x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Nuca în perete: România își activează acordul cu Palestina, în plin război Israel-Hamas. Președintele Iohannis a promulgat legea

Nuca în perete: România își activează acordul cu Palestina, în plin război Israel-Hamas. Președintele Iohannis a promulgat legea

de Ion Alexandru    |    31 Oct 2023   •   00:03
Nuca în perete: România își activează acordul cu Palestina, în plin război Israel-Hamas. Președintele Iohannis a promulgat legea

În plin război declanșat de organizația teroristă Hamas la adresa Israelului, după carnagiul din data de 7 octombrie, președintele României a promulgat legea privind ratificarea acordului între guvernul de la București și guvernul palestinian pentru cooperarea în prevenirea și combaterea terorismului, a criminalității organizate și a altor infracțiuni.

 

Semnătura lui Klaus Iohannis pe această lege datează din data de 24 octombrie 2023, actul normativ stabilind schimburi de informații operative între România și Palestina inclusiv în domeniul combaterii traficului de arme, muniții și explozibili, al migrației ilegale dar și al… combaterii corupției.

La două săptămâni și jumătate de la atacurile teroriste ale militanților Hamas în Israel, președintele României emitea, în data de 24 octombrie 2023, Decretul nr. 1306/2023, prin care a promulgat legea privind ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Palestinei privind cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a altor infracțiuni, semnat la data de 19 iulie 2022 la București.

Legea prin care acest acord a fost ratificat a fost adoptată de Parlament cu doar câteva zile înainte de atacurile Hamas și a fost inițiată de către Guvernul României încă din data de 2 mai 2023. În expunerea de motive, Executivul preciza că, „având în vedere atenția deosebită pe care o acordă combaterii criminalității organizate, terorismului, precum și a altor amenințări la adresa stabilității și securității pe plan internațional, Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul de Interne Palestinian au considerat oportună extinderea cadrului juridic bilateral în domeniul afacerilor interne, prin încheierea unui document de cooperare în domeniu, la nivel guvernamental”.

 

Actul, semnat cu ocazia vizitei lui Mahmoud Abbas la București

 

Astfel, Executivul de la București susține că „prin acest document se creează cadrul juridic bilateral necesar pentru cooperarea în prevenirea și combaterea criminalității organizate, terorismului și a altor infracțiuni, principalele domenii de cooperare vizate fiind combaterea traficului de droguri, a traficului de persoane, a migrației ilegale, a corupției, a actelor de terorism și de finanțare a acestuia, a traficului de arme, muniție și explozivi și a criminalității informative”.

Potrivit documentului citat, acordul de cooperare fost semnat în data de 19 iulie 2022, la București, de către Raed Arafat, secretar de stat în MAI, iar ceremonia a avut loc în contextul vizitei pe care președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a efectuat-o în România, în perioada 18 – 19 iulie 2022. Pentru partea palestiniană, acordul a fost semnat de către ministrul Afacerilor Interne și Expatriaților, Riad Malki.

 

Schimburi de informații operative și de expertiză

 

Acest acord permite părților să facă schimb de informații și… expertiză în domeniile amintite mai sus și să transmită informații operative „care pot ajuta la prevenirea, descoperirea și cercetarea activităților de criminalitate organizată, precum și a altor infracțiuni”. Mai exact, a actelor de terorism, finanțarea terorismului și a infracțiunilor circumscrise terorismului, traficului ilicit de substanțe stupefiante și psihotrope sau precursori, cultivarea producerea, achiziționarea, posesia, distribuirea, importul sau exportul acestora, combaterea criminalității organizate, infracțiunile contra persoanei și patrimoniului, contrabanda sau producerea, posesia, importul, exportul sau transferul ilicit de arme de foc, muniție și explozivi, contrabanda sau producerea, posesia, exportul, transferul de substanțe toxice, materiale chimice, biochimice sau bacteriologice, radioactive sau nucleare, precum și de tehnologii cu dublă utilizare și tehnologie militară, furtul sau contrabanda cu pietre și metale prețioase, bunuri culturale și arheologice care au valoare artistică, fraudele cu monede și valori mobiliare, infracțiuni de spălare a banilor, infracțiuni de corupție, assimilate acesteia și în legătură cu corupția, traficul de persoane, traficul de țesuturi sau de organe umane, migrația ilegală, furtul de autoturisme, criminalitatea informatică, infracțiuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală și identificarea propriilor cetățeni care încalcă reglementările în materie de migrație.

 

SRI, parte din acest proiect

 

Mai aflăm din acest Acord că autoritățile desemnate pentru aplicarea prevederilor de mai sus, din partea României, sunt Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (pentru aspectele care vizează terorismul) și Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. În acest caz, schimbul de informații se va realiza strict cu autoritatea competentă din Palestina, respectiv cu Unitatea de Informații Financiare.

Din partea Palestinei, de aplicarea acordului se vor ocupa Ministerul de Interne și Financial Follow-up Unit (Unitatea de Informații Financiare).

 

Niciun vot împotrivă, nici la Cameră, nici la Senat

 

Proiectul de lege de ratificare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Palestinei a fost inițiat sub semnătura fostului premier Nicolae Ciucă, iar Memorandumul a fost redactat sub semnătura ex-ministrului român de Interne, Nicolae Bode. Documentul a fost avizat de fostul director al SRI, Eduard Hellvig, de președintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ancuța Gianina Opre, de fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, dar și de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Actul normativ a fost depus la Parlament în data de 25 aprilie 2023, după care a fost înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaților (primă Cameră sesizată) la data de 2 mai 2023. În 17 mai, au fost deja primite avizele favorabile ale Comisiei pentru Politică Externă și Comisiei Juridice, precum și raportul de admitere al Comisiei pentru Apărare. A doua zi, a fost emis și avizul favorabil al Comisiei pentru Tehnologia Informației.

Legea a fost introdusă pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților din 26 mai, 28 mai, 13 iunie și 19 iunie 2023. Abia la 20 iunie, legea a trecut cu 282 de voturi „pentru” la zero „împotrivă”. În aceeași zi, proiectul s-a mutat la Senat, unde, însă, abia în 27 septembrie a fost supus votului final. Cu această ocazie, proiectul a trecut cu 83 de voturi „pentru” la zero „împotrivă”.

La data de 3 octombrie 2023, cu patru zile înainte de atacurile teroriste ale Hamas din Israel, legea a intrat în așteptarea unui eventual atac la CCR. Culmea, la data de 9 octombrie, când deja izbucnise războiul din Israel, Camera Deputaților a trimis legea la Palatul Cotroceni, pentru promulgare. Iar președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea pe 24 octombrie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×