Primăria Snagov vrea cu orice preţ să transforme pasarela pietonală care duce la mănăstirea lui Vlad Ţepeş într-una auto. Guvernul României şi autorităţile judeţene au pompat în “ruina” metalică peste 1,5 milioane de euro. Jurnaliştii de la publicaţia The Economist au catalogat construcţia drep “o oroare” a finanţatorilor. Pentru contribuţia pe care a avut-o la finalizarea lucrărilor, în 2012, preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a primit diploma de onoare “Sfântul Neagoe Basarab” şi o medalie omagială. Interesant, primăria şi Consiliul Judeţean Ilfov şi-au dat acordul pentru construirea podului, fără avizul Ministerului Culturii, deoarece mănăstirea este inclusă în categoria monumentelor istorice, susţin angajaţii Primăriei Snagov. Nu s-a ţinut cont nici de faptul că lacul Snagov este inclus în categoria ariilor naturale protejate. Conform legislaţiei, este interzisă betonarea malurilor, dar şi ridicarea construcţiilor la mal sau în vecinătatea acestora. Corpul de Control al premierului a constatat că pasarela, în 2013, era realizată în proporţie de doar 85%, nefiind finalizate rampele de acces ale acesteia, aşa cum era prevăzut în proiectul tehnic.
Mănăstirea Vlad Ţepeş este unul dintre cele mai importante monumente istorice, situat în imediata apropiere a Bucureştiului, pe insula lacului Snagov. Cunoscută ca centru de spiritualitate şi cultură ortodoxă încă din cele mai vechi timpuri, astăzi în mănăstire nu se mai află nici un călugăr. Doar trei femei mai bântuie prin curte, bune la treburile gospodăreşti. Mătură aleile şi dau de mâncare orătăniilor din coteţele ridicate lângă biserica din curtea mănăstirii. Nici măcar enoriaşii nu se mai înghesuie ca altădată să calce pragul bisericii, unde îşi ţine slujbele stareţul Varahiil Bănăţeanu, chiar dacă e Postul Paştilor.
Stareţul Varahiil Bănăţeanu, sătul să fie plimbat cu barca pe lacul Snagov între mănăstire şi uscat, a cerut guvernanţilor în 2008 să-i construiască un pod. Şi a primit! Atunci, Primăria comunei Snagov a semnat un contract cu firma Deltacons SA, aflată în anturajul PDL, pentru construirea obiectivului “pasarelă pietonală de acces la Mănăstirea Snagov”. Valoarea iniţială a proiectului a fost de aproape două milioane de lei, fără TVA. Ulterior, valoarea contractului a fost majorată la 3,6 milioane de lei. Cum valoarea contractului s-a mărit substanţial, în 2009 premierul Emil Boc a băgat mâna în fondul de rezervă al Guvernului, de unde a scos 386.000 de lei pentru continuarea lucrărilor. Un an mai târziu, acelaşi Emil Boc a mai scos suma de 1.224.000 de lei. Tot pentru construirea pasarelei pietonale de la Mănăstirea Snagov. Podul de metal a fost iaugurat în noiembrie 2010 de preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La ceremonie a participat şi ministrul Turismului, Elena Udrea. Aceasta dorea să includă mănăstirea printre obiectivele turistice româneşti care purtau amprenta domnitorului Vlad Ţepeş, cunoscut de turişti drept Dracula. Pentru finalizarea lucrărilor la podul de metal, Consiliul Judeţean Ilfov a alocat în 2011 puţin peste două milioane de lei.
Control guvernamental
Corpul de Control al premierului a verificat în 2013 modul în care s-au cheltuit banii guvernamentali, alocaţi de fostul premier Emil Boc. “În perioada 2009-2012, pentru proiectarea obiectivului au fost efectuate plăţi în sumă de 108.290 RON, iar pentru execuţia lucrărilor şi pentru supravegherea acestora de către dirigintele de şantier au fost efectuate plăţi în cuantum de 3.611.485 RON”, se menţionează în raportul Guvernului. Potrivit aceluiaşi raport, inspectorii au constatat că pasarela era realizată în proporţie de doar 85%, nefiind finalizate rampele de acces ale acesteia, aşa cum era prevăzut în proiectul tehnic. Mai mult, Primăria Snagov a făcut mai multe recepţii parţiale ale lucrărilor fără a fi întocmit vreun proces verbal în acest sens. Pe lângă aceşti bani, în 2012, miniştrii Mircea Duşa şi Radu Stroe au formulat o notă de fundamentare pentru emiterea unei hotărâri de guvern, prin care solicitau alocarea sumei de 828.000 lei, pentru judeţul Ilfov, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, pentru finalizarea lucrărilor la pasarelă. Acum Primăria Snagov a organizat o nouă licitaţie în valoare de aproximativ un milion de lei pentru a transforma pasarela pietonală într-un auto. Pesemne că stareţul Varahiil Bănăţeanu vrea să intre în curtea Mănăstirii Vlad Ţepeş cu autoturismul.
Oroarea şi “gunoaiele”
Jurnaliştii de la publicaţia The Economist au încercat să ajungă la Snagov, acolo unde se află mormântul lui Vlad Ţepeş, cunoscut mai mult ca Dracula printre turiştii străini, şi fac o descriere a peisajului frumos, dar flancat de construcţii ilegale şi referindu-se la podul construit peste lac: “o oroare”. “Cu multă fanfară, autorităţile au construit un un pod peste lac, un loc frumos, în speranţa de a atrage turişti. Ceea ce este de bun augur: guvernele anterioare au evitat cu perversitate cel mai faimos fiu al României. Noul ministrul al Turismului, Elena Udrea (o blondă sprintenă şi bogată), vrea să-l aducă în centrul atenţiei. Ea le va arăta ambasadorilor străini, vara viitoare, un tur al castelelor lui Dracula. Dar pentru vizitatorii smeriţi a găsi drumul fără indicatoare spre Snagov este dificil. Podul construit este o oroare. Un călugăr cu limbaj grosolan ne cere o taxă destul de mare şi îi numeşte pe ţiganii locali «gunoaie»“, susţin jurnaliştii de la The Economist.