x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Urmașa lui Iohannis fentează Ordonanța austerității: aruncă 4 milioane pe ferestre

Urmașa lui Iohannis fentează Ordonanța austerității: aruncă 4 milioane pe ferestre

15 Iun 2023   •   06:00
Urmașa lui Iohannis fentează Ordonanța austerității: aruncă 4 milioane pe ferestre

În urma unui studiu comandat de Primăria Municipiului Sibiu, s-a ajuns la concluzia că imobilul din Piața Mare, care găzduiește din anul 2006 sediul administrativ al acestei instituții, nu mai corespunde din punct de vedere energetic cu standardele actuale impuse.

Cauza identificată ar fi tâmplăria exterioară și interioară a clădirii, pe care edilul Astrid Fodor, urmașa lui Klaus Iohannis în funcția de primar al orașului, o va înlocui în următoarele șapte luni. Săptămâna trecută, a și trecut la fapte. Fără licitație, prin selecție simplificată de oferte, municipalitatea a atribuit unei firme din județul Olt, abonată la afaceri cu statul, un contract în valoare de 4.108.105,43 de lei cu TVA pentru această operațiune.

Primăria Municipiului Sibiu a antamat această cheltuială încă din data de 28 decembrie 2022, când instituția condusă de primărița Astrid Cora Fodor, urmașa lui Klaus Iohannis la conducerea administrației locale, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin care semnala intenția de a schimba tâmplăria existentă cu o tâmplărie din lemn cu geam termopan. Locația prevăzută în anunț – sediul Primăriei Municipiului Sibiu -, iar contractul ce urma a fi încheiat viza atât execuția lucrărilor, cât și întocmirea proiectului de restaurare.

Din acest anunț mai aflăm că lucrările ce se doresc a fi executate în baza acestui contract vizează restaurarea tâmplăriei existente, prin îndepărtarea vopselei, reparații pe lemn, curățarea și tratarea feroneriei, vopsirea tâmplăriei, respectiv demontarea și montarea sticlei. De asemenea, lucrările mai vizează restaurarea căptușelii interioare a ferestrei și a cutiei ruloului, restaurarea cornișei degradate a streșinei, înlocuirea cercevelei interioare cu o cercevea nouă, din lemn stratificat și înlocuirea sticlei simple de la interior cu un geam dublu termoizolant, etanșarea tencuielilor umede și aplicarea zugrăvelilor pentru aducerea pereților la starea inițială, precum și etanșarea spațiului dintre toc și zidărie, la care se adaugă repararea canatelor.

 

Un singur ofertant interesat

 

Pe lângă aceste lucrări efective, contractul mai include, așa cum arătam mai sus, și prestarea unor servicii de elaborare a proiectului de restaurare, care trebuie obligatoriu să fie avizat de Direcția Județeană de Cultură Sibiu.

Pentru acest proiect, Primăria Municipiului Sibiu a pus la bătaie un buget uriaș. Este vorba despre suma de 3.646.000 de lei fără TVA, din care valoarea proiectului de restaurare era estimat la 10.000 de lei, iar restul de 3.636.000 de lei fără TVA era valoarea estimată a lucrărilor. 

Conform documentației de atribuire, durata contractului este de o lună pentru întocmirea proiectului de restaurare avizat de Direcția de Cultură Județeană Sibiu, în timp ce execuția efectivă a lucrărilor trebuie finalizată într-un termen de șapte luni de la data emiterii ordinelor de începere a lucrărilor. De asemnea, autoritatea contractantă a solicitat o garanție de cinci ani pentru lucrările executate, termen care va curge de la data încheierii procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

 

Imobil ridicat în 1906

 

Pentru contractarea acestor lucrări, Primăria Municipiului Sibiu a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte și nu o licitație deschisă. La această procedură simplificată, autoritatea contractantă a primit o singură ofertă admisibilă. Este vorba despre oferta depusă de compania olteană SC Rasub Construct SRL, cu care, la data de 9 iunie 2023, a și fost semnat contractul nr. 95/2023, la o valoare finală negociată de 3.452.189.44 lei fără TVA, respectiv de 4.108.105,43 lei cu TVA inclusă (838.388,9 euro).

Din caietul de sarcini avizat de edilul Astrid Cora Fodor, document care a stat la baza acestei proceduri de achiziție, aflăm că imobilul care găzduiește, în prezent, sediul Primăriei Municipiului Sibiu este un monument istoric, amplasat în Piața Mare din Sibiu. Clădirea a  fost ridicată în anul 1906, iar primăria funcționează aici din anul 2006.

Construcția este monument istoric Clasa A, iar ferestrele sunt din lemn, duble, cu sticlă simplă și sunt vopsite în două culori. Conform documentului citat, dintr-un studiu energetic comandat, s-a constatat că „rezistențele termice ale elementelor componente ale anvelopei nu îndeplinesc baremele minime prevăzute în normativele actuale. Prin restaurarea tâmplăriei existente și înlocuirea foii de geam din interior cu un geam termoizolant se va spori eficiența energetică a clădirii”.

 

Prestatorul, client al contractelor cu statul

 

Compania SC Rasub Construct SRL, cea care și-a adjudecat acest contract, este deținută, potrivit unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) din 2019, de un anume Nicolae Flavio Finta, din Slatina, județul Olt. Această firmă a derulat, în ultimii ani, numeroase contracte cu instituțiile publice. În 10 iulie 2018, a încasat de la Primăria Municipiului Târgu Jiu un contract de 697.874 lei fără TVA pentru restaurare, iluminat arhitectural și peisagistică la mausoleul Ecaterina Teodoroiu. În 1 august 2018, firma a primit de la Primăria orașului Scornicești un contract de 981.758,64 lei fără TVA pentru restaurarea unei școli. În 3 octombrie 2019, a mai primit un contract de 1.976.396,43 lei fără TVA de la Comuna Diculești, pentru reabilitarea unei școli gimnaziale.

Apoi, Consiliul Județean Dolj a atribuit aceleiași firme, în 18 iulie 2019, un contract de 1.273.810 lei fără TVA pentru restaurarea Casei Dianu, ca muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Ministerul Culturii a derulat, la 18 noiembrie 2020, cu aceeași companie, un contract de 3,5 milioane de euro fără TVA pentru consolidarea Bibliotecii Franceze „Omnia” din Craiova. Alte instituții care au atribuit contracte societății în cauză sunt Consiliul Județean Gorj, Primăria Bolintin Vale sau Primăria Turnu Măgurele.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×