x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Record absolut: un funcţionar este plătit de 12 firme. Toate de stat

Record absolut: un funcţionar este plătit de 12 firme. Toate de stat

de Cristian Anton    |    25 Iul 2016   •   09:51
Record absolut: un funcţionar este plătit de 12 firme. Toate de stat
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu este director în Ministerul Economiei şi posesorul unui record naţional absolut: încasează nu mai puţin de 12 salarii de la stat.

e altfel, întreaga familie este bugetară, în condiţiile în care şi soţia lui este şef de serviciu în Ministerul Justiţiei. Stănescu a fost partener în societatea de avocatură a Alinei Gorghiu, cei doi fiind suspectaţi de plagiat în cazul unei cărţi pe care au publicat-o în 2013.

Citeste si: Băsescu & Udrea, executaţi silit de firma lui Andronic

Societatea de stat constănţeană Oil Terminal are de câteva zile un administrator provizoriu, Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu, ce urmează să fie validat pe funcţie în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de pe 11.08.2016. Stănescu bifează cu această ocazie un record incredibil, fiind funcţionarul public cu cele mai multe surse de venit de la stat: 12.

Citeste si: Afacerile imobiliare ale lui Stelu continuă. Construieşte apartamente de 150.000 de euro

Trai pe vătrai

Astfel, pe lângă indemnizaţia lunară de 3.419 lei pe care o va încasa de la Oil Terminal, Bogdan Stănescu mai este, după cum urmează:

Citeste si: Exploziv. Viitorul sediu al DNA, auditat de firma pe care DNA o anchetează

  • consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, cu salariu la secret;
  • administrator special la Arcadia 2000 SA Bucureşti, din partea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, plătit cu 36.396 lei pe an;
  • administrator special la Romplumb SA Baia Mare şi Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, din partea Ministerului Economiei- Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, al cărui director general este, funcţii care-i aduc 105.197 lei pe an;
  • membru al Curţii de Arbitraj Bucureşti, cu venituri anuale de 29.078 lei; administrator special la Hidroelectrica SA, din partea Ministerului Economiei şi a Fondului Proprietatea, care-l plătesc cu 11.940 lei, 4.809 lei pe an;
  • membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Nuclearelectrica SA, care-i asigură încă 38.735 lei pe an;
  • membru CA la Rompetrol Rafinare SA, din partea statului român, cu un venit anual de 59.571 lei;
  • reprezentant al statului în AGA Complexului Energetic Hunedoara, cu 12.860 lei pe an;
  • membru AGA la Complexul Energetic Oltenia, cu 47.760 lei anual;
  • membru în AGA de la Nuclearelectrica SA, cu 36.000 lei pe an.

Citeste si: Primarul care îngroapă hingherii în bani

Celor 12 venituri pe care companiile cu capital majoritar de stat le asigură lui Bogdan Stănescu, se mai adaugă şi cea anuală de 136.672 lei a soţiei sale, Cătălina Stănescu, care este şefa Serviciului de Comunicare şi Relaţii Publice din Ministerul Justiţiei.

Citeste si: „Ceferista” latifundiară Elena Udrea are pierderi de milioane

Acuzaţii de autoplagiat

În 2010, Bogdan Stănescu a fost angajatul Alinei Gorghiu, la SCPA Gorghiu, Pop şi Asociaţii, firma de avocatură deţinută de actuala co-preşedintă PNL. Relaţia dintre cei doi a continuat şi după această experienţă avocăţească. În 2011, Bogdan Stănescu este co-autorul lucrării „Medierea. Oxigen pentru afaceri”, sub coordonarea Alinei Ghorgiu, iar în 2013 apar în aceeaşi calitate pe coperta cărţii „Medierea. Oxigen pentru o societate modernă”. Interesant este faptul că, pe site-ul de specialitatea plagiate.ro, cartea din 2013 scrisă de Bogdan Stănescu şi coordonată de Alina Gorghiu este suspectată a fi autoplagiat după lucrarea din 2011 a celor doi.

423.374 lei câştigă Bogdan Stănescu din salariu şi indemnizaţii la stat, la care se adaugă indemnizaţia de la BNR, ţinută la secret

O parte din veniturile funcţionarului Bogdan Stănescu nu va mai apărea în viitoarea declaraţie de avere, după ce vicepremierul Cotin Borc a anunţat că reprezentanţii statului în AGA nu vor mai fi plătiţi. Cei din CA-uri vor fi remuneraţi în continuare, salariile acestora depinzând de la o companie la alta.

Citeste si: Familia Videanu s-a conectat la afacerea metroului din Drumul Taberei 

În 2009, fostul premier Emil Boc plafona salariile din CA la 1% din salariul directorului, repectiv 47 lei. Stănescu deţine recordul de funcţii plătite la stat, dar nu e, nici pe departe, singurul „polivalent”.

Citeste si: De la gruparea de interese a lui Băsescu, la consultanţă pentru tehnocraţi

Şi fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, apărea în zece consilii de administraţie, el fiind urmat de Ioan Roşca, fostul director general al Electrica, care încasa bani din opt consilii de administraţie şi comisii.

Citeste si: Doi foşti ofiţeri SRI, ţepuiţi de fiica lui Vasile Blaga

La doar 41 de ani, Bogdan Stănescu este exemplul perfect al superfuncţionarului de succes. Fost şef la Vama Galaţi, apoi în FPS şi AVAS, cariera lui Stănescu s-a intersectat de mai multe ori, cu folos, cu cea a Alinei Gorghiu. În plus, Bogdan Stănescu este de profesie şi diplomat- ambasador, fără portofoliu în acest moment.  

×
Subiecte în articol: Bogdan Stănescu