Mai exact, la unele instalații au fost descoperite „găuri mici” și „lipiri cu bandă adezivă bituminoasă”, nerecomandată pentru prelatele din PVC. Din acest motiv, la finalul lunii trecute, municipalitatea a mai contractat, pentru încă patru luni, servicii de reparații și mentenanță a aceluiași acoperiș, în valoare de încă aproape 200.000 de euro. Ambele contracte (și cel din 2022, și cel de acum) au ajuns la aceeași companie. Acoperișul retractabil de la Arena Națională a făcut, anul trecut, obiectul unor atacuri între fostul edil, Gabriela Firea, și actualul primar general, Nicușor Dan.
Încă din vara acestui an, Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, a anunțat că dorește să achiziționeze, pentru a doua oară în mai puțin de 12 luni, servicii de reparații, mentenanță și întreținere pentru ansamblul format din sistemul de informare – tabela electronică - și sistemul electromagnetic special al acoperișului retractabil, a videocubului și prelate, precum și servicii asociate pentru Arena Națională.
Potrivit unui anunț de participare publicat în data de 26 iulie 2023, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), autoritatea contractantă invocă faptul că „complexitatea și diversitatea foarte mare a instalațiilor și sistemelor existente la Arena Națională impun o activitate de mentenanță preventivă și corectivă care să asigure disponibilitatea în orice moment a Arenei Naționale”. Afacerea viza, la momentul la care acest anunț era publicat pe SEAP, o perioadă de patru luni, urmând a fi finalizat până la data de 31 decembrie 2023. Iar, în vederea atribuirii contractului, municipalitatea a organizat o licitație deschisă, impunând ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut, bugetul pe care instituția a fost dispusă să-l aloce pentru această operațiune ridicându-se la 835.575 de lei fără TVA.
Același ofertant, ca și anul trecut
La licitația organizată de Primăria Municipiului București în acest sens s-a înscris o singură companie interesată să participe la proiectul cu pricina. Este vorba despre SC Aurocon România SRL, cu care instituția condusă de Nicușor Dan a parafat, la data de 27 octombrie 2023, contractul având numărul 843/2023, la o valoare finală negociată de 812.400 de lei fără TVA, respectiv de 966.756 de lei cu TVA inclusă (197.297,1 euro).
De precizat este că, exact cu aceeași companie, Primăria Municipiului București a mai încheiat, în data de 3 august 2022, un contract identic, dar care a avut o durată de 8 luni la vremea respectivă. Și atunci, SC Aurocon România SRL a fost singurul ofertant înscris la procedura de contractare, iar valoarea serviciilor s-a ridicat la 1.765.862,42 de lei cu TVA inclusă (360.380,1 euro).
În total, se poate observa că, din august 2022 și până în octombrie 2023, municipalitatea a plătit, astfel, companiei în cauză suma de 2.732.618,42 lei cu TVA (557.677,2 euro) pentru reparații și mentenanță la acoperișul retractabil de la Arena Națională.
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care și-a adjudecat aceste contracte, SC Aurocon România SRL, este deținută de către cetățeanul austriac Walter Hammerle și de românca Maria Hammerle Năstase. Iar, potrivit bazei de date a SEAP, aceste două afaceri sunt și singurele pe care compania în cauză le-a derulat pe bani publici.
Raport de inspecție cu surprize
Revenind la acest ultim contract proaspăt parafat, din caietul de sarcini care a stat la baza achiziției aflăm că Arena Națională dispune de cel mai mare stadion din țară, desemnat și primul stadion de către UEFA din România, cu o capacitate de peste 55.000 de spectatori, a cărei construcție a fost finalizată în anul 2011. Se mai arată că, în intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2023, ar fi trebuit prestate servicii de instalare, parametrizare și testare a infrastructurii, prin instalarea și configurarea unui router industrial 4G și 5G pentru conectarea online de la distanță prin rețeaua virtuală, folosind conexiuni securizate.
În baza acestui contract de patru luni, trebuie efectuate reparații la prelată. „Pe baza raportului de inspecție efectuat în septembrie 2022, au fost identificate și documentate o serie de defecte ale instalațiilor (găuri mici, dezlipiri ale sudurilor), precum și o serie de reparații temporare folosind bandă adezivă bitumică și silicon bitumic. Adezivii pe bază de bitum nu sunt recomandați pentru prelate din PVC, toate reparațiile temporare trebuind refăcute profesional, prin suduri sau folosind adezivi speciali. Majoritatea îmbinărilor dintre plăcile de policarbonat și prelate acoperișului prezintă scurgeri de apă, deoarece, în timp, plăcile de policarbonat s-au deplasat, iar acum există spații libere care permit infiltrarea apei. Toate aceste îmbinări vor fi ranforsate”, se arată în documentația de atribuire.
Scandal-monstru între Nicușor Dan și Gabriela Firea pe acest subiect
Anul trecut, fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea (FOTO), l-a acuzat pe Nicușor Dan că a adus niște specialiști care au stricat acoperișul de la Arena Națională. În replică, Nicușor Dan a dat vina pe administrațiile Oprescu și Firea. Gabriela Firea a susținut, atunci, că actualul edil minte: „Arena Națională a avut, în mandatul meu, contract de mentenanță pentru toate sistemele, deci și pentru acoperișul retractabil. Nu au fost probleme cu acoperișul retractabil pentru că a respectat indicațiile producătorului”.
„Scrie negru pe alb în cartea tehnică a sistemului că acoperișul nu trebuie întins toamna și iarna. În prima lună de mandat, specialiștii aduși de Nicușor Dan au întins și au stricat acoperișul! Să nu uităm imaginile și scandalul din decembrie 2020, în plin sezon rece, înaintea meciului Austria-Macedonia. E foarte ciudat ce s-a întâmplat atunci. Acoperișul era programat de producător să nu poată fi întins toamna și iarna, dar specialiștii lui Nicușor Dan au reușit să umble la software și să treacă peste recomandări. Producătorul acoperișului a recunoscut public (…). E foarte interesant și cum a fost întins acoperișul Arenei pentru evenimente organizate acolo, unde au participat mii de tineri. Chiar Nicușor Dan spunea că acoperișul era un pericol real și se putea prăbuși. Am informații că la unul dintre evenimente acoperișul chiar a fost găurit intenționat pentru a introduce proiectoare video. Poate și de asta e nevoie acum de reparații serioase”, preciza, anul trecut, Gabriela Firea.