x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rămas fără deputăție, Ponta s-a jucat, puțin, de-a avocatul, după care a intrat în afaceri 

Rămas fără deputăție, Ponta s-a jucat, puțin, de-a avocatul, după care a intrat în afaceri 

de Ion Alexandru11    |    25 Feb 2021   •   07:25
Rămas fără deputăție, Ponta s-a jucat, puțin, de-a avocatul, după care a intrat în afaceri 

La o lună și opt zile după ce a ratat intrarea în Parlamentul României, Victor Ponta, președinte al Pro România, fost deputat și ex-prim ministru, a intrat în afaceri. El a înmatriculat compania SC VP Projects Adviser SRL, care are ca principal obiect de activitate “consultanța pentru afaceri și management”, și este unicul asociat al acesteia. Ponta nu este, însă, singur în această aventură de business, ci beneficiază de suportul apropiatei sale, Geanina Cristina Pușcașu, cea care a lucrat pentru soția sa, Daciana Sârbu, căreia i-a fost asistentă la Parlamentul European și pe care Victor Ponta a pus-o, în primăvara anului 2019, pe lista de candidați a Pro România pentru alegerile Parlamentare și care a împrumutat partidului, pentru acest scrutin electoral, 1,5 milioane de lei. Bani pe care Geanina Cristina Pușcașu însăși a luat-o cu împrumut de la persoane fizice a căror identitate nu a fost făcută publică în declarațiile de avere.

 

Fostul deputat Victor Ponta, rămas fără funcție la stat, după ce partidul pe care l-a fondat, după plecarea din PSD, Pro România, a ratat accesul în Parlament, s-a reprofilat. Asemenea altor câțiva “foști”, cum ar fi spre exemplu fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, sau fostul șef operativ al SIE, Silviu Predoiu, Ponta și-a înființat companie privată de consultanță.

Acest lucru reiese dintr-o încheiere a judecătorului de la Oficiul Național al Registrului Comerțului din data de 14 ianuarie 2021, care a autorizat înregistrarea și înmatricularea SC VP Projects Adviser SRL, companie al cărui unic asociat persoană fizică este Victor Ponta. Societatea are sediul social la etajul al șaptelea al unui bloc de birouri din Bulevardul Națiunilor Unite, foarte aproape de Palatul Parlamentului, unde funcționează și o casă de avocatură ce are, în titulatură, numele fostului prim-ministru.

Tot în actul de înființare al companiei se menționează că administratorul unic, cu puteri depline, este Geanina Cristina Pușcașu, o persoană care s-a dovedit a fi, în ultimii ani, “umbra” lui Victor Ponta atât în Guvern, cât și în Parlament, în Parlamentul European sau în diversele consilii de administrație ale unor companii cu capital de stat. 

 

 

Administratorul firmei, partener de afaceri cu președintele CNCD și cu un fost șef din MAI

 

Proaspătul administrator al afacerii cu consultanță deținute de Victor Ponta a fost, însă, de-a lungul ultimilor 18 ani, asociată cu personaje celebre de calibru. Spre exemplu, aflăm de la Registrul Comerțului că, în anul 2003, Geanina Cristina Pușcașu a administrat activitatea societății SC Ibis Com SRL, entitate deținută, în calitate de asociați, Anca Rodica Burghelea, Mihaela Liliana Bălănescu, Ciprian Popa și Victoria Halaicu. Aceasta din urmă este nimeni alta decât fosta soție a ex-primarului general al Capitalei, Crin Halaicu,

În 2004, o regăseam pe aceeași Geanina Cristina Pușcașu în structura acționariatului companiei MC Consulting SRL București, avându-i drept parteneri pe Mirela Nuța Dorobăț (fostă Pantea) și pe Asztalos Csaba Ferenc, din Baia Mare, nimeni altul decât actualul președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), fost membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

