x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria păstorită de Clotilde Armand gestionează, temporar, situația gunoaielor din Sectorul 1 cu o firmă în care este implicat fiul lui Adriean Videanu

Primăria păstorită de Clotilde Armand gestionează, temporar, situația gunoaielor din Sectorul 1 cu o firmă în care este implicat fiul lui Adriean Videanu

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2022   •   07:40
Primăria păstorită de Clotilde Armand gestionează, temporar, situația gunoaielor din Sectorul 1 cu o firmă în care este implicat fiul lui Adriean Videanu

Zilele trecute, edilul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat pe contul său de Facebook că a reușit, cu sprijinul consilierilor USR, PMP și… PSD, să treacă un proiect de hotărâre care vizează sistemul integrat de colectare a deșeurilor, promițând o investiție nerambursabilă de 246 de milioane de lei, din care administrația locală va suporta 2 la sută.

 Acest anunț vine în timp ce, în  derulare, la Sectorul 1, se află mai multe contracte, parafate în regim de urgență, fără licitație, în valoare de peste 11 milioane de lei, privind serviciile de sortare a deșeurilor, contracte care au o durată de patru luni. Cea mai mare sumă a fost atribuită unei companii fondate de Andrei Valentin Videanu, fiul fostului primar PDL al Capitalei și ex-ministru în Guvernul Boc, Adriean Videanu. În prezent, societatea este deținută de o entitate olandeză, administrată, de asemenea, de fiul lui Videanu și de un fost director al Luxten Lighting, celebra companie care se ocupă cu iluminatul stradal. 

Conform unor anunțuri de atribuire publicate pe SEAP de Primăria Sectorului 1, în cursul lunilor martie și aprilie ale acestui an, instituția condusă de Clotilde Armand a contractat, pentru câte patru luni, servicii de sortare a deșeurilor în stațiile de sortare din cadrul serviciului public de salubrizare, organizate la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București. Numai că, pentru a atribui aceste contracte, autoritatea contractantă nu a organizat vreo licitație deschisă sau vreo procedură concurențială de selecție, preferând calea negocierii directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

În toate aceste contracte încheiate, identificate de „Jurnalul” pe portalul SEAP, Primăria Sectorului 1 a invocat „extrema urgență, determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”, iar demersul a fost justificat de existența mai multor acte normative, adrese și notificări. Spre exemplu, se invocă articolul 15, alineat 1., din OUG 92/2021, care prevede că producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația de a se asigura că deșeurile sunt pregătite pentru recuperare, sunt reciclate sau sunt supuse altor operațiuni de valorificare. Apoi, se invocă articolul 17, alineat 5, al aceleiași OUG, care include selectarea deșeurilor în obligațiile autorităților locale, precum și articolul 23, alineat 1, care se referă la producătorii și deținătorii de deșeuri care au obligația de sortare.

Urgențele invocate, pentru a negocia direct

De asemenea, se mai invocă o măsură 6.1, dispusă de ANRSC în data de 15 martie 2021, precum și Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 127, din 24 iunie 2021, vizând „aprobarea unor măsuri privind activitatea de sortare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stații de sortare din cadrul serviciului public de salubrizare organizat la nivelul Sectorului 1, în condițiile reale existente la nivelul municipiului București, privind gradul redus de separare a deșeurilor municipale, lipsa infrastructurii de tratare preliminară a deșeurilor municipale și numărul limitat de operatori”.

Evident, este introdus și litigiul dintre Primăria lui Clotilde Armand și Romprest. „Caracterul de urgență al procedurii de achiziție este dat de nevoia de asigurare a continuității serviciului de salubrizare a Sectorului 1, în condițiile unei iminente întreruperi a serviciilor de sortare notificată de operatorii stațiilor de sortare a deșeurilor municipale aflați sub contract cu operatorul delegat Compania Romprest Services SA (…), în lipsa aprobării de către Primăria Sectorului 1 a unei majorări a tarifului de sortare”, se arată în documentul citat.

Șase contracte, la foc automat, și o eroare de CUI

În baza invocării acestor motive, în data de 16 martie 2022, respectiv la 14 aprilie 2022, Primăria Sectorului 1 a purces la contractarea, prin negociere directă, astfel de servicii, pentru o durată de câte patru luni, fiind parafate, în total, șase astfel de contracte, în valoare totală de 11.305.133,62 de lei cu TVA inclusă. 

Primul contract, încheiat la 16 martie 2022, a ajuns la SC 3R Green SRL, pentru 2.698.293,82 lei cu TVA. Al doilea și cel mai mare contract a fost încheiat, la 14 aprilie, cu SC Rom Waste Solutions SA, pentru 7.186.825,55 lei cu TVA. Interesant în cazul acestui contract este faptul că, în anunțul de atribuire, deși operatorul desemnat are datele de identificare corecte (denumire, sediu, adresă de e-mail, telefoane și site WEB), Codul Unic de Identificare (CUI) menționat este al SC 3R Green SRL.

Al treilea contract a ajuns la RER Ecologic Services București (REBU) SA, pentru 1.297.588,85 lei cu TVA. Compania a mai primit, tot pe 14 aprilie, un alt contract, de 42.710,9 lei cu TVA. SC 3R Green SRL a primit, de asemenea, în aceeași zi, alte două contracte, unul de 4.859 lei cu TVA, iar al doilea, de 74.855,5 lei cu TVA.

Aceste contracte expiră în 16 iulie, respectiv 14 august 2022.

