x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rudel Obreja, pus la păstrare de DNA

Rudel Obreja, pus la păstrare de DNA

de Elena Stan    |    13 Mar 2014   •   21:50
Rudel Obreja, pus la păstrare de DNA
Sursa foto: George Filip/Mediafax Foto
Fostul preşedinte al FR Box a schimbat celula cu arestul la domiciul şi nu are voie să vorbească cu martorii sau să primească vizite
Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost audiat iarăşi de DNA pentru un caz de trafic de influenţă petrecut în perioada noiembrie 2013 ­ ianuarie 2014. Procurorii îl acuză că ar fi cerut 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a interveni în favoarea acestuia în faţa unui complet de judecători de la Înalta Curte de Casaţie. Obreja a profitat de ocazia audierilor şi a declarat presei că este victima unei înscenări făcute de Vîntu. Audierile la DNA sunt singurele momente în care fostul şef al boxului poate vorbi cu presa. Săptămâna trecută, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti n-au prelungit cu 30 de zile mandatul de arest preventiv al lui Rudel Obreja, însă i-au dat un mandat de 30 de zile de arest la domiciliu. Astfel, Obreja iese din casă doar la solicitarea organelor judiciare şi este pus la adăpost de orice dialog cu “cei de afară”.

Arestarea lui Obreja nu are legătură cu dosarul “Gala Bute” la care procurorii DNA lucrează din anul 2012. Obreja este acuzat de mai multe fapte de corupţie şi deturnare de fonduri în valoare de două milioane de euro de la bugetul de stat sau sponsorizări de la companii de stat. După ce s-a ales cu dosar penal fiind singurul acuzat în acest caz, Obreja începuse să ameninţe că “va vorbi”. Persoana vizată de dezvăluirile lui Obreja este Elena Udrea, la acel moment ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care s-a implicat în obţinerea de finanţare şi organizarea evenimentului. Deşi au trecut mai bine de doi ani de la deschiderea acestui dosar, procurorii DNA continuă cercetările “sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată” şi nu dau alte informaţii despre acest caz. Restricţiile arestului preventiv îl ţin şi pe Obreja departe de orice alte dezvăluiri.

Fostul preşedinte FR Box s-a prezentat luni la DNA pentru a aduce câteva acte necesare la dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă. La ieşirea de la DNA, Obreja a spus că Vîntu, în repetate rânduri, l-a îndemnat să ia banii, că el nu a cerut. “Vîntu îmi spunea «Ia banii. Vrei să ţi-i pun în braţe, ţi-i dau».” Mai mult, Obreja a spus că nu toate convorbirile sale cu Vîntu au fost înregistrate. Obreja susţine că Vîntu ar avea două motive pentru a pune la cale “înscenarea”. Potrivit lui Obreja, afaceristul l-ar fi denunţat pentru a-i fi redusă la jumătate o pedeapsă cu închisoarea, pe care urmează să o primească, dar şi pentru a lovi justiţia la cel mai înalt nivel, “acolo unde el a fost condamnat”.
Întrebat despre arestul la domiciliu, Obreja a spus că e mai bine deoarece este lângă copiii lui. “E plăcut pe de-o parte, pentru că sunt aproape de copiii mei. Am trecut printr-o experienţă pe care nu o doresc nimănui. Chiar pentru un om puternic ca mine e foarte dificil să treci prin aşa ceva. Vă mărturisesc că nu aş vrea să mai ajung acolo niciodată”, a explicat Obreja, referindu-se la cele 30 de zile petrecute în arest preventiv.
Potrivit declaraţiei lui Rudel Obreja, arestul la domiciliu nu presupune multe interdicţii pentru el. “Nu arăt eu ca un om care trebuie păzit. Poliţia vine la mine, îşi face datoria. Vine la mine la uşă şi facem procese verbale. E o procedură. Şi aici, la DNA, am venit pe un traseu stabilit. Eu anunţ când plec, când mă întorc. Aşa e regulamentul, aşa trebuie să fac. Nu pot merge în altă parte decât la solicitarea organelor judiciare”, a spus Obreja. “Am doar două interdicţii: de a părăsi domiciliul, în condiţiile menţionate, şi să nu iau legătura cu cei doi martori. Cu unul nu am cum, iar cu celălalt nu iau nici dacă ar vrea el”, a spus Rudel Obreja.

Obreja, pus “la secret” să tacă

Traficul de influenţă pentru care este arestat la domiciliu Obreja îl pune la adăpost de orice dialog cu “cei de afară”. “Arestatul la domiciliu nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa”, potrivit Codului Penal.
Or, protagonistul dosarului penal din Gala Bute era foarte nemulţumit că devenise singurul acuzat şi ameninţa că “va vorbi”. Persoana vizată de dezvăluirile lui Obreja este Elena Udrea, ministrul care s-a implicat în finanţarea evenimentului aflat acum în cercetare pentru deturnarea de fonduri europene.
În dosarul “Gala Bute”, nu se ştie cum au fost cheltuiţi 2 milioane de euro de la bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului şi sponsorizări de la companii de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei. Singurul demnitar anchetat şi supus urmăririi penale a procurorilor DNA în dosarul “Gala Bute” este Ion Ariton, fostul ministru al Economiei din Cabinetul Boc. Elena Udrea, sponsorul principal al galei, nu a fost deranjată încă de anchetatori. Inspectorii DLAF şi procurorii DNA au încercat să “sterilizeze” cât se poate dosarul pentru a nu ajunge la principalul organizator al galei: doamna ministru.
Un lucru este sigur: procesul cu Vîntu şi arestul la domiciliu îl vor ţine pe Obreja suficient de ocupat cât să nu se plângă după cum îl taie capul că doar el e ţapul ispăşitor în Gala Bute!

Dosarul “Gala Bute” se tărăgănează
În dosarul de trafic de influenţă judecătorii s-au mişcat foarte repede spre deosebire de cel în care Obreja este cercetat pentru săvârşirea mai multor fapte penale, printre care deturnare de fonduri în valoare de două milioane de euro de la bugetul de stat. Mita pretinsă şi neprimită de Obreja de la Vîntu este considerată mai gravă decât tunul dat de acesta bugetului de stat atunci când a organizat Gala Bute. Deşi cercetările în dosarul “Gala Bute” au început încă din 2012, nici până azi nu au fost finalizate. Mai mult, soluţia iniţială a procurorului de caz, Alina Stoica, a fost infirmată în decembrie 2013 de Mariana Alexandru, procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. “La data de 2 decembrie 2013, s-a dispus infirmarea rechizitoriului prin care Obreja Rudel, preşedinte al Federaţiei Române de Box, este trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni în legătură cu organizarea Galei de Box “Campion pentru  România”. Prin Ordonanţa de infirmare s-a dispus continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Având în vedere că documentele la care faceţi referire conţin aspecte care au fost preluate în dosarul aflat în curs de urmărire penală, ca urmare a infirmării rechizitoriului, în acest moment nu vă putem oferi documentele solicitate, în baza art. 12 alin 1 lit e şi f din Legea 544/2001”, potrivit DNA. Infirmarea rechizitoriului realizat de Alina Stoica presupune începerea urmăririi penale a funcţionarilor din cadrul MDRT, Ministerul Economiei şi a sponsorilor galei.

×
Subiecte în articol: gala bute dna