Oamenii preşedintelui vor fi anchetaţi în dosarul tranzacţiei cu terenul de la Nana achiziţionat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a şefului statului. Primii pe lista celor care vor merge la Parchet sunt Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii în Cabinetul MRU, şi Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial. Cei doi foşti demnitari vor fi audiaţi de procurori în dosarul “Ferma Preşedintelui”, care se referă la tranzacţia prin care Ioana Băsescu a achiziţionat 290 de hectare de teren agricol la Nana. Parchetul General a preluat ancheta în acest caz, după ce Corpul de Control al Guvernului a constatat că circa 80% din terenul achiziţionat de Ioana Băsescu a fost restituit ilegal de Comisia funciară de la nivelul comunei Nana, în baza unor documente false. Această situaţie ar putea duce la rezilierea tranzacţiei, proprietarii de drept ai terenurilor fiind îndreptăţiţi să ceară acest lucru în justiţie. “Traian Băsescu avea demult în plan să se facă moşier de Nana, iar foştii miniştri Stelian Fuia şi Adrian Rădulescu încercau de ceva vreme să convingă oamenii să-şi vândă terenurile”, a declarat un fost viceprimar al comunei Nana, aflat în funcţie chiar în perioada în care s-au făcut retrocedările, potrivit Antena 3. Cei doi politicieni au fost chemaţi la audieri şi la Comisia Nana, însă Adrian Rădulescu a refuzat de cinci ori să se prezinte. Rădulescu a fost cel care a intermediat tranzacţiile cu terenuri şi a înregistrat Ferma Preşedintelui în registrul agricol al primăriei din Nana.
Situaţia terenurilor de la Nana este extrem de încurcată, potrivit Raportului Corpului de Control al Guvernului. 80% dintre terenuri au fost retrocedate ilegal, în baza unor documente false, iar printre cei care au depus cereri de retrocedare au fost nouă angajaţi ai Primăriei şi rude şi cunoscuţi de-ai acestora.
În perioada 1997-2005, la Primăria Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Analizarea şi aprobarea tuturor cererilor s-a realizat în mod defectuos. Unele cereri au fost aprobate la scurt timp de la depunerea lor, alte au fost analizate după 12 ani de la înregistrare. Această aplicare diferenţiată a legii a permis comiterea de abuzuri şi retrocedarea de terenuri către anumiţi proprietari în alte zone decât acolo unde erau îndreptăţiţi. Majoritatea angajaţilor din cadrul Primăriei Nana a depus cereri pentru reconstitrea dreptului de proprietate. Astfel, membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat atât propriile cereri, cât şi pe cele formulate de rude, situaţie care indică un posibil conflict de interese.
Acte nule
În perioada 2005-2010 Comisia locală de fond funciar Nana a aprobat cereri pentru persoane care nu erau îndreptăţite să primească teren agricol. Unele cereri au avut anexate documente care se refereau la alte persoane decât moştenitorii, dar care aveau nume asemănătoare cu aceştia. Este cazul a circa 60 de hectare pe care au fost emise titluri de proprietate nule. Unele extrase emise de Arhivele Naţionale au fost obţinute ulterior aprobării cererilor pentru reconstituire a dreptului de proprietate.
În perioada 2006-2007 au fost încheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole. Terenurile făceau parte din domeniul privat al statului sau din domeniul privat al comunei. În 2009, terenurile arendate în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL, reprezentată de Fioravante Bertola.
Suma totală plătită pentru cele 290 de hectare de terenuri agricole a fost de 3.437.647,92 lei. Raportul arată că în perioada 2009-2013 societatea a avut ca asociat unic pe Mara Bertoli şi administratori pe Fioravante Bertola, Gemma Rettagliata şi Mara Bertola. Cei trei nu figurează cu domiciliul pe teritoriul României. Obiectul principal de activitate l-a reprezentat “Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii”. În perioada 2009 – 30 iunie 2013, Berfige nu a înregistrat venituri din activitatea principală. ANAF a declarat societatea inactivă începând din 24 august 2012 ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor declarative. Pe 9 septembrie 2013, societatea Berfige a vândut terenul către Ioana Băsescu pentru suma de 5.844.864,26 lei, din care 4,6 milioane de lei au fost acordaţi de către CEC Bank prin intermediul unui credit imobiliar.
Rădulescu sare în apărarea Ioanei Băsescu
Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu a ieşit public într-o conferinţă de presă şi a susţinut că, în cazul terenului de la Nana, documentul de proprietate pe care îl are Ioana Băsescu este “perfect legal” şi nu poate fi anulat. “Cum e posibil să spui că anulezi nişte titluri care nu mai există?! În momentul când primeşti un titlu de proprietate şi ai făcut vânzarea terenului, titlul respectiv se anulează. Devine nul şi următorul document valabil este contractul de vânzare-cumpărare cu intabularea terenului. Deci, la ora asta, dacă vorbim de succesiunea terenurilor, cum au fost ele acolo, au avut titluri de proprietate, le-au vândut unei firme care a vândut mai departe. Ultimul document valabil este cel pe care îl are acum Ioana Băsescu şi care nu poate fi anulat pentru că a fost perfect legal”, a spus Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial şi actual preşedinte al organizaţiei Partidului Mişcarea Populară Dâmboviţa.