Omul de afaceri Mircea Tudor, care conduce această firmă, figurează, de mai mulți ani, în declarațiile de avere ale lui Bogdan Licu în calitate de creditor, cu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Însă lucrurile nu se opresc aici. Poliția Română, în cadrul aceluiași proiect de achiziții, a mai cumpărat alte kituri fotografice pentru ridicarea urmelor la fața locului de la o altă companie, abonată la contractele Direcției Naționale Anticorupție.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, IGPR a scos la licitație un contract de achiziții, împărțit pe mai multe loturi, care viza dotarea instituției cu un kit mobil pentru ridicarea non-invazivă a urmelor papilare la fața locului, o tabletă multispectrală și kituri fotografice pentru fixarea urmelor la fața locului. Aceste dotări sunt destinate unui proces de „eficientizare a activității structurilor criminalistice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, prin achiziționarea de echipamente necesare examinării locului faptei și realizării analizelor de laborator pentru furnizarea unui probatoriu științific valabil și relevant”, precizează poliția.
Conform sursei citate, „pe fondul noilor tendințe în materie de comitere a infracțiunilor, a metodelor avansate de operare folosite de infractori, activitatea de cercetare la fața locului a devenit una dintre principalele mijloace de furnizare a unui probatoriu relevant atât pentru instanțele de judecată, cât și pentru organele de urmărire penală”.
Aproape 200.000 de euro
Pentru cel de-al treilea lot al contractului, vizând kituri fotografice pentru fixarea urmelor la fața locului, Poliția Română a alocat un buget de 418.166 de lei fără TVA, iar la licitația deschisă organizată pentru atribuirea lui s-a arătat interesată să depună oferta o singură companie. Este vorba despre SC Pragma Computers SRL, din Capitală, care a solicitat exact prețul maxim pe care autoritatea contractantă era dispusă să-l plătească.
Astfel, între IGPR și compania în cauză a fost încheiat, la data de 2 martie 2022, contractul nr. 673124/22/2022, la valoarea, cu tot cu TVA, de 497.617,54 de lei (101.554,6 euro).
Aceste kituri constau în aparate de fotografiat de tip Digital Single Reflex cu obiective, dotate cu obturator electromecanic, cu senzor de reflexie 2X, cu focalizare automată și manuală, având balansul de alb automat, lumină de zi, bliț și presetare manuală. Aceste aparate de fotografiat au și funcția de filmare, în format video Full HD. Obiectivul aferent este standard, cu distanța de focalizare de 85 de milimetri. Aparatul mai este dotat și cu un bliț extern, precum și cu accesorii.
Două loturi, adjudecate de aceeași firmă
Primele loturi ale contractului au fost atribuite în data de 1 martie 2022. Este vorba despre kitul multispectral mobil pentru ridicarea non-invazivă a urmelor papilare la fața locului și despre tabletele multispectrale. Pentru primul lot, IGPR era dispus să plătească un preț maxim de 309.934,80 de lei fără TVA, iar pentru al doilea, 145.128,20 de lei fără TVA. La procedura de licitație pentru aceste două loturi, Poliția a primit două oferte, ambele admisibile, însă, în final, a fost selectată oferta depusă de compania SC MB Telecom LTD SRL. Aceasta a cerut un preț total de 368.900 de lei cu tot cu TVA, adică 75.285,7 euro.
Conform caietului de sarcini, prin achiziția dispozitivelor mobile multispectrale, Poliția va putea răspunde prompt la solicitările primite pentru examinarea anumitor obiecte corp-delict la fața locului. „Dotarea cu un kit mobil multispectral pentru ridicarea non-invazivă a urmelor papilare va permite evidențierea și ridicarea urmelor fără contact direct, asigurându-se un mediu de lucru sigur, fără a mai fi nevoie să se aplice metode fizico-chimice, precum tratarea cu pulberi sau substanțe chimice toxice, a căror utilizare nu poate fi controlată într-un mediu necunoscut”, se precizează în documentația de atribuire.
În ce constau cumpărăturile
Acest echipament dispune de o tabletă integrată în kitul mobil multispectral, are sistem de operare Windows sau Android, este prevăzut cu sistem de control al setărilor camerei de fotografiat, cu sistem de control al setărilor de iluminare, cu sistem de control al filtrelor de imagine, precum și cu ecran de minimum 7 inchi, de tip touch-screen, la care se adaugă o cameră de fotografiat, un sistem de iluminare cu lungimi de undă variabile și filtre de imagine pentru spectrul UV (ultraviolet), pentru spectrul vizibil, dar și pentru spectrul IR (infraroșu).
