Dreptul la un proces echitabil pleacă de la un amănunt birocratic, nesemnificativ la prima vedere – repartizarea aleatorie. El s-a dovedit însă esenţial în felul de derulare a procesului pentru mulţi dintre cei care sunt subiectele Justiţiei. Reglementarea actuală asigură efectiv dreptul la un proces echitabil din perspectiva reglementării existente în prezent în România cu privire la repartizarea aleatorie?
Un studiu publicat de juridice.ro din care cităm extins consideră că Legea nr. 304/2004 republicată consacră principiile în această materie.
“Art. 10 – Toate pesoanele au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, de către o instanţă imparţială şi independentă, constituită potrivit legii.
Art. 11 – Activitatea de judecată se desfăşoară cu respectarea principiilor distribuirii aleatorii a dosarelor şi continuităţii, cu excepţia situaţiilor în care judecătorul nu poate participa la judecată din motive obiective.
Art. 53 – (1) Repartizarea cauzelor pe complete de judecată se face în mod aleatoriu, în sistem informatizat.
(2) Cauzele repartizate unui complet de judecată nu pot fi trecute altui complet decât în condiţiile prevăzute de lege”.
Regulamentul de ordine interioară al instanţelor aprobat prin Hotărârea CSM nr. 387/2005 modificată şi completată, emis în aplicarea legii de organizare judecătorească, reglementează însă doar într-o mică măsură şi în dispoziţii cu caracter mult prea general modul în care se transpune în activitatea instanţelor de judecată principiul analizat:
Art. 95 (1) În vedera repartizării pe complete şi a stabilirii primului termen de jduecată, dosarele nou formate vor fi transmise persoanei desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
Persoana desemnată cu repartizarea aleatorie a cauzelor, primind dosarul, verifică în sistemul ECRIS dacă există alte dosare formate ca urmare a unei cereri formulate de aceleaşi persoane, împotriva aceloraşi persoane şi având acelaşi obiect, întocmeşte un referat în care menţionează rezultatul verificării şi îl ataşează la dosarul nou format.
Repartizarea cauzelor se va efectua în sistem informatic prin programul ECRIS.
De la informatic la manual
În cazul în care reparizarea în sistem informatic nu se poate aplica din motive obiective, repartizarea cauzelor se efectuează prin metoda sistemului ciclic. Repartizarea aleatorie în sistem informatic sau ciclic se realizează o singură dată, urmând ca în situaţiile în care pe parcursul desfăşurării procesului apar incidente procedurale să se recurgă la regulile stabilite în prezentul regulament.
Pentru aplicarea criteriului aleatoriu în sistem informatic sau ciclic, dosarele se înregistrează în ordinea sosirii la instanţă şi se repartizează în aceeaşi ordine de către persoana sau persoanele desemnate anual de preşedintele instanţei, cu avizul colegiului de conducere.
Pentru aplicarea criteriului aleatoriu, completele se vor constitui la începutul fiecărui an şi se numerotează pe instanţă sau, după caz, pe secţii, ţinându-se seama de materiile în care se judecă, de specializarea completelor şi de faza procesuală în care se află cauzele, respectiv fond, apel sau recurs.
În cazul existenţei unui sistem computerizat automat de gestiune a activităţii de înregistrare a actelor de sesizare, preşedintele instanţei urmăreşte ca utilizarea acestuia să se realizeze conform instrucţiunilor.
La sfârşitul fiecărei zile se listează cauzele repartizate în ziua respectivă, ţinându-se o evidenţă separată a listelor.
Pentru repartizarea aleatorie a cauzelor urgente, atât în materie penală, cât şi în materie civilă, se vor respecta programele informatice sau, după caz, metoda sistemului ciclic privind reparizarea aleatorie pentru completele specializate.
La cererea motivată a completului de judecată investit cu soluţionarea unui dosar care în mod constant necesită un timp de lucru ce acoperă durata normală aunei şedinţe de judecată, colegiul de conducere al instanţei poate să dispună, până la soluţionarea cauzei respective sau până la un alt moment al procesului, ca acelui complet să nu îi mai fie repartizate alte cauze.
Cum se schimbă completul
Toate modificările aduse compunerii completului de judecată ori repartizării dosarelor în condiţiile prezentului regulament vor fi evidenţiate în programele informatice de repartizare aleatorie. În situaţia în care programele informatice nu permit asemena evidenţe, se va ţine un registru special pentru evidenţierea acestor modificări, sub semnătura persoanei sau a persoanelor desemnate cu repartizarea aleatorie a cauzelor.
Încheierile şi procesele-verbale întocmite în procedura repartizării aleatorii a cauzelor sau în situaţiile de modificare a compunerii completului de judecată se depun la dosarul cauzei, iar copii de pe acestea, certificate de persoana desemnată cu repartiarea aleatorie sau, după caz, de grefierul de şedinţă, se păstrează în mape separate. La dosarul cauzei se depun şi copii de pe hotărârile colegiului de conducere prin care este modificată compunerea completului de judecată, certificate de grefierul de şedinţă”.
Art. 98 – Incidentele procedurale referitoare la compunerea completelor de judeată se vor soluţiona cu respectarea normelor de procedură şi a normelor de repartizare aleatorie a cauzelor, după blocarea compoletului de judecată investit iniţial cu judecarea cauzei.
(2) Incidentele procedurale referitoare la toţi membrii completului de judecată, precum incompatibilitatea, recuzarea sau abţinerea, se vor soluţiona de completul cu numărul imediat următor, care judecă în aceeaşi materie. Dacă în materia respectivă nu există decât un singur complet de jduecată, incidentele procedurale referitoare la toţi membrii completului vor fi soluţionate de completul imediat următor, indiferent de materia în care judecă.
(3) Dacă în urma soluţionării incidentelor procedurale prevăzute la alin. (2) se constată că, din motive prevăzute de lege, completul căruia i-a fost repartizat aleatoriu cauza nu este în măsură să judece, dosarul se repartizează aleatoriu”.
Art. 99 (2) Instanţele judecătoreşti care utilizează sistemul ECRIS vor lua măsuri pentru completarea tuturor câmpurilor aplicaţiei ECRIS cu date complete şi corecte, conform instrucţiunilor de utilizare.
Art. 101 Neluarea măsurilor necesare aplicării normelor criteriului aleatoriu de repartizare a cauzelor sau încălcarea acestor norme atrage răspunderea disciplinară a persoanelor vinovate, în condiţiile legii.
Art. 115 alin. 3. repartizarea cauzei pentru rejudecare se va face cu respectarea procedurii de reparizare aleatorie.