Absenţa preşedintelui Băsescu din Bucureşti a oferit posibilitatea consilierului politic al ambasadei să aibă o discuţie mai largă cu Sebastian Lăzăroiu. Acesta din urmă a apărat tactica lui Băsescu împotriva Noricăi Nicolai, inclusiv scurgerea de informaţii despre dosarul ei personal şi cererea unei a doua opinii de la CNSAS dacă ea a fost colaborator al Securităţii, argumentând că aceste tactici sunt justificate de faptul că Nicolai este capabilă să distrugă sistemul juridic.
Lăzăroiu a mai spus că defectele ei şi conflictele de interese, inclusiv legăturile apropiate de oligarhul Dinu Patriciu, sunt un "open secret", un secret al lui Polichinelle în comunitatea juridică. Când a fost întrebat despre actualul ministru al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, care s-a opus brusc aprobării cererii lui Băsescu de a demara investigaţii legate de alegaţii de corupţie împotriva a şapte foşti miniştri şi a unuia în exerciţiu, Lăzăroiu a spus că Meleşcanu a fost indus în eroare de subordonaţii din Ministerul de Justiţie care l-au îmboldit pe acesta să refuze cererea pe baza unor chestiuni de procedură. Lăzăroiu a spus că aceşti subordonaţi, rămăşiţe ale echipei fostului ministru Chiuariu, ştiau exact ce făceau atunci când îl sfătuiau prost pe noul boss. Apoi, Meleşcanu a realizat că poate fi acuzat de obstrucţionarea justiţiei şi în mod deştept a decis să nu-l blocheze pe Băsescu.
Lăzăroiu este pesimist în rezolvarea situaţiei pe cale amiabilă. El a spus că Tăriceanu pierde teren în faţa altor tabere din PNL şi de aceea în prezent nu are de ce să mai negocieze Băsescu cu el. Tăriceanu a admis în mod deschis că Norica Nicolai nu a fost alegerea lui pentru acest post, dar a fost sub o presiune intensă din partea liderilor PNL Crin Antonescu şi Ludovic Orban. Lăzăroiu a opinat că o posibilă cale de rezolvare a problemei ar fi ca prim-ministrul să retragă nominalizarea lui Nicolai şi să caute să remanieze în schimb Guvernul. Tăriceanu ar putea să-l înlăture atunci pe ministrul de Externe Cioroianu ca o favoare pentru Antonescu şi Orban şi să numească un candidat neutru pentru Justiţie, acceptat de Băsescu. În ceea ce priveşte fuziunea PD-PLD, Lăzăroiu a admis că este un proces dificil, pentru că nou formatul PDL abundă de rivalităţi personale şi antagonisme. Totuşi, el a precizat că situaţia din PDL este preferabilă celei din PSD. Când a fost întrebat ce lecţii a învăţat Preşedinţia după alegerile europarlamentare, Lăzăroiu a spus că partidele politice nu au realizat că "piaţa politică" este mai mică decât înainte, din cauza scăderii numărului de votanţi în ultima decadă, dar şi din cauza exploziei neanticipate a numărului românilor cu drept de vot care trăiesc în străinătate, estimat la 2,5 milioane. Întrebat despre suspendarea preşedintelui Băsescu, Lăzăroiu a răspuns că nimic nu s-a schimbat, Băsescu fiind principala ţintă a PSD şi PNL. Existau două opţiuni în ceea ce-l priveşte pe Băsescu: înlăturarea acestuia prin invocarea art. 95 din Constituţie şi a articolului 96 (pentru acte de trădare).
Lăzăroiu a adăugat că în cel mai rău caz Băsescu poate fi suspendat cu articolul 96 legat de trădare dacă oponenţii lui creează un scandal legat de "afacerile externe". Când a fost întrebat dacă se referă la cazul Omar Hayssam, Lăzăroiu a tresărit ruşinat, a făcut o pauză şi a dat din cap că da, adăugând că acest caz a fost, desigur, "nonsens absolut". Totuşi el a adăugat că este exact tipul de tactică pe care oponenţii lui Băsescu ar putea să-l adopte, dacă pot convinge publicul. Aici, oficialul face un comentariu în care se face referire la faptul că media a făcut publică o conversaţie dintre un procuror şi Omar Hayssam ce făcea referire la un misterios "profesor" care era protectorul său politic. Media a speculat că "profesorul" este însuşi Băsescu.
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional