x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Brașov face achiziții de produse anti-Covid, în baza unul ordin de ministru care nu mai este în vigoare de patru luni

Primăria Brașov face achiziții de produse anti-Covid, în baza unul ordin de ministru care nu mai este în vigoare de patru luni

de Ion Alexandru    |    18 Iul 2022   •   07:55
Primăria Brașov face achiziții de produse anti-Covid, în baza unul ordin de ministru care nu mai este în vigoare de patru luni

La finalul lunii iunie și la începutul acestei luni, Primăria Municipiului Brașov a achiziționat, prin licitație deschisă, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți pentru suprafețe și prosoape de hârtie, pentru care a plătit aproape 3,3 milioane de lei.

Produsele vor fi folosite în unitățile de învățământ preuniversitar din municipiu și au fost cumpărate pentru combaterea transmiterii virusului Sars-Cov-2. Numai că, în caietul de sarcini care constituie temelia acestei proceduri de achiziții, se menționează drept bază legală un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Afacerilor Interne din anul 2020, ordin care, la rândul lui, are drept bază legală Legea 55/2020 privind instituirea stării de alertă. Stare de alertă care nu mai există, în România, încă din data de 8 martie 2022. Primăria condusă de Allen Coliban avea de gând, în cadrul aceluiași contract, să cumpere și 6,4 milioane de măști cu trei pliuri și trei straturi, însă acest lot a fost anulat, pentru că nu a fost primită nicio ofertă admisibilă.

Situația, care pare desprinsă dintr-un film de comedie ieftină, ustură, însă, la buget, brașovenii și se poate descrie, pe scurt, în felul următor. Încă din data de 22 aprilie 2021 (adică acum un an și mai bine de două luni), Primăria Municipiului Brașov urca pe SEAP un anunț de participare în care anunța intenția de a achiziționa dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți pentru suprafețe pe bază de alcool și pe bază de clor, măști de protectie și prosoape din hârtie împăturite tip „Z”, „pentru asigurarea necesarului privind protecția elevilor, a personalului didactic și nedidactic din unitățile/ instituțiile de învățământ preuniversitar din Municipiul Brașov”.

Pentru această achiziție, autoritatea contractantă a împărțit contractul în cinci loturi și a organizat, pentru fiecare lot, o licitație deschisă. Caietul de sarcini care a stat la baza acestei proceduri a fost aprobat, cu ștampilă și semnătură, de către primarul USR Allen Coliban.

La baza achiziției, legislație care nu mai operează

Chiar în debutul Caietului de Sarcini, se notează următoarele: „Având în vedere prevederile Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul Sars-Cov2 pe durata stării de alertă”. Ordinul invocat este unul comun, emis de ministrul Sănătății și de cel al Afacerilor Interne în data de 22 mai 2020, în baza prevederilor articolului 5 alineat 2, litera „d” și ale articolului 13 din Legea nr. 55/2020, privind instituirea stării de alertă.

Această bază legală și-a încetat aplicabilitatea în data de 8 martie 2022, când Guvernul nu a mai prelungit starea de alertă la nivel național.

Acest lucru nu pare, însă, să fi ajuns și la cunoștința reprezentanților Primăriei Brașov, deoarece achiziția a continuat și după data de 8 martie 2022, fiind finalizată la 27 iunie, respectiv 5 iulie 2022, patru din cele cinci loturi atribuite având mențiunea „dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Brașov cu echipamente și materiale de protecție/ dispozitive medicale în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19”.

Cumpărăturile au continuat

La data de 5 iulie 2022, Primăria Brașov a contractat de la SC Klintensiv SRL (fostă Pro Integrator SRL) dezinfectant pentru mâini, în valoare de 2.281.003,9 lei fără TVA. Inițial, era vizată achiziția unei cantități totale de 136.915 litri, cu o valoare estimată de 3.768.038,86 lei fără TVA.

După care, la 27 iunie 2022, aceeași primărie a încheiat un contract de 684.939,7 lei cu TVA cu SC Romchim SRL, pentru livrarea de dezinfectant de suprafețe pe bază de alcool. Inițial, era vizată o cantitate de 51.506 flacoane sau 38.626,5 litri, la o valoare estimată de 1.428.317,65 lei fără TVA. În aceeași zi, a fost parafat un contract de 75,398,4 lei cu TVA cu SC G&M 2000 SRL, pentru furnizarea de tablete de dezinfectant pentru suprafețe pe bază de clor. Cantitatea vizată inițial era de 792.000 de astfel de tablete, în valoare totală de 79.865,55 lei fără TVA. De asemenea, tot la 27 iunie, Primăria Brașov a încheiat cu SC Census Group SRL un contract de 244.342 lei cu TVA pentru achiziția de pachete de hârtie de tip „Z”. Era estimată o cantitate de 97.776 de astfel de pachete, la o valoare inițială de 694.291,76 lei fără TVA.

Lotul pentru aproape zece milioane de măști, anulat pentru că nu s-au primit oferte admisibile

La momentul în care Primăria Brașov iniția această achiziție, acum un an și două luni, valoarea maximă totală pe care instituția condusă de Allen Coliban era dispusă să o cheltuie se ridica la 9.663.181.05 lei fără TVA. Din cele cinci loturi, autoritatea contractantă a atribuit doar patru.

Lotul neatribuit se referea, conform documentației aferente, la achiziția de măști de protecție facială în trei straturi și trei pliuri. Concret, 6.357.580 de astfel de măști, în valoare de 1.602.751,6 lei fără TVA, urmau să ajungă la elevii din clasele V-XII și la personalul didactic și nedidactic, iar alte 3.108.750 de măști, în valoare de 2,089.915,97 de lei fără TVA urmau să ajungă la elevii din clasele 0-IV.

Acest lot nu a fost atribuit nu pentru că nu mai este în vigoare starea de alertă, ci el a fost anulat, așa cum rezultă din anunțul publicat pe SEAP, pentru că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/ sau neconforme”, motiv pentru care „nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă, procedura fiind anulată”.

 

×