x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Nicușor, zgârcită la căldură și apă caldă, dar generoasă cu indicatoarele rutiere și barierele direcționale

Primăria lui Nicușor, zgârcită la căldură și apă caldă, dar generoasă cu indicatoarele rutiere și barierele direcționale

de Ion Alexandru    |    21 Apr 2022   •   07:30
Primăria lui Nicușor, zgârcită la căldură și apă caldă, dar generoasă cu indicatoarele rutiere și barierele direcționale

Una dintre companiile municipale, aflate în subordinea Primăriei Capitalei, a încheiat, recent, un contract de peste 81.000 de euro, pentru a achiziționa sute de indicatoare rutiere temporare și bariere direcționale.

Cumpărătura a fost făcută de însăși Termoenergetica, pe motiv că au loc lucrări de reabilitare la rețeaua de termoficare a orașului și a fost pusă la cale în cursul lunii februarie a acestui an. Atribuirea s-a făcut fără licitație, la jumătatea lunii aprilie. 

Încă o achiziție interesantă la Primăria condusă de Nicușor Dan. Compania Municipală Termoenergetica SA a demarat, 22 februarie 2022, o procedură simplificată, în vederea cumpărării unor cantități importante de indicatoare de semnalizare rutieră și de bariere direcționale. Cumpărătura a fost făcută publică prin intermediul unui anunț simplificat de participare, urcat în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice”.

Potrivit acestui anunț, C.M.Termoenergetica SA preciza că dorește să încheie două acorduri-cadru, primul pentru achiziția de semne rutiere cu suport, iar al doilea pentru bariere direcționale cu suport.

Fără licitație

Autoritatea contractantă menționează că „starea tehnică a rețelelor termice de transport și de distribuție a agentului termic necesită executarea de activități de reabilitare, care presupun oprirea și/ sau devierea temporară a circulației rutiere”. Sens în care „achiziția produselor este necesară pentru semnalizarea rutieră temporară a unor lucrări în derulare pe drumurile deschise circulației publice, în conformitate cu normele metodologice privind condițiile de închidere a circulației și de instituire a restricțiilor de circulație, în vederea executării de lucrări în zona drumului public și/ sau pentru protejare drumului, norme aplicate prin Ordinul ministrului de Interne și al ministrului Transporturilor nr. 1112/2000”.

Iar, pentru contractarea acestor panouri și bariere, a fost organizată o procedură simplificată de selecție, fără organizarea unei licitații deschise.

Două loturi, același ofertant

Procedura a ajuns la final în data de 15 aprilie 2022, când Termoenergetica SA a încheiat două acorduri-cadru. Primul, care vizează lotul aferent semnelor rutiere pe suport, face obiectul contractului nr. 295/2022 și a fost parafat la prețul de 226.338,2 lei fără TVA, respectiv 269.342,5 lei cu TVA inclusă.

Al doilea lot, care vizează cumpărarea de bariere direcționale cu suport, face obiectul contractului nr. 296/2022, parafat la prețul de 107.411 lei fără TVA, respectiv 127.819,1 lei cu TVA inclusă. Ambele acorduri-cadru au fost câștigate de către compania SC EBX România SRL și se ridică în total, la 397.161,6 lei cu TVA inclusă (81.053,4 euro).

Peste 1.350 de indicatoare

Conform caietelor de sarcini care au stat la baza încheierii acestor contracte, produsele care urmau să fie achiziționate vor fi destinate stocurilor funcționale de astfel de produse, raportate la necesarul estimat în baza programului de reabilitare a rețelelor termice pentru anii 2021-2022, cât și a utilizării lor la intervențiile la avarii.

Indicatoarele rutiere sunt confecționate din tablă de oțel, cu un milimetru grosimea ambutisată pe contur, protejată împotriva coroziunii și acoperită cu folie reflectorizantă.

Suportul indicatoarelor rutiere trebuie să aibă înălțimea cuprinsă între 1,2 și 1,5 metri, sunt prevăzute cu trei brațe de așezare pe sol, dispuse la un unghi de 120 de grade, fiind confecționate din tablă de oțel pentru construcții. 

