Ministrul Justiţiei a anihilat, ieri, printr-un comunicat de presă, poziția Secției de Procurori de la CSM, care a avizat negativ propunerea ca fostul procuror general interimar, Bogdan Licu, să ocupe poziția de prim adjunct al procuroului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este, practic, pentru a doua oară în mai puțin de o lună, când, atât președintele României, Klaus Iohannis, cât și guvernul susținut de acesta ignoră complet avizele CSM, cu privire la numirile unor procurori de rang înalt.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Cătălin Predoiu trece în revistă o serie de motive pentru care, spune el, îşi menţine alegerile făcute în persoana magistraţilor Bogdan Licu, propus prim adjunct al PICCJ, Maria Magdalena Militaru, propusă adjunct al PICCJ, Mădălina Scarlat, propusă adjunct la DNA, şi Oana Daniela Pâţu, propusă adjunct al DIICOT. „Ministerul Justiției a luat act de hotărârile Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (…) prin care au fost avizate propunerile ministrului Justiției pentru domnul procuror Bogdan Dimitrie Licu pentru funcția de Prim Adjunct al Procurorului General al PÎCCJ (aviz negativ), doamna procuror Maria Magdalena Militaru pentru funcția de Adjunct al Procurorului General al PÎCCJ (aviz pozitiv), doamna Mădălina Scarlat pentru funcția de Adjunct al Procurorului Șef DNA. (aviz pozitiv) şi doamna Oana Daniela Pâțu pentru funcția de Adjunct al Procurorului Șef al DIICOT (aviz pozitiv), transmise Administrației Prezidențiale în data de 10.03.2020”, se arată în documentul citat.
Motivație
Cătălin Predoiu susține, în ciuda poziției CSM, că Bogdan Licu „are o experiență profesională îndelungată şi o competență managerială demonstrată şi recunoscută în Ministerul Public, în raport cu parcursul său profesional, acesta îndeplinind în contexte dificile şi cu rezultate bune o serie de funcții de conducere în fruntea unor structuri diverse ale Ministerului Public”. „Proiectul susținut în fața ministrului Justiției, a comisiei de interviu de la Ministerul Justiției şi a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii relevă cunoaştere în domeniul funcției pentru care candidează, o capacitate sporită de identificare a vulnerabilităților, riscurilor şi amenințărilor asociate diversificării fenomenului infracțional şi necesității intensificării luptei împotriva corupției”, scrie ministrul Justiției. Cătălin Predoiu mai arată prin comunicat că „aptitudinile de comunicare şi abilitățile de antrenare a colectivului în îndeplinirea obiectivelor strategice împotriva criminalității sunt evidente şi rezultă din planul managerial al candidatului şi documentația ataşată acestuia”.
Deja-vu
Reamintim că, luna trecută, Secția de Procurori de la CSM a avizat pozitiv doar una din cele trei propuneri înaintate de același ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcțiile de procuror-șef al DIICOT și DNA, precum și de procuror general al României. Singurul care a trecut de votul consultativ al CSM a fost actualul șef al DNA, Crin Bologa, în timp ce nominalizările făcute pentru PÎCCJ – Gabriela Scutea, respectiv pentru DIICOT – Giorgiana Hosu au primit avize negative. În ciuda acestor avize, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat toate cele trei decrete de numire în funcție, precizând că, în opinia sa, toate propunerile sunt „potrivite”.