x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Săracul primar bogat. Dispariţia averii unui primar ditr-o cutie de valori ridică semne de întrebare

Săracul primar bogat. Dispariţia averii unui primar ditr-o cutie de valori ridică semne de întrebare

de Adrian Mogos    |    10 Iul 2013   •   13:41
Săracul primar bogat. Dispariţia averii unui primar ditr-o cutie de valori ridică semne de întrebare

Adrian Bălănescu, primarul comunei Plopu din judeţul Prahova, a reclamat la Poliţie că din cutia de valori pe care o avea închiriată la o agenţie a Raiffeisen Bank din Ploieşti i-au dispărut sume importante de bani. Potrivit observatorulph.ro. primarului din Plopu i s-ar fi furat peste 400.000 de lire sterline, câteva mii de dolari canadieni, aproximativ 100.000 de euro, 100.000 de dolari americani, un kilogram de aur format din bijuterii şi lingouri de aur şi peste patru miliarde de lei vechi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova a declarat luni că poliţiştii au deschis o anchetă. Primarul din Plopu a sesizat Poliţia vineri, 5 iulie. Conform Agerpres, Bălănescu a declarat că banii şi bunurile au fost strânse “pe parcursul vieţii” şi proveneau din munca sa şi a familiei, din vînzări de terenuri şi dividende. La una dintre televiziunile centrale, s-a precizat că Bălănescu ar fi avut timp de câţiva ani o casă de schimb valutar.

Declaraţiile lui Bălănescu nu corespund însă cu informaţiile pe care le-a oferit în declaraţia sa de avere. În declaraţia de avere din 30 iulie 2012, ultima de altfel disponibilă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul din Plopu şi-a trecut câteva terenuri intravilane în Bucov şi Plopu, trei spaţii comerciale, două garsoniere şi un apartament, toate în Ploieşti, şi trei autoturisme. Conform declaraţiilor de avere şi interse ale lui Bălănescu, acesta este administrator la firma SC Sizera SRL din Ploieşti. Însă, aşa cum arată datele de la Registrul Comerţului, Bălănescu este asociat unic, administrator este Luminiţa Bălănescu, firma ocupându-se cu schimbul valutar şi amanet. În 2012, Sizera SRL a avut un profit net de aproape 12.000 de euro.

Acestea nu aveau, evident, cum să dispară din cutia de valori. La rubrica din declaraţia de avere care ar trebui să deschidă ochii Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul Bălănescu a menţionat la rubrica “alte active producătoare de venituri nete” suma de 45.000 dolari, 50.000 euro. Aşadar, unde sunt banii, lingourile, pentru că rubrica din declaraţia de avere unde ar fi trebuit menţionate, este goală. Este posibil ca aurul să fie al clienţilor care l-au amanetat? Poliţia urmează să facă verificări, iar Agenţia Naţională de Integritate ar fi trebuit deja să se autosesizeze în acest caz.

 

×