților și Senatului.

Nu mai găseau piese de schimb pentru vechea infrastructură

Revenind la contractul atribuit de Poliția de Frontieră, conform caietului de sarcini, sistemul existent punea instituia în situația indisponibilității unor piese de schimb sau imposibilității remedierii unor defecțiuni în timp util, pentru a asigura disponibilitatea datelor de interes operativ. Tocmai de aceea a apărut necesitatea „identificării unor soluții de modernizare a infrastructurii IT&C”.

Mai mult, anumite funcționalități ale sistemului de vizualizare de tip videowall și ale stațiilor de lucru sunt limitate din cauza utilizării îndelungate, iar suportul de la producător este și el limitat pentru anumite componente, nemaifiind posibilă achiziționarea unor module sau interfețe de schimb, arată Poliția de Frontieră.

Subsistemul videowall actual are zece ecrane, un controller și un soft aferent. Acesta urmează să fie dezinstalat și depozitat. Noul subsistem va conține 16 monitoare profesionale, un controller video, 19 seturi de extindere pentru semnalul video și două switch-uri de rețea. Subsistemul audio achiziționat este compus dintr-o matrice audio digitală o telecomandă de control, un switch de interconectare și un sistem de microfon fără fir, iar sistemul de control este compus dintr-un procesor de comandă și control, la care se adaugă două telecomenzi pentru acestea.

ONAC, RA-APPS și SRI, printre clienții firmei contractate

Nu este pentru prima dată când, în ultimul an, Poliția de Frontieră apelează la serviciile SC Avitech Co SRL. Spre exemplu, în 7 aprilie 2021, Școala de Formare Inițiată și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași a achiziționat, de la aceeași companie, un alt sistem audio. Contractul, în valoare de 107.300 de lei fără TVA, mai includea și servicii de montare și de punere în funcțiune a sistemului.

De altfel, mai multe instituții de forță sau strategice au contractat, în ultimul an, firma în cauză. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a parafat, în data de 29 decembrie 2020, cu SC Avitech Co SRL, un contract în valoare de 120.280 de lei fără TVA, pentru cumpărarea unui sistem interactiv de comunicare și corelare, care să asigure implementarea proiectului „Dezvoltarea și implementarea unor mecanisme electronice integrate pentru desfășurarea și monitorizarea achizițiilor centralizate.

La data de 1 aprilie 2021, Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS a încheiat cu aceeași societate un contract de 29.750 de lei, pentru prestarea de servicii de mentenanță la sistemul de detecție și alarmare la incendii pentru Hotelul Mara, din Sinaia.

Împreună cu alte trei companii, SC Avitech Co SRL a semnat, tot anul trecut, un contract de 44.490.356,56 de lei fără TVA, cu Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02517 Craiova.

Nu în ultimul rând, Serviciul Român de Informații, prin Institutul pentru Tehnologii Avansate, a încheiat cu SC Avitech Co SRL, în data de 28 decembrie 2021, un contract în valoare de 4.293.117,2 lei fără TVA, pentru furnizarea de camere de supraveghere.

×
Subiecte în articol: Avitech Co SRL politia de frontiera