x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Premiu” de la Marmosim, acordat lui Videanu, înainte de victoria la ÎCCJ

„Premiu” de la Marmosim, acordat lui Videanu, înainte de victoria la ÎCCJ

de Ion Alexandru    |    06 Iul 2018   •   15:49
„Premiu” de la Marmosim, acordat lui Videanu, înainte de victoria la ÎCCJ
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Una dintre companiile care se ocupă cu extracţia, prelucrarea şi valorificarea marmurei, aflată în proprietatea familiei fostului ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu, l-a premiat pe acesta din urmă cu suma de 5.000 de euro. Cu aceeaşi sumă au fost premiaţi şi soţia acestuia, Mioriţa, precum şi fiul celor doi, Andrei Valentin, evenimentul având loc cu aproape două luni înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de 5 judecători, să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul în care fostul politician a fost trimis în judecată de DNA, împreună cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Primele au fost propuse de către directorul adjunct al Marmosim SA, în condiţiile în care funcţia de director general al companiei este deţinută, începând cu vara anului trecut, de către soţia lui Adriean Videanu.

Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Marmosim SA Simeria, controlată de către familia lui Adriean Videanu, a aprobat, în data de 30 aprilie 2018, o propunere făcută anterior de către directorul general adjunct, Ovidiu Pârvu, cu privire la acordarea unor bonificaţii, în sumă netă, către fiecare dintre membrii Consiliului de Administraţie. Aceşti membri ai Consiliului de Administraţie al Marmosim SA Simeria, în număr de trei, sunt Adriean Videanu, soţia sa, Mioriţa Videanu, şi unul dintre copiii celor doi, Andrei Valentin Videanu.

Hotărârea AGA a stabilit ca fiecare dintre cei trei membri ai Consiliului de Administraţie să încaseze de la companie câte o bonificaţie în sumă netă de 23.000 de lei. Tot atunci, AGA a Marmosim SA Simeria a mai aprobat contractarea unei facilităţi de credit pentru eliberarea de Scrisori de Garanţie Bancară în sumă maximă de 800.000 de euro, “necesară garantării încasărilor în avans în derularea unor contracte de lucrări comerciale”. Facilitatea respectivă urma a fi contractată de la o instituţie bancară selectată pe baza celei mai bune oferte.

Arestat pentru o faptă care nu a existat

Adriean Videanu a fost, aşadar, premiat de către societatea pe care o controlează cu mai puţin de două luni înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l achite definitiv, în dosarul de corupţie în care a fost reţinut, arestat preventiv, ulterior pus sub control judiciar şi trimis în judecată de către Direcţia Naţională  Anticorupţie. Reamintim că, în data de 26 iunie 2018, Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondat, recursul Parchetului General – DNA, împotriva sentinţei penale a aceleiaşi ÎCCJ de la sfârşitul anului 2016, care a dispus achitarea fostului ministru PDL al Economiei pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

În acest dosar, Adriean Videanu a fost acuzat de către procurorii conduşi de Laura Codruţa Kovesi că, în 2012, a reintrodus în circuitul economic 80 de acţiuni pe care le deţinea la Titan Mar SA, sprijinit fiind în acest sens de către fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, care a admis ridicarea sechestrului asigurător instituit pe aceste acţiuni în dosarul “Romgaz”. DNA a acuzat-o şi pe Alina Bica de favorizarea făptuitorului, precizând că, prin ridicarea sechestrului, i-a creat lui Videanu posibilitatea înstrăinării acţiunilor în cauză către persoane interpuse, pentru a se sustrage de la acoperirea prejudiciului de 11 milioane de dolari, reţinut în acel dosar aflat pe rolul DIICOT.

În 29 noiembrie 2016, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie i-a achitat atât pe Videanu, cât şi pe Bica, la acest cap de acuzare, soluţia fiind menţinută, definitiv, de Completul de 5 judecători, în 26 iunie 2018. Videanu a fost reţinut, în acest dosar, de către DNA, pentru 24 de ore, în 29 ianuarie 2015, şi apoi a fost chiar arestat preventiv, în intervalul 31 ianuarie 2015 – 6 februarie 2015.

Mioriţa Videanu, director general la Marmosim

Bonificaţiile primite de membrii familiei Videanu, în aprilie 2018, de la Marmosim, înainte de pronunţarea acestei achitări, au fost propuse, aşa cum arătam mai sus, de către directorul general adjunct al companiei, în condiţiile în care funcţia de director general este deţinută chiar de către unul dintre cei premiaţi.

În 30 iunie 2017, Consiliul de Administraţie al Marmosim, din care făceau parte, şi la acea dată, Adriean, Mioriţa şi Andrei Valentin Videanu, invocând că “Marmosim are nevoie, pentru desfăşurarea activităţii în mod eficient şi cu profesionalism, de suportul unor pesoane cu experienţă în managementul societăţii”, au dispus numirea în funcţia de director general al companiei, pe o durată de 4 ani, începând cu 1 iulie 2017, a Mioriţei Videanu. Mai mult, contractul de management al acesteia a fost semnat de către fiul Andrei Valentin Videanu, în calitate de membru al CA. Consiliul a delegat, astfel, Mioriţei Videanu, responsabilitatea coordonării operaţiunilor, aceasta având autoritatea să îndeplinească toate sarcinile şi responsabilităţile, în conformitate cu direcţiile strategice, politicile şi procedurile stabilite pentru companie. Deci inclusiv cu privire la propunerile de acordare a unor prime.

Fiul fostului politician, implicat în afaceri noi

Titan Mar SA, cealaltă companie care se ocupă cu marmura aflată sub controlul familiei Videanu, care a făcut obiectul dosarului în care fostul politician a fost achitat, este deţinută, în prezent, de căte cei doi copii ai acestuia, Andrei Valentin Videanu şi Dina Alexandra Videanu, căsătorită Bălan. Însă Andrei Valentin şi-a mai deschis, anul acesta, o altă companie, care se ocupă cu consultanţa pentru afaceri şi management, denumită Vivandy Management SRL, unde Videanu jr. are calitatea de fondator, asociat unic şi administrator.

În noiembrie anul trecut, fiul lui Adriean Videanu a fost cooptat într-o afacere cu deşeuri. Este vorba despre SC Greenbroker SRL, societate înfiinţată de Cristian Ionuţ Lazăr, de Adela Maria Lazăr şi de Rodina Ioancea, din acţionariatul căreia mai face parte şi societatea Green Knoeledge SRL. Andrei Valentin Videanu mai este, de asemenea, implicat în societatea SC Rom Waste Solutions SRL, din care face parte şi mezinul familiei Creştin, Vasile Teodor Creştin. Şi această compaie activează tot în domeniul deşeurilor.

Partenerii de afaceri ai lui Videanu jr., Lazăr Cristian Ionuţ şi Adela Maria, mai deţin, în Manchester, o companie denumită Green Ecotrade Limited, fondată în anul 2016.

În 30 aprilie, Videanu, soţia şi fiul acestuia au primit prime de câte 23.000 de lei fiecare, de la Marmosim. În 26 iunie 2018, Adriean Videanu a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu.

×
Subiecte în articol: Adriean videanu