x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul cu ochelari de cal. Claudiu Dumitrescu, şef DLAF şi acum şef secţie DNA, o "uită" mereu pe Elena Udrea

Procurorul cu ochelari de cal. Claudiu Dumitrescu, şef DLAF şi acum şef secţie DNA, o "uită" mereu pe Elena Udrea

02 Dec 2013   •   20:12
Procurorul cu ochelari de cal. Claudiu Dumitrescu, şef DLAF şi acum şef secţie DNA, o "uită" mereu pe Elena Udrea
Sursa foto: Razvan Chirita/Mediafax Foto

Dosarul “Gala Bute” este condus de acelaşi procuror după cum bate vântul. Cât timp a condus DLAF – organism care supraveghează corecta cheltuire a fondurilor europene –, Claudiu Dumitrescu, promovat în 2010 de la DNA, în funcţia de secretar de stat, a reuşit foarte greu să înţeleagă mecanismul de fraudare din jurul “Galei Bute”. La presiunea câtorva investigaţii de presă a trimis totuşi o sesizare spre DNA. Procurorii din subordinea lui Daniel Morar şi apoi ai Codruţei Kovessi au “sterilizat” legăturile care duceau spre Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, care s-a implicat direct în susţinerea şi organizarea evenimentului sportiv din vara anului 2011. De menţionat că investigaţiile, câte au fost, au ieşit din punctul mort după ce Jurnalul Naţional a sesizat autorităţile europene despre suspiciunile care planau asupra finanţării galei, dar şi avertismentului public lansat de la Bruxelles, de la DLAF spre DNA, acuzat că obstrucţionează anchetele. DNA, la peste 2 ani de la eveniment, a reuşit să finalizeze dosarul în care doar Rudel Obreja este făcut răspunzător. Elena Udrea nu e deloc implicată; alţi şefi din PDL, funcţionari din ministere, şi banca finanţatoare – BRD, legaţi de contractul “Galei”, sunt inexistenţi pentru DNA în rechizitoriu. Claudiu Dumitrescu, ajuns acum şef secţie în DNA, se loveşte ca de un blestem de dosarul “adormit”. Brusc devine intransigent, şi ceea ce nu a făcut la DLAF, vrea să repare din noua poziţie. Respinge rechizitoriul şi îl întoarce pentru completări, prin extinderea cercetărilor. Ar urma să fie cuprinşi cei “uitaţi”.
Porumbiţa albă este făcută scăpată şi a doua oară de Claudiu Dumitrescu, procurorul cu ochelari de cal, care vede doar ce i se spune.

Dan Constantin
_________________________________________________


Dosarul “Gala Bute”, aflat în ancheta DNA, s-a extins şi la funcţionarii publici din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, al Economiei, ai companiilor naţionale care au sponsorizat evenimentul, precum şi la cei ai Federaţiei Române de Box.
“Dispun infirmarea rechizitoriului nr. 320/P/2013 din 6.11.2013, în vederea efectuă rii urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, prevăzut de art. 26 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare cu referire la 248 C.p. şi art. 2481 C.p. şi contra intereselor financiare ale Uniunii Europene descrise anterior prev. de art. 20 C.p. rap. la art. 184 şi 181 din Legea nr. 78/2000, de către funcţionarii din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor descrise anterior, precum şi cu privire la participarea inculpatului Obreja Rudel în calitate de instigator sau complice săvârşirea acestor fapte”, se arată în ordonanţa procurorului şef adjunct al Secţiei a II-a din cadrul DNA.

Anunţul DNA arată că în cele din urmă procurorii încep să îşi facă treaba şi extind ancheta la aproape toate părţile implicate în acest dosar de fraudare a fondurilor europene în care, până acum, era făcut responsabil doar Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. Udrea e însă uitată şi de data aceasta.
Jurnalul Naţional a sesizat public autorităţile comunitare pentru cheltuirea aberantă a fondurilor europene alocate forţat de Ministerul Dezvoltării.

Decizia procurorilor DNA survine după o serie de dezvăluiri făcute de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi a seriei de articole din Jurnalul Naţional din 4 noiembrie (DLAF anexă DNA), şi 14 octombrie (DNA a pierdut-o pe Udrea).
Gala Bute a costat jumătate faţă de cât Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a plătit pentru acest eveniment din bugetul statului, nu din fonduri europene, aşa cum ar fi trebuit, respectiv   1,92 de milioane de euro. Diferenţa dintre suma făcută publică de MDRT şi suma încasată de firma organizatoare, respectiv 3,5 milioane de lei, a ajuns în conturi fără nici o legătură cu gala de box din 9 iulie 2011, scrie gsp.ro. Acesta mai spune că banii “deturnaţi” sunt şi acum în conturile aflate la BRD. Îngrijorător este faptul că pentru deficienţele în sistemul de accesare a fondurilor europene din perioada 2009-2011 România trebuie să plătească Comisiei Europene peste un miliard de euro, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

DNA contracarează investigaţiile OLAF
România a fost avertizată de Oficiul European de Luptă Antifraudă încă din 2011 cu privire la corupţia din jurul fondurilor europene. Astfel, în 2011, OLAF a avertizat România că anumite instituţii ale sale, printre care şi DNA, “par să lucreze într-o manieră coordonată pentru a contracara investigaţiile OLAF”, potrivit unei scrisori oficiale trimisă României de către OLAF, instituţia europeană care coordonează activitatea DLAF din România.
DNA are în lucru unul din faimoasele dosare cu bani europeni – “Gala Bute” –, unde vioara întâi este Elena Udrea. Semnalele presei au fost cele care au declanşat cu mare greutate ancheta DLAF.
Instituţia din subordinea primului-ministru se arată a fi un fel de apendice al DNA. Şefii DLAF de după 2009 au provenit de la DNA. Adina Petrescu şi Claudiu Dumitrescu s-au întors după stagiile de la şefia DLAF la DNA. Claudiu Dumitrescu a fost detaşat, din august 2010, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la conducerea Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF).
Până la detaşarea în DLAF, el a fost şeful Serviciului de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie împotriva Intereselor Financiare ale Comunităţilor Europene din cadrul Secţiei I de Combatere a Corupţiei din DNA. Dumitrescu a lucrat anterior ca procuror la Câmpina, a fost apoi prim-procuror la Sinaia, iar în 2003 a ajuns procuror la Parchetul Naţional Anticorupţie, devenit ulterior direcţie.
Acesta a instrumentat mai multe dosare cu cântec în care presiunea politică a ţinut loc de probe. Bâlciul din dosarul “Caltaboşul”, unde flagrantul nu există dar a fost intuit de procuror, mizeria împotriva doctorului Brădişteanu, “Valiza” în care a fost băgat Gigi Becali sunt marca procurorului Dumitrescu. Dumitrescu a fost numit în 2010 la şefia DLAF în locul Adinei Petrescu.

Faptul că la conducerea DLAF a devenit regulă plantarea procurorilor DNA nu a determinat automat şi o scoatere a anchetelor de sub suspiciunea “directivelor politice”. Ba, mai mult, chiar a alimentat opinia că “obiceiurile” din DNA au fost transferate şi în activitatea DLAF. Deşi Traian Băsescu şi Monica Macovei au ridicat în slăvi activitatea procurorilor de sub umbrela lui Daniel Morar, iată că organismul de control al derulării fondurilor europene – OLAF – de la Bruxelles a arătat adevărata stare de lucruri.
Elena Stan

×
Subiecte în articol: gala bute dna