În ceea ce privește tableta multispectrală pentru evidențierea și fixarea urmelor la fața locului, aceasta este constituită dintr-un terminal de tip tabletă, având, de asemenea, sistem de operare Windows sau Android, prevăzut cu sistem de control al setării camerei de fotografiat, cu sistem de control al setărilor de iluminare, cu sistem de control al filtrelor de imagine, cu ecran touch-screen de minimum 8 inchi, o cameră de fotografiat și un sistem de iluminare identic cu cel al kitului mobil spectral.
Patronul MB Telecom are de recuperat de la procurorul viitor judecător CCR 150.000 de euro
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), societatea MB Telecom-LTD SRL, cea care a primit loturile 1 și 2 ale contractului încheiat de IGPR, este deținută, în calitate de unic asociat, de compania Mircea Tudor Scan Tech SA, persoană juridică cu sediul în Elveția. Firma are doi administratori, pe Radu Mihai Tudor și pe Mircea Tudor, acesta din urmă îndeplinind și funcția de director general.
Mircea Tudor este considerat drept inventatorul scanerului pentru avioane, însă este cunoscut și pentru relația deosebită pe care o are cu încă prim-procurorul general adjunct al României, Dimitrie Bogdan Licu, proaspăt desemnat de Camera Deputaților să preia funcția de judecător la Curtea Constituțională. Primul îi este celui de-al doilea prieten, vecin, naș și sponsor. Mai exact, în declarațiile de avere pe care Bogdan Licu le-a depus, începând cu anul 2008 și până în 2011, Mircea Tudor l-a împrumutat pe înaltul procuror cu suma de 325.000 de euro, bani pe care Licu trebuia să-i restituie până anul 2020. Însă în ultima declarație de avere pe care Bogdan Licu a depus-o la CSM, în 23 iunie 2021, rezultă că, în prezent, Licu trebuie să-i restituie lui Mircea Tudor, până în anul 2025, suma de 150.000 de euro.
Datornicul și-a cumpărat apartament pe litoral
Interesant este că, din același document, reiese că Bogdan Licu a achiziționat, împreună cu soția sa, în anul 2020, un apartament de 75,6 metri pătrați, în Năvodari, județul Constanța. Asta după ce, în anul 2018, familia Licu a cumpărat două apartamente în București, unul cu suprafața de 115 metri pătrați, iar al doilea cu suprafața de 117 metri pătrați.
Tot în 2018, Bogdan Licu menționează că a vândut două apartamente în Capitală, ambele în suprafață de câte 90 de metri pătrați, cu suma de 270.000 de euro. În respectiva declarație de avere, viitorul judecător al Curții Constituționale precizează că, pe lângă Mircea Tudor, mai are datorii la Alpha Bank, contractate în 2018, printr-un credit de 62.000 de lei, scadent în anul 2023, și printr-un alt credit, de 70.000 de euro, scadent în anul 2039.
Client al banilor publici
De altfel, firma MB Telecom LTD SRL, pe care sponsorul lui Licu o controlează, este abonată la afaceri cu statul. Potrivit SEAP, începând cu anul 2007, compania în cauză a fost contractată de Serviciul de Protecție și Pază, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR), Consiliul Județean Galați, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Institutul pentru Tehnologii Avansate (SRI), Ministerul Finanțelor Publice, UM 0466 București, Autoritatea Națională a Vămilor, Inspectoratul General al Poliției Române, Compania Națională de Aeroporturi București sau Regia Autonomă Aeroporturi Iași.
Celălalt furnizor are în portofoliu contracte importante încheiate cu DNA
În ceea ce privește cea de-a doua companie, SC Pragma Computers SRL, care a încheiat cu IGPR contractul aferent lotului al treilea, aceasta a parafat, recent, o afacere cu Arhivele Naționale. Însă SC Pragma Computers are un client preferat – Direcția Națională Anticorupție.
Asociați la SC Pragma Computers SRL sunt, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, soții Alexandra Mihaela și Corneliu Cătălin Gheorghiță, cei doi, împreună cu un anume Mihai Cosmin Gheorghiţă, se ocupă și de administrarea societății.
Pragma Computers este unul dintre furnizorii preferaţi și ai DNA în ceea ce privește achiziţia de către această structură a Ministerului Public de echipamente și tehnică specială utilizată la filaj, interceptări și urmăriri.
În 25 iunie 2020, instituția condusă de procurorul-șef Crin Bologa i-a atribuit șase astfel de loturi aferente unui contract de asistență tehnică, în valoare de 285.220 de lei fără TVA. Pragma Computers a oferit, în baza acestor loturi, servicii de actualizare informatică și suport tehnic pentru produsele Ace Laboratory și PC-3000 UDMA Flash, pentru produsele Nuix Server, WebReview, Nuix Investigation and Response, pentru produsele Forensic Software Paterva PTY, pentru produsele Forensic Software SUMURO, pentru produsele Forensic Software Belkasoft și pentru produsele Forensic Software „Advanced Digital Forensic Solutions”.