Afacere în care îi regăsim pe Videanu jr și pe un fost director al Luxten

Cea mai mare sumă a contractelor Primăriei Sectorului 1 – 7.186.825,55 lei cu TVA – merge, așa cum am arătat anterior, la SC Rom Waste Solutions SA. Aceasta este o companie despre care „Jurnalul” a mai scris, în anii trecuți, deoarece în spatele ei se află familia fostului demnitar PDL Adriean Videanu. Însă, potrivit unei notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului din 6 noiembrie 2008, compania era deținută, în proporție de 94,71 la sută, de către entitatea Rom Waste Solutions Netherlands BV Olanda, alături de Vlad Ionuț Ioancea (1,05%) și fiul lui Adriean Videanu, Andrei Valentin Videanu (cu 4,24%). Atunci, Videanu jr (FOTO) a renunțat la mandatul său de membru în Consiliul de Administrație al SC Rom Waste Solutions SA, în favoarea companiei SC Vivandy Management SRL.

Conform unei alte notificări de la ONRC din 19 octombrie 2020, acționarii din prezent ai SC Rom Waste Solutions SRL sunt Rom Waste Solutions Netherlands BV, cu 99,9996%, și SC Axxess Capital Partners SA, cu 0.0004%, iar administratorii companiei sunt Eugenia Vasiliu, SC Vivandy Management SRL și Valentin Romeo Tabus.

Acționarul din Olanda

Ei bine, Rom Waste Solutions Netherlands BV s-a înființat în 20 decembrie 2016, iar administratorii săi erau, la acel moment,  fiul lui Adriean Videanu, Andrei Valentin Videanu, care a intrat ca şi „commissaris” în societatea olandeză la data de 30 martie 2017. Întâmplător, cu opt zile înainte, capitalul social fusese majorat la 2.550.000 de euro. În data de 3 aprilie 2017, capitalul social a fost din nou majorat, la 8.050.000 de euro, iar, în data de 19 aprilie au devenit „commissaris” românii Eugenia Vasiliu şi Mihai Alexandru Nour, acesta din urmă fiind şi director al SC Rom Waste Solutions SA.

Nour  este nimeni altul decât unul dintre foştii administratori ai celebrei firme Luxten Lighting. În 19 august 1999, Mihai Alexandru Nour figura pe lista membrilor Consiliului de Administraţie al SC Luxten Lighting SA Arad, alături de apropiatul lui Adriean Videanu şi ai lui Traian Băsescu și Ionel Pepenică. Luxten este compania care se ocupă cu iluminatul public, fiind abonată, de ani de zile, la contractele de profil ale mai multor primării din România. Numele companiei a intrat în atenţia opiniei publice încă de pe vremea în care, în funcţia de primar general al Capitalei, s-a aflat Traian Băsescu. Acesta a reuşit chiar să o angajeze pe fiica sa cea mică, Elena Băsescu, la această societate, fiind plătită cu aproximativ 7.000 de euro pe lună.

Rom Waste și Marmosim au același administrator

Iar, pentru ca cercul să se închidă perfect, aflăm, tot de la Registrul Comerțului, că SC Vivandy Management SRL, unul dintre administratorii SC Rom Waste Solutions SA, a fost înființată în data de 15 mai 2018, are sediul într-un apartament la bloc, în Piața Alba Iulia din București, se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management și îl are drept fondator, asociat unic și administrator, pe același Andrei Valentin Videanu, fiul lui Adriean Videanu.

Mai mult, conform  unei hotărâri AGA  a celebrei companii controlate de familia Videanu, Marmosim, la data de 22 octombrie 2018 a fost desemnată componența Consiliului de Administrație, astfel: Miorița Videanu (soția lui Adriean Videanu și mama lui Andrei Valentin Videanu) – președinte, Adriean Videanu – membru neexecutiv și SC Vivandy Management SRL – membru neexecutiv.

Primărița USR mulțumește PSD și PMP... pentru susținere

La mijlocul acestei săptămâni, Clotilde Armand a postat pe contul său de Facebook că Consiliul Local a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea documentației tehnico-economice revizuite a proiectului de investiții „Sistem integrat de colectare a deșeurilor la nivelul Sectorului 1” și privind aprobarea participării Sectorului 1 cu acest proiect în scopul unei finanțări nerambursabile. „Urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1394 de module subterane de colectare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul subteran va fi de 3 metri cubi, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor subterane va fi de 4182 mc. Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1442 module supraterane de colectare cu compactare și 2416 module supraterane de colectare fără compactare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul suprateran va fi de 0,24 mc, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor supraterane va fi de 952,92 mc. În plus, vor fi achiziționate 20.000 de unități de compostare individuale cu un volum de 0,28-0,30 mc (280 – 300 litri). Punctele de colectare selectivă vor fi dotate cu panouri fotovoltaice și vor beneficia de sisteme de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri. Mai mult, va fi amenajat un centru de monitorizare date dotat cu un server găzduire software gestiune și un software de gestiune”.

Armand arată că valoarea a investiției este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA, iar din bugetul local urmează a finanțată contribuția eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanțare precum și a tuturor costurilor neeligibile. Iar postarea se termină cu mulțumiri pentru… PSD și PMP: „Mulțumesc consilierilor locali USR, PSD, PMP (aș vrea să menționez că grupul PNL s-a abținut și a părăsit sala de ședință la acest proiect) că au lăsat la o parte orgoliile personale și interesele politice și au aprobat acest proiect esențial pentru comunitatea locală și pentru creșterea calității vieții în această zonă administrativă”.


 

×