De asemenea, potrivit unei încheieri de la același Registru al Comerțului, din anul 2005, apropiata din politică și, mai nou, din business a lui Victor Ponta figura ca administrator al unei alte societăți comerciale, SC B.T. Team Consulting SRL, cu sediul în București, al cărui unic acționar este un anume Bogdan Tohăneanu. Acesta din urmă a ocupat, de la preluarea guvernării, în 2012, de către USL și până la alegerile parlamentare din același an, funcția de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor (MAI), fiind responsabil cu relația cu Parlamentul. În această calitate de administrator, Geanina Cristina Pușcașu a reprezentat SC B.T. Team Consulting SRL, în calitatea acestei firme de acționar persoană juridică, alături de Avicola Buzău SA și Aaylex Trading SRL, în cadrul SC Aaylex Prod SRL Buzău. 

Tot în anul 2005, aceeași Geanina Cristina Pușcașu administra compania Cerealcom SA Giurgiu, deținută de oamenii de afaceri Bogdan Stanca, Viorel Gavril Feinca și Bogdan Gruia. 

 

Dividende de 170.000 de lei

 

În anul 2007, doamna Pușcașu și-a înființat propria companie – SC Proactiv Profesional SRL, entitate care se ocupă, potrivit documentelor depuse la Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu servicii prestate în principal întreprinderilor. Pentru început, ea a avut-o drept coasociată pe Mirela Nuța Dorobăț, după care, de-a lungul anilor, structura acționariatului s-a modificat de mai multe ori, pentru ca, în prezent, să revină în proprietatea fondatoarei.

În legătură cu această companie, există, totuși, o constantă perpetuată în timp, menționată de Geanina Cristina Pușcașu în toate declarațiile de avere depuse în calitățile oficiale pe care le-a deținut. Este vorba despre cuantumul dividendelor - în sumă de 170.000 de lei, pe care le-a realizat în anul 2008.

 

“Umbra” fostului premier PSD la Guvern, Bruxelles și consilii de administrație

 

Legăturile dintre Victor Ponta, familia fostului prim-ministru și administratorul companiei SC VP Projects Adviser SRL este una mai mult decât strânsă, având în vedere faptul că, de-a lungul ultimilor nouă ani, destinele acestora s-au intersectat neîntrerupt.

Spre exemplu, dintr-un document oficial al Autorității Electorale Permanente emis la începutul anului 2012, cu privire la cuantumul veniturilor PSD, în calitate de partid politic condus, la acel moment, de Victor Ponta ca președinte, aflăm că doamna Geanina Cristina Pușcașu a făcut, în data de 22 noiembrie 2011, o donație către această formațiune politică în cuantum de 34.382 de lei. 

O jumătate de an mai târziu, după ce PSD, împreună cu PNL, au preluat Palatul Victoria, iar Victor Ponta a devenit prim-ministru, în data de 15 iunie 2012, a avut loc o adunare generală a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA – IFN, prilej cu care au fost numiți noii membrii în cadrul Consiliului de Administrație. Unul dintre aceștia a fost chiar Geanina Cristina Pușcașu. Anterior, conform declarațiilor de avere depuse și identificate în arhiva portalului Agenției Naționale de Integritate (ANI), aceeași doamnă a devenit consilier de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, după care a fost consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului Victor Ponta, consilier de stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, consilier de stat la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor sau administrator în cadrul Companiei Naționale de Aeroporturi București. 

În paralel, în 2014, a devenit asistent parlamentar al eurodeputatului PSD Daciana Sârbu, soția lui Victor Ponta. Geanina Cristina Pușcașu a fost eliberată din funcția de consilier la Secretariatul General al Guvernului în data de 28 iunie 2017, după ce între Ponta și PSD s-a produs marea ruptură cauzată de moțiunea de cenzură inițiată și votată chiar de către PSD pentru dărâmarea Guvernului condus de, culmea, actualul prim-vicepreședinte al Partidului Social Democrat, Sorin Mihai Grindeanu.

