x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Capitalei, obligată să-i plătească lui Costică Constanda 76 de milioane de euro

Primăria Capitalei, obligată să-i plătească lui Costică Constanda 76 de milioane de euro

de Ion Alexandru    |    24 Aug 2018   •   08:00
Primăria Capitalei, obligată să-i plătească lui Costică Constanda 76 de milioane de euro
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Primăria Capitalei a reuşit să obţină, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, suspendarea provizorie a unei hotărâri din luna iulie a Curţii de Apel Bucureşti, care a obligat municipalitatea să plătească familiei Constanda suma de aproape 76 de milioane de euro, la care se adaugă dobânzi, ca urmare a anulării contractului de schimb de terenuri agreat de părţi, în anul 2008, prin care Primăria Capitalei a oferit familiei Constanda un teren în Satul Francez, pentru terenul aferent Parcului Bordei. Războiul dintre Primărie şi familia Constanda durează de mai bine de zece ani în instanţe şi vizează una dintre cele mai controversate afaceri imobiliare care au avut loc pe vremea când primar general era Traian Băsescu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Secţia Civilă, a dispus, marţi, definitiv, suspendarea provizorie a executării deciziei civile pronunţate în data de 11 iulie 2018 de către Curtea de Apel Bucureşti, în procesul dintre Primăria Capitalei şi familia Costică şi Maria Constanda. Suspendarea provizorie funcţionează până la soluţionarea aferentă recursului acestui litigiu. În iulie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a schimbat o sentinţă din septembrie 2012 a Tribunalului Bucureşti, decizând obligarea Primăriei Capitalei, la plata către familia Constanda a contravalorii terenului situat între strada I.V. Turgheniev şi Bulevardul Aviatorilor, respectiv a suprafeţei din Parcul Bordei, de 69.312.000 de euro, în echivalent în lei, la data efectuării plăţii, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data de 20 ianuarie 2010, până la data plăţii efective a acestei sume.

Prin aceeaşi sentinţă, Curtea de Apel Bucureşti a mai obligat Primăria Capitalei să plătească familiei Constanda dobânda legală aferentă sumei de 6.417.669 de euro, la plata căreia a fost obligată cu titlu de sultă, prin aceeaşi sentinţă a Tribunalului Bucureşti, tot începând cu data de 20 ianuarie 2010. Pe lângă aceste sume, Costică şi Maria Constanda au mai vrut să primească de la Primăria Capitalei despăgubiri în cuantum de 29.757.2010 euro, cerere respinsă, însă, în luna iulie, de către Curtea de Apel Bucureşti. Mai mult, familia Constanda a fost obligată să restituie municipalităţii, în deplină proprietate şi posesie a Municipiului Bucureşti, terenul în suprafaţă de 28.500 de metri pătraţi, liber de sarcini, situat în Bucureşti, pe Şoseaua Nordului, cunoscut sub denumirea de Satul Francez, inclusiv cu construcţiie edificate pe acesta, aşa cum au fost ele identificate în cadrul contractului de schimb cu sultă încheiat între părţile aflate astăzi în litigiu la data de 15 martie 2008.

Contract de schimb cu sultă

Sentinţa Civilă din 11 iulie a Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată cu recurs atât de către Primăria Capitalei, cât şi de către familia lui Costică Constanda. Reamintim faptul că, în urmă cu mai mulţi ani, Costică Constanda a achiziţionat de la doi proprietari un teren de 28.500 de metri pătraţi în zona Satul Francez, din Nordul Capitalei. Presa a dezvăluit, la vremea respectivă, că cei de la care Constanda a cumpărat terenul au fost chiar reprezentaţi de către acesta, pe bază de procură, în chestiunile litigioase pe care aceştia le aveau la Primăria Capitalei, în timpul mandatului de primar al lui Traian Băsescu. Tot în mandatul lui Băsescu, Costică Constanda a obţinut două decizii de primar prin care a primit în compensare, pentru terenul din Satul Francez, o suprafaţă similară în incinta Parcului Bordei. Defrişarea vegetaţiei din parc a fost oprită doar prin intervenţia mai multor ONG-uri şi a unor parlamentari.

În 21 iunie 2007, a avut loc prima etapă a conflictului juridic, când Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Primăria Capitalei să aprobe documentaţia PUZ aferentă terenului din Parcul Bordei şi să-i plătească lui Costică Constanda despăgubiri în valoare de 17.757.210 de euro. Ulterior, în 17 ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe vremea mandatului de primar al lui Adriean Videanu, a aprobat un schimb de terenuri cu familia Constanda, în sensul de a primi Parcul Bordei în schimbul unui teren similar din Satul Francez. Hotărârea CGMB a devenit anexă la contractul de schimb cu sultă încheiat între părţi în luna martie a aceluiaşi an, semnatarii convenind ca valoarea terenurilor să fie de 3.986 de euro pe metrul pătrat. Conform acestui contract, soţii Constanda s-au obligat să achite, în termen de 12 luni, o sultă de 6.417.669 de euro, dar să şi renunţe definitiv la plata despăgubirilor de 17.757.2010 de euro şi la dobânzile calculate aferente acestei sume.

S-a răzgândit. Vrea înapoi Parcul Bordei şi 225 de milioane de euro de la Primărie

În anul 2010, însă, familia Costică şi Maria Constanda s-a răzgândit şi a vrut înapoi Parcul Bordei. Dar şi banii. Mulţi. Ce doi au dat în judecată Primăria Capitalei şi au cerut rezoluţiunea contractului de schimb cu sultă, precum şi punerea părţilor în situaţia anterioară, dar şi obligarea municipalităţii la plata unor sume exorbitante.

Aşa se face că, la 20 ianuarie 2010, familia Constanda a depus o cerere la Tribunalul Bucureşti, soluţionată, pe fond, în data de 5 iulie 2011. Atunci, într-un mod considerat de presă ca fiind mai mult decât controversat, instanţa a admis cererea şi a dispus rezoluţiunea contractului de schimb cu sultă autentificat sub numărul 420 din 15 martie 2008, dar a obligat Primăria Capitalei la plata către familia Constanda a unei sume astronmice – aproape 225 de milioane de euro. Din care 109.201.400 de euro reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.699 euro reprezentând contravaloarea sultei achitate în conformitate cu contractul de schimb, 29.757.210 euro reprezentând contravaloarea despăgubirilor şi 79.484.625 de lei, reprezentând dobânda legală aferentă sumelor de mai sus, valabilă pentru perioada aprilie 2008 – decembrie 2008, precum şi dobânda legală aferentă aceloraşi sume, calculată în continuare până la data plăţii efective.

În iulie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat, însă, în apel dispoziţia cu privire la plata dobânzilor calculate din luna aprilie a anului 2008, respingând, totodată, şi cererea formulată de familia Constanda privind acordarea de despăgubiri în cuantum de 29.757.210 euro.

Războiul dintre Primăria Capitalei şi familia lui Costică Constanda nu s-a terminat încă. Urmează recursul. Până atunci, municipalitatea trebuiă să plătească fiecărui expert care a lucrat în dosar câte 6.000 de lei. Sumă majorată de instanţă de la 1.000 de lei per expert.

×
Subiecte în articol: costică constanda