Din documentația de atribuire, rezultă că autoritatea contractantă a estimate o cantitate maximă de 1.354 de indicatoare rutiere, care să semnalizeze „Drum îngustat” (la dreapta, la stânga, sau pe ambele laturi), „Lucrări”, „Limitare de viteză (40 km/h, 30 km/h sau 5 km/h”, „Ocolire (prin dreapta, prin stânga, sau prin ambele părți)”, despre indicatoare de obligare, de închidere temporară sau de acces interzis.

Atât indicatoarele, cât și barierele direcționale comandate – este vorba despre bariere normale cu stâlp cu baza „T” și despre bariere direcționale (dreapta - stânga), cu suport pe stâlp – urmează să fie livrate la Depozitul Central al Termoenergetica, din cartierul Drumul Taberei. 

Furnizorul, înființat în 2019, și-a schimbat de trei ori obiectul de activitate

Compania care a câștigat procedura de achiziție organizată de C.M. Termoenergetica SA, SC EBX România SRL, este o entitate înființată în urmă cu trei ani, sub denumirea de SC EBX Terra LTD SRL, cu sediul în satul Piteasca, comuna Găneasa, județul Ilfov.

La momentul fondării, societatea în cauză avea declarat ca obiect de activitate „transport urban suburban și metropolitan de călători”. Fondatorul și administratorul societății se numește Jan-Daniel Iancu, cu domiciliul în Capitală.

În 17 mai 2020, societatea își mută sediul la o adresă din Sectorul 3 și își schimbă domeniul principal de activitate în „intermedieri în comerțul cu produse diverse”. Societatea devine SC EBX România SRL. 

În data de 11 ianuarie 2022, firma își modifică din nou obiectul principal de activitate în „alte lucrări speciale de construcții”, iar Jan-Daniel Iancu renunță la mandatul de administrator, în favoarea unui anume Cristian Soare. Acesta din urmă este înlocuit, însă, la 28 martie 2022, de acționarul unic, pentru un mandat pe 99 de ani.

Noi percheziții ale DNA în biroul lui Nicușor Dan

În timp ce Termoenergetica achiziționează indicatoare și bariere, Primăria Capitalei a fost călcată, ieri, de procurorii DNA, care au percheziționat inclusiv cabinetul edilului Nicușor Dan, dar și Direcția de Patrimoniu și Direcția de Achiziții. 

DNA a explicat, într-un comunicat sec, că „efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2015. 

Ar fi vizat un contract încheiat cu o rețea fast-food

Surse judiciare dezvăluie, însă, că printre documentele ridicate de anchetatori se află și un contract semnat de Nicușor Dan, care prelungește durata de exploatare a mai multor unități de drive-through ale McDonald’s, pentru care Primăria Capitalei a pus la dispoziție terenurile pe care se află unele restaurante de tip fast-food din Șoseaua Olteniței, Șoseaua Mihai Bravu, Str. Progresului, Bulevardul Basarabiei, Șoseaua Colentinei și Strada  Buzești. Conform sursei citate, aceste modificări aduse contractului din 2014 măresc de trei ori sumele pe care le încasează Primăria Capitalei. Anterior, rețeaua fast-food achita un procent de 1,5 la sută din încasările lunare ale fiecărui astfel de restaurant (undeva la 12.000 de euro lunar, conform surselor citate).

Primăria a mai fost călcată de procurori în luna ianuarie

Acum, părțile ar fi decis majorarea cotei din încasări cu un procent cuprins între 5 și 5,5 la sută, fapt ce face ca Primăria să încaseze lunar peste 36.000 de euro.

De altfel, aceasta nu este prima descindere a procurorilor DNA la Primăria Capitalei, în acest an. În 20 ianuarie, anchetatorii au mai ridicat documente cu privire la angajări, în cadrul unei cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2020 – 2021. Este vorba despre suspiciuni cu privire la modul în care au fost făcute unele angajări, după ce Nicușor Dan a devenit primar general.

 

×