Din alte documente, la fel de oficiale, mai afăm că actualul administrator al companiei de consultanță înființată, luna trecută, de Victor Ponta, a fost numită, în data de 26 martie 2015, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română SA, mandatul acesteia fiind prelungit, cu încă două luni, în 22 octombrie 2019, în plin interimat al Guvernului Dăncilă, demis, de asemenea, prin moțiune de cenzură, cu 12 zile înainte. Mandatul doamnei Pușcașu la Loteria Română s-a încheiat în 11 decembrie 2019, după preluarea guvernării de către Ludovic Orban, cel căruia Victor Ponta a refuzat să-i ofere votul de învestitură.

 

 

Povestea candidaturii și împrumutul de campanie pe metoda “Grindă”

 

Geanina Cristina Pușcașu mai are cel puțin două conexiuni cu Victor Ponta, în afară de cele descrise mai sus. În 2016, fostul premier a fondat un ONG, denumit Asociația Black Sea Regional Cooperation Projects 2020, din care avea calitatea, printre alții, și actualul transfug deputat PNL Daniel Constantin. Această fundație are sediul acasă la doamna Pușcașu.

În primăvara anului 2019, Pro România și-a întocmit listele de candidați pentru alegerile europarlamentare care au avut loc în data de 26 mai 2019, iar Geanina Cristina Pușcașu a ocupat un loc ce se dorea a fi eligibil pe această listă. Daciana Sârbu, soția lui Ponta, nu a mai candidat, gurile rele spunând că tocmai pentru a-i face “pârtie” fostei sale asistente. Însuși Victor Ponta, care a candidat primul pe listă, a cedat locul pentru Mihai Tudose, însă singurul care a prins un loc în Parlamentul European fiind acesta din urmă.

Numai că, potrivit unui raport al AEP cu privire la cuantumul veniturilor electorale ale Pro România pentru acest scrutin rezultă că Geanina Cristina Pușcașu, în calitatea de candidat pe care a avut-o, a împrumutat formațiunea cu suma de 1.500.000 de lei, bani provenii, la rândul lor, dintr-un împrumut în nume personal contractat de persoana în cauză. Povestea acestor bani amintește de situația similară a unei alte candidate la europarlamentarele din 2019, Ana Maria Dumitriu, apropiata lui Ion Ștefan zis “Grindă”, care a donat 1,4 milioane de lei către PNL, bani pe care i-a luat cu împrumut chiar de la “Grindă”. În cazul Geaninei Cristina Pușcașu, creditorul, mai exact creditorii, pentru că sunt patru, sunt total necunoscuți. 

Astfel, din declarația de avere depusă cu ocazia candidaturii la Parlamentul European, doamna Pușcașu menționa că a acordat Pro România un împrumut de 1,5 milioane de lei, pentru campania electorală, dar că, totodată, a luat patru împrumuturi de la patru persoane fizice, pe care nu le-a nominalizat, în cuantum de 400.000 de lei, 300.000 de lei, 400.000 de lei și încă 400.000 de lei. Împrumuturile au fost contractate în anul 2019 și aveau, conform documentului citat, scadența tot în anul 2019.

 

 

Avocat sub… acoperire

 

Iar firma de consultanță fondată, pe 14 ianuarie, de Victor Ponta și administrată de Geanina Cristina Pușcașu nu este singura activitate extrapolitică pe care fostul premier a derulat-o în ultimul an. În declarația de avere pe care Ponta a completat-o, cu ocazia candidaturii sale pentru un nou mandat de deputat, pe care nu l-a obținut, acesta arată că, pe lângă veniturile de 139.879 de lei realizate ca parlamentar, a mai încasat 15.000 de lei ca avocat în cadrul Casei de Avocatură SCA Gorun Ponta și Asociații. Această casă de avocatură are sediul exact la aceeași adresă unde este declarat și sediul social al SC VP Projects Adviser SRL, din Bulevardul Națiunilor Unite.

Conform Tabloului Avocaților UNBR, Victor Ponta a intrat în Baroul București în 1 februarie 2005, s-a reactivat anul trecut, însă, în prezent, figurează din nou ca avocat inactive, suspendat din data de 23 iulie 2020, la cerere.

 

×